Podziel się wrażeniami!
Właśnie wczoraj kupiłem sony alpha 300 i zupełnie nie potrafię ustawić zapisu daty i godziny zrobienia zdjęcia. Takie informacje pokazują się na wyświetlaczu, ale po zrzuceniu na kompa ich nie ma
Czy ktoś wie może czy można te dane w jakiś sposób uwidocznić na zdjęciu?
Zależy mi na tym bardzo.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Serdeczne dzięki. Niestety moja płytka nie odpala, ale poradzę sobie z tym. Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Data na zdjęciu zdecydowanie psuje jego odbiór :smileytwisted:
Tak, ja się z Wami zgadzam.
To jest jednak kwestia tego, że ja mam tylko jeden dobry aparat w domu. Wcześniej miałem też lustrzankę ale analogową. A ponieważ na uroczystościach najbliżsi prosili mnie zawsze o obsługę foto, zakładam, że to się nie zmieni. A najprościej później zdjęcia poukładać jeśli naniosę na nie datę.
Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję. I przepraszam Witmanna. Gdyby się nie odezwał, nie byłoby dyskusji, a ja nadal wertowałbym instrukcję.
Dzięki
Ale oto właśnie chodzi że jak będziesz miał ten program to bez problemu on sam ci pogrupuje fotki wykonane tego samego dnia ...
Nie będziesz musiał nic na fotkach babrać bo to naprawdę nie wygląda nie ciekawie ja jeszcze do próbki wybrałem kolor biały ale jak byś zapodał niebieski to normalnie hit sezonu
Wiesz, Krzychu, jakbym był Twoją ciotką i dostał zdjęcie z wydrukowaną z przodu datą to bym Cie pogonił
Data na zdjęciu ma sens jedynie w dokumentach dla ubezpieczyciela czy policji lub sądu ew.
Każde inne zdjęcie z datą wygląda po prostu nieestetycznie a do prezentacji, data je po prostu dyskwalifikuje!
No, ale zrobisz jak lubisz myśmy już swoje zrobili
mam sony alfa 500 .Jak ustawić datę na zdjęciach.
Witaj,
Oto podpowiedź z Supportu:
---------------
Z poziomu aparatu nie ma możliwości włączenia daty. Można ją dodać później przy pomocy PlayMemories Home, poniżej instrukcja:
http://sony-eur-eu-pl-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/135266/~/jak-doda%C4%87-do-zdj%C...
-------------
Pozdrawiam,
Agnieszka_J
Skoro w aparacie nie ma możliwości dodania daty do zdjęcia, to nie ma problemu. A może i lepiej, że aparat tego nie ma. Zawsze można dodać to już w komputerze i zrobić to ładniej niż proponują to aparaty, jeśli już taką funkcję mają. Tyle, że narzędzie dodawania daty w PMH jest dość surowe, a efekt nie koniecznie może przypaść do gustu. Mnie nie przypadł.
Mam propozycję, abyś spróbował innej aplikacji, która pozwoli Ci w pełni zapanować na formą daty, rodzajem fonta, kolorem, miejscem na zdjęciu, z ramką lub bez, itd. Każdy ma swój sposób. Warto poznać inne i wybrać. Moja aplikacja, której używam od lat do wstawiania na zdjęciach nie tylko dat, ale i dowolnych opisów tekstowych, to edytor świetnej przeglądarki do zdjęć Fast Stone Image Viewer (aktualna wersja 6.3). Jest tam narzędzie "Deska kreślarska", które umożliwia dodanie do zdjęcia dowolnego tekstu, a zatem i daty, w dowolnym miejscu, a wielkość i krój fonta wstawić można dowolne, kolor także. Zauważ, że jeśli wielkość daty jest zbyt duża, to razi na tym zdjęciu, a czasem zasłania ważne fragmenty. Data powinna być dodana delikatnie i w miejscu, w którym nie przeszkadza.
Spróbuj, a może się przekonasz? Jakby co, pytaj.