anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

3d nie działa.

xxnnatalkaaxx
Początkujący

3d nie działa.

Witam mam tv Sony Bravia EX72.
wczoraj kupiłam okulary SONY 250.... 3 SZT.
weszłam w folder pokazowych szablonów 3d w telewizorze no i niestety. okulary oczywiscie sa włączone bo miga zielona lampa co 4 sek.
Tv pisze ze wykryto funkcję 3D no ale zadnych efeków.! :c9
Co teraz? :c7

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Użytkownik

Jak masz podłączony TV oraz pierwsze pytanie, czy włączyłaś na pilocie 3D?

Pozdrawiam Stubb
KrisKW
Początkujący

stubb napisał(a):

Jak masz podłączony TV oraz pierwsze pytanie, czy włączyłaś na pilocie 3D?

Skoro pisze, że pojawił się komunikat o wykryciu sygnału 3D, to już na pilocie nic nie trzeba robić.
Sytuacja dość dziwna. Rozumiem że na wszystkich 3 sztukach jest tak samo oraz sprawdzane na przynajmniej kilku materiałach 3D ?

plukaszcz
Użytkownik

KrisKW napisał(a):

Skoro pisze, że pojawił się komunikat o wykryciu sygnału 3D, to już na pilocie nic nie trzeba robić.
Sytuacja dość dziwna. Rozumiem że na wszystkich 3 sztukach jest tak samo oraz sprawdzane na przynajmniej kilku materiałach 3D ?

Komunikat o wykryciu sygnału 3D to jedno, a włączenie tej funkcji to inna sprawa. Jeśli w opcjach 3D nie mamy zeby ona uaktywniała się autoatycznie po wyryciu ygnału 3D to rzeba właczyć ją ręcznie

xxnnatalkaaxx
Początkujący

jeżeli mam włączyć 3d to mam do wyboru tylko symulacje 3d.
nie mam wyboru: włączone/wyłączone.
Podłączone mam przez kabel hdmi.
jak włączam film 3d pokazuje się komunikat "wykryto sygnał 3d" po czym oglądam przed okulary(sony oczywiscie) i obraz jest rozmazany nie ma efektów. na samych pokazówkach na tv sony nie widzę roznicy pomiedzy założonymi okularami a bez.

stubbs.
Użytkownik

Sprawdź raz jeszcze akumulatorki w okularach - tak dla pewności.
Kable masz dobrze podpięte (mam nadzieję, że nie jest to najtańszy HDMI, bo wtedy możesz mieć właśnie takie problemy).
Okulary masz dobre, czyli Sonego
Płytę jak się domyślam masz oczywiście z legalnego źródła z prawdziwym materiałem 3D. Kiedyś widziałem starania wykrzesania efektów 3D z filmu ściągniętego przez internet. Nie neguję, bo nie mi to oceniać - ale na filmach z neta nie ma co liczyć na jakość i efekty.

Napisz więcej informacji o samym filmie: jaki format, kodeki etc. bo może tutaj leży problem?

Polecam międzyczasie przywrócić ustawienia fabryczne (wiąże się to z utratą zapisanych danych takich jak: kolejność programów, ustawienia obrazu i dźwięku itp).

Pozdrawiam Stubb
drago_o
Początkujący

Ja zapytam czy masz jakiś sprzęt ustawinony bezpośrednio pod TV lub np transmiter bezprzewodowy obrazu? Skoro masz rozmazany obraz to TV go wyświetla, natomiast okulary mogą nie odbierać sygnału podczerwieni z TV (zasłonięta dioda w TV, nie zdjęta nalepka na okulaarch).

Proponuję lekki test, wyceluj okulary w innym kierunku niż TV i poczekaj kilka sekund aż się całkiem rozjaśnią. Wyceluj je w TV i sprawdź czy zareagują ( zauważysz przycziemnienie się obrazu, bo to okulary migawkowe). Jeśli to będzie, to znaczy, że okulary działają dobrze.

Ostatnią opcją po sprawdzeniu tego jest wadliwe wyświetlanie obrazu 3D pzrez TV lub może i nawet jak kolega wspomniał kabel hdmi (choć jesli wykrywa 3D to powinno działać bo TV odebrał sygnał 3D).