Podziel się wrażeniami!
Jako, że 3 wersja nie ma swojego wątku, postanowiłem pokazać różnicę w odszumianiu między Lightroom 2, a Lightroom 3 beta 2.
do 30 czerwca beta 2 jest darmowa.....już wiem, że zrobię update z dwójki
poniżej crop 100% z a850 na iso 1600, 3200, 6400.
Warto dodać, że ilość kombinacji jakie daje LR3 w polu redukcji szumów jest tak duża, że dobrze byłoby samemu sprawdzić ten soft. Ktoś woli więcej szczegółów, a nie przeszkadza mu szum - pyk suwaczkami w lewo, ktoś inny woli gładziutki obraz, a detale mniej go interesują - pyk suwaczki w prawo itd.
jeśli będzie ktoś chętny (i znajdę chwilkę), zrobię porównanie na a330 i a550
edit:
jakby kto szukał - do ściągnięcia tutaj:LINK
Są może dostępne profile dla A500? Dla A700 i A850 widziałem tutaj dodane przez krisa, coś takiego dla 500 może jest? ;>
Albo czy jest gdzieś lista dostępnych profili dla body/szkieł?
Yac napisał(a):
Są może dostępne profile dla A500?
Zapewne takie info znajdziesz na stronie Adobe, ale gdzie? Nie wiem. Straszna jest ta ich strona. No ale co się dziwić. Ogrom trudno okiełznać.Yac napisał(a):
Albo czy jest gdzieś lista dostępnych profili dla body/szkieł?
Pojawiła się wersja Lightroom 3.3 RC (Release Candidate): LINK. Generalnie oprócz kilku aparatów (marek innych niż SONY) i kilkudziesięciu profili do obiektywów (marek innych niż SONY...ech, kiedy się adobe obudzi....), wprowadzili jakieś tam poprawki. Poniżej lista poprawek, zdobyłem jedynie w języku Szekspira:
* Edit in PS CS4 from LR 3.2 did not give option to render to TIFF/PSD
* Process Version defaults to PV 2003 when Lightroom's installed Develop Presets are applied on Import
* All Auto-ISO values are not properly handled for the Nikon D3s
* An error could be generated when sorting by "User Order" in Collections
* There was an incorrect Profile Name tag for Canon 18-55 and 17-40 lens profiles
* Facebook album selection only displays up to 25 albums
* Lightroom 3 could fail to launch Photoshop CS5 if Photoshop CS4 was uninstalled after the Photoshop CS5 installation
* Numerous cloning or healing spots could cause Lightroom to become unresponsive
* Lightroom could crash when the metadata filter is selected and the grid is displaying all images in the catalog
* Lightroom 3.2 could fail to import all of the images from an iPhone 4
* Some Sigma X3F raw files were rendering incorrectly
* Choosing the "Make a second copy to" option on import would result in incorrect folder structure for the second copy
* Resetting the crop angle by double-clicking the Angle slider removes a custom aspect ratio
* A tooltip for the Japanese language version of Lightroom 3 displayed the wrong keyboard shortcut for "Flag as Pick"
* Paste Settings doesn't apply to all images in the Develop module Filmstrip
* Smart collections in Lightroom 3 do not use the same definition of "All Searchable Metadata" previously available in Lightroom 2
* Text watermarks or portions of text watermarks could fail to be applied to images on export
* The Japanese version of the SmugMug publish collection dialog was a mixture of English and Japanese language text
* Lightroom would not import files from the Panasonic LX5 that were shot with the iZoom Function set to above 90mm
* Choosing the Limit File Size option in the export dialog could strip certain EXIF fields from the exported file
generalnie nie zachęcili mnie do downloadu![]()
Kolejne nowe profile od hiszpańskiego alpha clubu
LINK do paczki
a w paczce profile do:
APS-C
Minolta AF 50mm F1.7
Sony 50mm F1.4 AF
Tokina 11-16/2.8
Zeiss 16-35/2.8 SSM ZA
Zeiss 16-80/3,5-4,5 DT
Minolta 24-85/3,5-4,5
Sony 70-200/2.8 SSM G
Sony 70-300/4,5-5,6 G SSM
Sony 35mm F1.4G
Minolta 85/1.4 G
Minolta 17-35/2,8-4
FF
Minolta 20/2.8 RS
Zeiss 16-35/2.8 SSM ZA
Minolta 24-85/3,5-4,5
Sony 70-200/2.8 SSM G
Sony 70-300/4.5-5.6 G SSM
Minolta 80-200/2.8 HS-G
Minolta 100/2
Zeiss 135/1.8
Sony 35mm F1.4G
Minolta 85/1.4 G
Minolta 17-35/2,8-4
Na dole strony Adobe Labs jest link do malutkiej aplikacji, która pozwala Wam ściągnąć z internetu dowolne istniejące już profile. Wystarczy sprawdzić nowości raz na 1-2 tygodnie
Używam Lightrooma gdy "hurtowo" obrabiam jakieś zdjęcia (np. z wesela, z wakacji, itd.). Powiem, że program możliwości ma nieziemskie aczkolwiek mój komputer trochę nie wyrabia przez tą kobyłę .
Jeśli chodzi o te szumy to rzeczywiście nie jest najgorzej, aczkolwiek nie mogę się przekonać do tego dziwnego rozmywania... Obraz wtedy wygląda jakby był namalowany . Drażni mnie to nieco zwłaszcza gdy odszumiam portrety, nie wygląda to korzystnie. Do tego celu stosuję Neat Image.
rzeczywistości nie oszukasz
im większe iso tym większe szumy i mniejsza dynamika kolorystyczna zdjęcia
im mniejsze szumy na wysokim iso, tym mniej detali (pożera je proces odszumiania)
pojawiła się wtyczka, która umożliwia wyzwalania a700/a850/a900 z poziomu LR (połączenie USB):
http://www.adobe.com/cfusion/exchange/index.cfm?event=extensionDetail&loc=en_us&extid=2332522#extinfo
jest jeden problem.....to jest demo, a pełna wersja kosztuje 30 baksów.....ciekawe dlaczego za nasze aparaty trzeba opłacać (programistów RU), a do nikona i canona Adobe ładuje to za free
któż to może wiedzieć, dear krys kore? Może programiści tak lubią C i N, że robią do nich soft za free?kris napisał(a):
dlaczego (za) nasze aparaty trzeba opłacać programistów
A propos LR'a - wyszła wersja 3.3 obsługująca 560 i 580
http://www.adobe.com/support/downloads/ ... ftpID=4928
poinformował mnie LR dzisiaj o nowej wersji, ale napisali, że N7000, C60 i coś tam jeszcze. Nic o sony więc stwierdziłem,że nie updateuje.....
Dzięki za info
Mama_Kuby wreszcie będzie mogła obrobić foty z plenerku