anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

55HX850 Kalibracja

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
manowak1379
Poszukiwacz

55HX850 Kalibracja

Witam. Posiadam model 55HX850 i czy może mi ktoś coś napisać o kalibracji obrazu w tym modelu?? Po za tym podczas oglądania przeważnie meczów na ekranie widzę takie jakby pionowe plamy i widziałem to już w innych egzemplarzach tych modeli. Czy jest to mankament tych modeli??

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

Ciężko to ocenić z opisu, poprawność można określić jedynie oglądając obraz na żywo, ale pionowe pasy nie są standardem. Mam 46HX850 i nie ma tego efektu. Jeśli uważasz, że coś jest nie tak, skontaktuj się z serwisem Sony. Możesz zgłosić pod tym linkiem:

http://www.sony.pl/support/pl/repair

Jeśli chodzi o kalibrację, tę wykonuje się do danego egzemplarza. Każda sztuka telewizora może się różnić, nie ma gotowych, ogólnych ustawień kalibracyjnych. Można skorzystać z innych, które były robione na tej samej serii, ale oczywiście to nie jest to samo, efekt może być odwrotny. Przy kalibracji przychodzi specjalista z zestawem narzędzi pomiarowych i na podstawie pomiarów konfiguruje ustawienia.

Poniżej przykładowe ustawienia:

http://imageshack.us/a/img827/8940/tabelahx852.png

http://imageshack.us/a/img46/9222/tabelahx853.png

Polecam dodatkowo wejść w "Ustawienia systemowe" -> "ECO" i zobaczyć różnicę z włączonym i wyłączonym "Czujnikiem światła".

Wszystkie funkcje itd. są nastawieniami subiektywnymi - nie każdemu mogą pasować. Ja np. lubię bardziej ciemniejszy, stonowany obraz. Komuś innemu może bardziej odpowiadać żywa, agresywna projekcja. Ustawień i możliwości jest bardzo dużo, tylko trzeba poświęcić trochę czasu aby dostosować je do swoich preferencji. Ja obecnie doszedłem do 3 - dla mnie perfekcyjnych ustawień osobno na film, sport i inne.

Message was edited by: Zimny_

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

23 ODPOW. 23
stubbs.
Użytkownik

manowak1379 wrote:

Witam. Posiadam model 55HX850 i czy może mi ktoś coś napisać o kalibracji obrazu w tym modelu??

Szukasz gotowych ustawień obrazu czy kontaktu do osoby, która zajmuje się profesjonalnie kalibracją obrazu?

manowak1379 wrote:

Po za tym podczas oglądania przeważnie meczów na ekranie widzę takie jakby pionowe plamy i widziałem to już w innych egzemplarzach tych modeli.

Jak masz ustawione motionflow w swojej Bravii? Może tak się dziać przy ustawieniu maksymalnej wartości

manowak1379 wrote:

Czy jest to mankament tych modeli??

Nie spotkałem się z czymś takim na szerszą skalę, choć widziałem to zjawisko w 2 może 3 sztukach.

Pozdrawiam Stubb
manowak1379
Poszukiwacz

Generalnie to szuakm gotowych ustawień. I co się robi w takie sytuacji jak widziałeś takie zjawisko te plamy?? Ja mam juz trzeci egzemplarz i w tym najmniej to widać bo w poprzednich to masakra była. A motionflow mam ustawione na standartowe.

Zimny_
Użytkownik

Witaj,

Ciężko to ocenić z opisu, poprawność można określić jedynie oglądając obraz na żywo, ale pionowe pasy nie są standardem. Mam 46HX850 i nie ma tego efektu. Jeśli uważasz, że coś jest nie tak, skontaktuj się z serwisem Sony. Możesz zgłosić pod tym linkiem:

http://www.sony.pl/support/pl/repair

Jeśli chodzi o kalibrację, tę wykonuje się do danego egzemplarza. Każda sztuka telewizora może się różnić, nie ma gotowych, ogólnych ustawień kalibracyjnych. Można skorzystać z innych, które były robione na tej samej serii, ale oczywiście to nie jest to samo, efekt może być odwrotny. Przy kalibracji przychodzi specjalista z zestawem narzędzi pomiarowych i na podstawie pomiarów konfiguruje ustawienia.

Poniżej przykładowe ustawienia:

http://imageshack.us/a/img827/8940/tabelahx852.png

http://imageshack.us/a/img46/9222/tabelahx853.png

Polecam dodatkowo wejść w "Ustawienia systemowe" -> "ECO" i zobaczyć różnicę z włączonym i wyłączonym "Czujnikiem światła".

