anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

aktualizacja KDL-40EX711

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
muchandis
Początkujący

aktualizacja KDL-40EX711

Witam wszystkich, mam pytanie czy ktoś aktualizował soft w KDL-40EX711 do wersji PKG4.114EUL-0108. Pytanie, jakie korzysci daje ta aktualizacja, oraz czy są jakieś problemy przy postępowaniu wg instrukcji aktualizacji podanej na stronie Sony. Pozdrawiam, muchandis.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Zimny_
Użytkownik

Witam ponownie:)

Ja nigdy nie miałem złych doświadczeń z aktualizacją. Na forum w przeciągu kilku lat, gdzie przewinęło mniej więcej z kilkadziesiąt nowych wersji oprogramowania i kilka - kilkanaście tysięcy ludzi je przeprowadzało - zdarzyło się parę przypadków, gdzie aktualizacja podobno trochę namieszała. Jednak jest to pewnie mniej niż 1% przypadków. Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją, w trakcie instalacji nie zabraknie prądu - nie powinno stać się nic złego. Sam przeprowadzałem aktualizację na różnych modelach z kilkadziesiąt razy. Zaczynając od modeli z brakiem dostępu do Internetu (przez pamięć zewnętrzną), jak i bezpośrednio przez połączenie sieciowe. Pierwsze razy oczywiście miałem podobne wątpliwości co Ty posiadasz (i modliłem się, żeby nie wyłączyli prądu;) ). Ale z czasem to stało się normalne i teraz tylko czekam na kolejne aktualizacje:)

Co do modułu CAM. Jest taki port z boku telewizora, do którego wkładasz kartę wraz z modułem. Ma on na celu dekodowanie płatnej telewizji. W modelach z tunerem satelitarnym może dekodować np. platformę N, a w modelach bez tego tunera (jak Bravia EX711) może dekodować telewizję kablową.

Tylko zaznaczam, że pomimo iż aktualizacja jest opisana jako optymalizacja usług modułu CAM, to może nieść ze sobą inne ulepszenia.

Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam,

1. Zimny.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

opisy aktualizacji bywają bardzo ogólne. Aktualizacje można podzielić na te dodające jakieś funkcje i na te usprawniające działanie telewizora. Według opisu na stronie ta aktualizacja usprawnia działanie telewizora. Jest podane, że tylko w zakresie modułu CAM, lecz z doświadczenia wiem, że często ma wpływ na ogólne, sprawniejsze działanie.

Co do instalacji. Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją - nie powinno być jakiś niespodzianek. Ja polecam podłączyć telewizor do Internetu i przeprowadzić instalację z tego poziomu. Jest najszybsza, najprostsza.

muchandis
Początkujący

Witam, dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi o to czy ktoś nie miał złych

doświadczeń z aktualizacją, ponieważ na stronie Sony jest notatka, że

nie można potem wrócić do starszej wersji softu - tej z której się

aktualizuje. Byłbym wdzięczny za informację co robi w TV ten moduł CAM i

ew. co poprawili w tej nowej wersji - czy warto aktualizować. Dostęp do

sieci mam utrudniony bo nie mam modułu WiFi do tego TV i muszę używać

długiego kabla RJ-45, więc ew. aktualizację spróbuję z pendriva. Jeszcze

raz dziękuję i pozdrawiam, Muchandis.

Zimny_
Użytkownik

Witam ponownie:)

Ja nigdy nie miałem złych doświadczeń z aktualizacją. Na forum w przeciągu kilku lat, gdzie przewinęło mniej więcej z kilkadziesiąt nowych wersji oprogramowania i kilka - kilkanaście tysięcy ludzi je przeprowadzało - zdarzyło się parę przypadków, gdzie aktualizacja podobno trochę namieszała. Jednak jest to pewnie mniej niż 1% przypadków. Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcją, w trakcie instalacji nie zabraknie prądu - nie powinno stać się nic złego. Sam przeprowadzałem aktualizację na różnych modelach z kilkadziesiąt razy. Zaczynając od modeli z brakiem dostępu do Internetu (przez pamięć zewnętrzną), jak i bezpośrednio przez połączenie sieciowe. Pierwsze razy oczywiście miałem podobne wątpliwości co Ty posiadasz (i modliłem się, żeby nie wyłączyli prądu;) ). Ale z czasem to stało się normalne i teraz tylko czekam na kolejne aktualizacje:)

Co do modułu CAM. Jest taki port z boku telewizora, do którego wkładasz kartę wraz z modułem. Ma on na celu dekodowanie płatnej telewizji. W modelach z tunerem satelitarnym może dekodować np. platformę N, a w modelach bez tego tunera (jak Bravia EX711) może dekodować telewizję kablową.

Tylko zaznaczam, że pomimo iż aktualizacja jest opisana jako optymalizacja usług modułu CAM, to może nieść ze sobą inne ulepszenia.

Decyzja należy do Ciebie.

Pozdrawiam,

1. Zimny.
muchandis
Początkujący

Dzięki raz jeszcze, spróbuję ...