Podziel się wrażeniami!
Właśnie wczoraj kupiłem sony alpha 300 i zupełnie nie potrafię ustawić zapisu daty i godziny zrobienia zdjęcia. Takie informacje pokazują się na wyświetlaczu, ale po zrzuceniu na kompa ich nie ma
Czy ktoś wie może czy można te dane w jakiś sposób uwidocznić na zdjęciu?
Zależy mi na tym bardzo.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
A instrukcję czytałeś?
witmann napisał(a):
A instrukcję czytałeś?
Akurat na większość pytań zadawanych na tym forum da się odpowiedzieć za pomocą instrukcji obsługi. Skoro nie ma w niej informacji o datowniku, to znaczy, że taka funkcja nie jest dostępna. To chyba proste?
Otóż podobnie ma się sytuacja z zapisem daty na kasetach mini DV. Tej opcji kamery nie przewidują. Jeśli nagrywam film kamerą w starszym systemie VHSC mogę materiał wraz z datą zrzucić na kompa i przebudować na dvd. Jeśli nagrywam kamera mini DV data się nagrywa, ale mogę zrzucić wyłącznie bez daty. Pomimo to znam co najmniej 2 sposoby jak zrzucić materiał z kamery na kompa z nagranymi datami.
W instrukcji jest mowa, że mogę wydrukować zdjęcia z nadrukowaną datą za pomocą DPOF. Jednak dla mnie drukowanie zdjęć w tej procedurze jest mało atrakcyjne.
Stąd właśnie moje pytanie. Być może ktoś wie, jak "wdrukować" na pliku datę, która przecież jest widoczna na wizjerze i system ją zapisuje.
Ej chyba nie ma takiej opcji jak wyświetlanie daty na zdjęciu jak cię rozumiem zależy ci na tym aby mieć datę na zdjęciu na komputerze ?
Jak tak to bez sensu bo szkoda niszczyć fotki takimi datami a po drugie jak przeglądasz fotki to koło miniaturek jest podana data i godzina wykonania fotki o ile ustawiłeś datę ...
inną sprawą jest że możesz dodać nadruk daty przy wydruku fotografii tu zapoznaj się czymś takim jak DPOF strona 149 instrukcji
oj chwila chyba coś mam ....
zobacz strona 145 instrukcji korzystanie z programu picture monition browser
Krzychwlkp napisał(a):
Właśnie wczoraj kupiłem sony alpha 300 i zupełnie nie potrafię ustawić zapisu daty i godziny zrobienia zdjęcia. Takie informacje pokazują się na wyświetlaczu, ale po zrzuceniu na kompa ich nie ma
Krzychwlkp napisał(a):
Czy ktoś wie może czy można te dane w jakiś sposób uwidocznić na zdjęciu?
No to może jestem imbecylem :):) Już szukam tego programu, bo oryginalne płytka coś mi nie chodzi
dobra działa
program masz na płycie dodanej do aparatu tam jest oprogramowanie