anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46HX850 ma wadę Sony wprowadza w błąd użytkowników

profile.country.pl_PL.title
Waldemar_P
Początkujący

46HX850 ma wadę Sony wprowadza w błąd użytkowników

Tydzień temu kupiłem telewizor Sony 46HX850 i okazuje się że to co znajduje się w specyfikacji jest nieprawdą. Jest napisane że posiada funkcję odtwarzania plików AVI, tylko nie jest napisane, że ta funkcja ma ograniczenie do 1GB - czyli w dzisiejszych czasach tak jakby tej funkcji nie miał (bo jaki film dobrej jakości zmieścimy na takiej wielkości). Podczas rozmowy telefonicznej pracownik Sony powiedział mi, że to polityka firmy, gdyż Sony chce aby kupować odtwarzacze DVD - jakby ograniczenia nie było to sprzedaż spada, a co ważniejsze to Sony jest producentem czy wytwórcą filmów a taka funkcja skutecznie zmniejsza liczbę zakupionych filmów. To tak jakbym kupił samochód z klimatyzacja, a ta wyłączałaby się po 15 minutach bo producent ... tak uznał - wobec takiego działania można pozwać firmę do UOKIK, czy do sądu.
Jak w instrukcji jest napisana, że telewizor ma jakąś funkcję i nie pisze, że ma jakieś ograniczenia należy przyjąć, że ta funkcja działa przynajmniej tak jak w innych tego typu produktach - w innych telewizorach.
Gdybym to wiedział wybrałbym każdy inny telewizor, bo one nie mają ograniczeń tego typu.
Co na to Sony Polska i forumowicze?

13 ODPOW. 13
Mylagos
Użytkownik

Informacja z I-Manuala :
Przy niektórych plikach odtwarzanie może nie być możliwe nawet przy obsługiwanych formatach.

Ilość kodeków jest naprawdę spora, więc moim zdaniem trudno zagwarantować, aby wszystkie działały. Powiedz ile plików avi sprawdzałeś, oraz jakich kodeków używały?

Wklejam jeszcze listę obsługiwanych formatów według I-Manuala:
Obsługiwane formaty plików wideo

Rozszerzenie: .mpg / .mpe / .mpeg / .m2t
Zasobnik: MPEG1, MPEG2PS, MPEG2TS
Kodek wideo: MPEG1, MPEG2
Kodek audio: MPEG1L2, LPCM, AC3, AAC-LC
Rozszerzenie: .m2ts / .mts
Zasobnik: MPEG2TS
Kodek wideo: AVC/H2.64
Kodek audio: AAC-LC, AC3
Rozszerzenie: .mp4
Zasobnik: MP4
Kodek wideo: AVC/H.264, MPEG4 part2
Kodek audio: AAC-LC, HE-AAC v1, AC3, E-AC3
Rozszerzenie: .divx / .avi
Zasobnik: AVI
Kodek wideo: DivX3, 4, 5, 6
Kodek audio: MP3, MP2, AC3
Rozszerzenie: .asf / .wmv
Zasobnik: Asf
Kodek wideo: VC1, WMV9
Kodek audio: WMA9

Waldemar_P
Początkujący

To nie chodzi o kodeki, bo ten sam film przygotowywałem tym samym kodekiem i gdy ma mniej jak 1 GB odtwarza go, a gdy ma więcej podaje komunikat "odtwarzanie niemożliwe". Chodzi o wielkość a nie o kodeki.

Mylagos
Użytkownik

A próbowałeś inny plików niż avi ? Sprawdź np .mp4 . Do konwertowania proponuję program Total Video Converter. Pomyśl również o ile to możliwe nad DLNA, gdyż jest to rozwiązanie moim zdaniem lepsze i daje większe możliwości.

Edit.

Postaram się, o ile tylko będę mógł, sprawdzić to samodzielnie. Jest to naprawdę dosyć dziwna sytuacja, a brak informacji o takim ograniczeniu, w sumie, może być powodem do zgłoszenia tego do UOKIK. Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie jednak poszukać jakiejś alternatywy( wspomniane DLNA ).

stubbs.
Użytkownik

Firma Sony wspiera technologię taką jak CINAVIA która zapobiega piractwu. Niekiedy Cinavia myli się co do zawartości pliku i omyłkowo nie chce go otworzyć.

Drugą sprawą są różne sposoby podania do TV pliku - można zrobić to przez np pendrive'a, dysk zewnętrzny lub wspomniane wcześniej DLNA, które osobiście polecam (chyba najwygodniejsze z rozwiązań).

Odnośnie kodeków oraz formatów plików sam wiesz pewnie że np AVI nie jest równe AVI bo występują dwie kompresje tego formatu.

RODZAJE KOMPRESJI AVI

Pozdrawiam Stubb
M_Jaremczuk
Początkujący

To trochę dziwne, ja mam 55hx850 i bez kłopotu avi po DLNA są odtwarzane, powyżej 1GB.
Ciekawe...

stubbs.
Użytkownik

Raz jeszcze wczytałem się w temat i zastanowiło mnie w jaki sposób Waldemar_P przesyła film do TV. Nie wiem, czy dobrze myślę ale wydaje mi się, że wina może też leżeć w systemie formatowania nośnika USB (HDD czy pendrive). Może Kolega Waldemar_P nie sformatował w systemie np exFAT?

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Użytkownik

stubb napisał(a):

Może Kolega Waldemar_P nie sformatował w systemie np exFAT?

Teoretycznie mogłoby to być przyczyną, choć wtedy oznaka według mojej wiedzy byłaby inna - otóż w przypadku gdyby pendrive był w systemie FAT32, plik powyżej 1GB zgrałby się na pendrive, problem jednak stanowiłby już plik powyżej 4GB -> wtedy nie byłoby możliwe nawet skopiowanie go na pamięć.

dron-----
Nowicjusz

Sprawdzałem (w HX750)

plik *.avi, rozmiar ok. 1.4GB, pendrive sformatowany w exFAT - po ok. sekundzie odtwarzania komunikat "odtwarzanie niemożliwe"

przeformatowałem na FAT32 - "odtwarzanie niemożliwe"

Mylagos
Użytkownik

Jakich kodeków użyto w pliku, który chcesz odtworzyć ? .avi to tylko rozszerzenie ( czy raczej kontener).