Podziel się wrażeniami!
Witam.
Od 2009 roku jestem szczęśliwym posiadaczem kamery HDR-500VE. Mam ją od nowości. Zauważyłem, że po zdjęciu protectora (zalecanego przez producenta) z kamery w celu zrobienia zdjęcia z lampą błyskową, mała ruchoma "dźwigienka" nie odsuwa się za każdym razem do pierwotnej pozycji co skutkuje, że kamera zachowuje się tak jakby osłona była zamontowana. Skutek - lampa często nie jest uruchamiana podczas robienia zdjęcia w słabym świetle. Wszystkie ustawienia są dokonane w prawidłowy sposób.
Moje pytanie - czym to może być spowodowane - wakacyjnym upałem, ponad 40 stopni Celcjusza (kamera była na słońcu tylko podczas krótkich ujęć) czy tym, że protector jest założony praktycznie cały czas? Czy mieliście podobną sytuację i jak z niej wybrnęliście? Zostaje tylko serwis?
Pozdrawiam.
Robert
Zrób zdjęcie o co chodzi to zerknę.
Witaj.
Chodzi mi o tą zaznaczoną część . Nie zawsze wysuwa się samoczynnie po zdjęciu np. obiektywu co bezpośrednio przekłada się na zrobienie zdjęcia bez flesza. Jesli zechciałbyś zerknąć byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Witaj!
Powodem takiego zachowania się kamery mogą być na przykład drobinki piasku, które blokują wysunięcie się blokady flasha.
Sugeruję udać się z kamerą do najbliższego serwisu, gdzie specjalista dokona rozpoznania i zaproponuje rozwiązanie problemu. To wg mnie jest najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Pozdrawiam.
Witaj
Dziękuję za podpowiedź. Bardzo możliwe, że jest to wina ziarenka piasku. Ale z drugiej strony na kamerze praktycznie non stop zamontowany jest filtr. O kamerę dbam bardzo. Udam się jednak do serwisu.
Pozdrawiam serdecznie.
Robert