Podziel się wrażeniami!
Pytanie do ekspertów z forum.
Czy da się w jakiś sposób wyciągnąć z telewizora 55EX720 sygnał audio wielokanałowy (5.1) z telewizji cyfrowej??? Mam go podłączonego do cyfrowej telewizji (programy są w 5.1) a sygnał z telewizora uzyskuję tylko 2.0. Podłączyłem go do kina domowego Yamahy. Próbowałem już podłączyć przez HDMI (ale w tym telewizorze są tylko wejścia IN czy się mylę?) i dźwięk z nich nie wychodzi a po kablu optycznym również wychodzi tylko 2.0
1) Po wejściu w HOME>Ustawienia>Dźwięk>Cyfrowe wyjście audio należy ustawić na Automat.
2) Po naciśnięciu OPTIONS na pilocie i wybraniu Głośnik należy ustawić System audio.
3) Transmisja musi być nadawana z dźwiękiem 5.1 (w DVB-T mecze na TVP1 HD i niektóre filmy na TVN/TVN7).
Dzięki za odpowiedź. Powiedz jeszcze tylko jak podłączyć przez HDMI (jaki numer gniazda HDMI?) czy przez optyczny?
Wydaje mi się, że czy podłączysz przez HDMI, czy przez optyczny to różnicy nie usłyszysz, ale jeśli podłączasz przez HDMI to musi być to port HDMI 1 ARC.
Na optycznym kablu nie działa. Muszę jeszcze sprawdzić HDMI.
Mój amplituner kina domowego pokazuje jaki sygnał dostaje. Jak podłączę DVD/Blue Ray to pokazuje że jest sygnał 5.1 a przez optyczny z telewizora pokazuje zawsze 2.0.
A i jeszcze jedno. Gdzie można znaleźć co znaczą znaczki w lewym górnym rogu telewizora? 1080i to wiadomo ale co oznacza cyfra 4 w kółku albo symbol głośnika? Ani w i-manualu ani w instrukcji obsługi nie ma tych oznaczeń.
Na TVP1 HD musisz zmienić przyciskiem AUDIO ścieżkę na Dźwięk oryginalny Dolby Digital Plus - ta ścieżka jest 5.1, natomiast ścieżka polski jest 2.0.
Cyfra w kółku to oznaczenie wiekowe dla danej audycji, natomiast symbol głośnika oznacza, że na danym kanale jest kilka ścieżek audio.
OK Dzięki za pomoc Działa.
Jestem jednak totalnie zawiedziony tym przełączaniem, trzeba wejść w ustawienia i przełączać na głośnik w tv albo na kino domowe (nie może działać to i to). W telewizorze LG nie trzeba było nic przełączać wystarczyło włączyć amplituner.
Jest jeszcze sporo wad w 55EX720. Jest niesamowicie niergonomiczny. Po co komu te ulubione stacje skoro żeb y się do nich dostać trzeba przebrnąć przez menu??? W tv LG załatwiałem to jesdnym dedykowanym do tego przyciskiem (ulubione stacje przeskakiwały według listy po każdorazowym naciśnięciu). Brak przycisku do powrotu do stacji poprzednio oglądanej np golądamy 14 i przeskakujemy na 25, żeby wrócić do 14 musimy wcinąć po numerach, do tego telewizor czeka za każdym razem bo wciskając z klawiatury numerycznej wciskamy dwie cyfry, wtedy telewizor czeka na trzecią.
Ergonomia w tym sprzęcie jest naprawdę marna, nie wspominając już o instrukcji obsługi w której praktycznie nic nie ma z tego co jest potrzebne.. Jak za te pieniądze spodziewałem się dużo lepszej ergonomii.