anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46HX850 ma wadę Sony wprowadza w błąd użytkowników

profile.country.pl_PL.title
Waldemar_P
Początkujący

46HX850 ma wadę Sony wprowadza w błąd użytkowników

Tydzień temu kupiłem telewizor Sony 46HX850 i okazuje się że to co znajduje się w specyfikacji jest nieprawdą. Jest napisane że posiada funkcję odtwarzania plików AVI, tylko nie jest napisane, że ta funkcja ma ograniczenie do 1GB - czyli w dzisiejszych czasach tak jakby tej funkcji nie miał (bo jaki film dobrej jakości zmieścimy na takiej wielkości). Podczas rozmowy telefonicznej pracownik Sony powiedział mi, że to polityka firmy, gdyż Sony chce aby kupować odtwarzacze DVD - jakby ograniczenia nie było to sprzedaż spada, a co ważniejsze to Sony jest producentem czy wytwórcą filmów a taka funkcja skutecznie zmniejsza liczbę zakupionych filmów. To tak jakbym kupił samochód z klimatyzacja, a ta wyłączałaby się po 15 minutach bo producent ... tak uznał - wobec takiego działania można pozwać firmę do UOKIK, czy do sądu.
Jak w instrukcji jest napisana, że telewizor ma jakąś funkcję i nie pisze, że ma jakieś ograniczenia należy przyjąć, że ta funkcja działa przynajmniej tak jak w innych tego typu produktach - w innych telewizorach.
Gdybym to wiedział wybrałbym każdy inny telewizor, bo one nie mają ograniczeń tego typu.
Co na to Sony Polska i forumowicze?

13 ODPOW. 13
dron-----
Nowicjusz

Zapuściłem avi w rozmiarze 699MB - poszło bez problemu.

Co do kodeka, mediaplayer w kompie nie określa jakiego użyto, za to w nazwie pliku widnieje XviD.

Mylagos
Użytkownik

Z XviD'em mogą być problemy. Wydaję mi się, że nie powinno być takich problemów w plikach, w których użyto kodeku DivX.

stubbs.
Użytkownik

Niestety nie da się nadążyć lub mieć wszystkie dotychczasowe rozwiązania w TV a raczej w jego sofcie. kompresja AVI też nie jest tylko jedna a jest ich kilka rodzai:
RODZAJE KOMPRESJI AVI
Jedyne co mogę polecić to poczekać na aktualizację, być może w kolejnej wprowadzą to udoskonalenie w oprogramowaniu lub skorzystać np z DLNA i bezproblemowo przesyłać filmy do TV. Drugie rozwiązanie szczególnie mogę polecić po tym jak Zimny "otworzył mi oczy" na stertę kabli i innych "potrzebnych" urządzeń przy moim TV :c34.

Pozdrawiam Stubb
dron-----
Nowicjusz

Cóż, poczekamy.

btw, gdybym był w 99,9% pewien, że zastosowanie DLNA przy odtwarzaniu filmów z kontenera mkv pozwoli na odtworzenie dźwięku wielokanałowego DD/DTS przez amplituner również wyposażony w DLNA, to byłby to mój następny zakup :)

Pytanie, kto z tego forum wyjaśni tę kwestię? Bo skoro redukujemy pajęczynę przewodów sygnałowych w otoczeniu TV, to już bardziej się nie da ; )