Wszystkie funkcje itd. są nastawieniami subiektywnymi - nie każdemu mogą pasować. Ja np. lubię bardziej ciemniejszy, stonowany obraz. Komuś innemu może bardziej odpowiadać żywa, agresywna projekcja. Ustawień i możliwości jest bardzo dużo, tylko trzeba poświęcić trochę czasu aby dostosować je do swoich preferencji. Ja obecnie doszedłem do 3 - dla mnie perfekcyjnych ustawień osobno na film, sport i inne.

Message was edited by: Zimny_

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Najlepiej bedzie jak wybierzesz tryb sceny Kino, jest najbliższy temu jaki uzyskasz obraz po profesjonalnej kalibracji.

Jesli stawiasz na naturalność i prawidłową kolorystyke to przede wszystkim Tryb kolorów Ciepłe2, mogą Ci sie wydawać zbyt żółte ciepłe ale tak jest prawidłowo do uzyskania temperatury kolorów ~6500K, należy pozniej dokonac korekt w balansie bieli ale na oko tego prawidłowo juz nie wykonasz bez odpowiednich urządzeń pomiarowych którymi dysponuje osoba kalibrująca.

Niemal wszystkie polepszacze obrazu zalecam wyłączyć poza Tworzeniem realizmu który ustaw sobie w zależności od jakości zródła na ustawienie Ręczne w przedziale 15-30 dla rozdzielczości (np. dla Blu-Ray - 15, a dla treści internetowych 30), jak i zostaw Łagodną gradacje na ustawienie Małe, w ostateczności moze zostać też w Zaawansowanych Korekcja czerni na wartość Mała, oczywiście Dynamiczna kontrola LED ma być włączona.

Message was edited by: Peter.Mac

Zimny_
Użytkownik

Dokładnie tak. Chociaż stosowanie różnych "polepszaczy" ma duży sens w określonych przypadkach. Np. zaaw. zwiększanie kontrastu fajnie działa w niektórych meczach piłkarskich w HD. Nie rzadko jest duża różnica w kontraście pomiędzy szerokim widokiem z góry, a gdy jest pokazywana akcja z bliska. Różnice te wynikają głównie z różnic w odległościach kamer, naświetleniu itd. W tym przypadku ta funkcja według mnie fajnie optymalizuje obraz. Nawiązując jeszcze do piłki nożnej, fajnie można poprawić widoczność gdy mecz jest odbywany na śniegu, piłka jest koloru np. czerwonego. Wzmacniasz czystość bieli, żywy kolor, szczegóły i nie da się "zgubić piłki".

Zimny_
Użytkownik

Do Blu-ray to czysta profanacja włączać "polepszacze":smileyhappy: Szkoda, że ciągle sygnały telewizyjne różnych stacji nadają sygnał bardzo zróżnicowany pod względem jakości.. Czasami potrafi to utrudnić życie. Chociaż bardziej denerwująca jest zmiana głośności przy reklamach... Dorze, że "Zaaw. aut. głośność" potrafi trochę nadrobić. Ile razy przysnęło mi się na jakimś filmie / programie... Oczywiście reklama skutecznie budziła:smileywink:

manowak1379
Poszukiwacz

A te polepszacze to co to jest? Ja już wysyłałem parenaście maili do Sony odnośnie tego zjawiska tych pionowych pasów ale 0 reakcji. Jest to nowy tv i nie chcę żeby był już w jakiś sposób naprawiany bo bez tego raczej sie nie obejdzie tak myślę. Co do ustawień to Wielkie dzięki pobawie się ustawieniami bo seria HX wydaje mi się że jest chyba najlepsza z serii Sony. Jeżeli macie jeszcze coś co mogłoby mi pomóc odnośnie tych pasów to czekam na jakieś opinie i sugestie. Pozdrawiam

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Racja :) to juz w zależności od upodobań i jakości sygnału, do telewizji sat, czy naziemnej mozna zastosować sobie te polepszacze obrazu, oczywiście nie przesadzająć :slight_smile: najlepiej na ustawienie "Małe". Do oglądania dobrej jakosci materiału np. z Blu-Ray osobiście nie stostuje żadnego polepszacza oprócz wł. Tworzenie realizmu na wartość rozdzielczość 15.

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Te pasy to wina sygnału, sygnału z przeplotem tzw. Deinterlacing i nic z tym nie zrobisz, jedyna mozliwość to jakis np. amplituner z dobrym procesorem obrazu który radzi sobie lepiej z usuwaniem przeplotu np.Reon niz ten w TV.