anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cyfrowa telewizja... nie działa

profile.country.pl_PL.title
Sniaku
Początkujący

Cyfrowa telewizja... nie działa

Witam
Mam telewizor sony bravia KDL-40cx520. Chciałbym sie dowiedzieć czy i w jaki sposób mogę oglądać telewizje cyfrową??
Z góry dziękuje.

15 ODPOW. 15
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
telewizor ten posiada tuner telewizji cyfrowej naziemnej. Aby móc odbierać taki sygnał musisz:
- znajdować się w zasięgu nadajnika cyfrowej naziemnej, antena powinna być skierowana na nadajnik. Na dzień dzisiejszy cały kraj nie jest w jej zasięgu. Do sprawdzenia czy jesteś w zasięgu, może posłużyć np strona z tego linku: KLIKNIJ. Alternatywnie ta strona: KLIKNIJ Nie jestem w 100% pewien informacji jakie podają, nie jestem w stanie sprawdzić tego, ale w większości przypadków jakie znam - działała poprawnie. Napisz jeszcze z jakiego miasta chcesz odebrać sygnał.

- Jest sporo przypadków, gdzie starsza instalacja antenowa nie spełnia swojej roli. Może być za słaba antena, zasilacz, wzmacniacz, przewód. Należy również to sprawdzić. Na naszym forum były przypadki, gdzie któryś z tych elementów nie wyrabiał i była konieczność zmiany.

- Jeśli jesteś w zasięgu nadajnika, instalacja antenowa jest poprawna - wtedy należy wejść do MENU-> Ustawienia -> Ustawienia cyfrowe -> Autoprogramowanie cyfrowe. Powinno wszystko działać.

Mylagos
Użytkownik

http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t

Tutaj znajdziesz dosyć dokładne mapki wprowadzania poszczególnych MUX'ów na danych regionach kraju.

Sprawdź to o czym napisał Zimny, tj instalację antenową. Dodatkowo zapytam. Czy telewizja analogowa działa bez problemów ?

Sniaku
Początkujący

Jestem z Częstochowy. Będę musiał zainwestować w nową antenę ponieważ obecna jest już trochę wysłużona. Wielkie dzięki za odpowiedź, bardzo pomogliście bo do końca nie byłem przekonany że będzie to działać na moim TV.

Zimny_
Użytkownik

W Częstochowie masz dwa nadajniki: Wręczyca, oraz Błeszno. Na pierwszym działają MUX1 (od 01.06.2012) i MUX2. Błeszno nadaje MUX3. Te MUX2, MUX2 i MUX3 to są pakiety kanałów.
Więcej informacji o instalacjach antenowych znajdziesz na tej stronie: http://przelaczenie.eu/?s=jak. Warto zajrzeć. Z tego co czytałem, informacje przedstawione są prawidłowo. Oczywiście jak to bywa w takich przypadkach niektóre trochę przesadnie "ostrożnie", ale dobrze.

Pozdrawiam,
Zimny.

skarb3
Początkujący

Czy tv SONY BRAVIA KDL-32EX421 posiada sekoder mpeg4 ?? Jakie wymagania muszę spełnić aby odbierać naziemną tv cyfrową na tym telewizorze(do najbliższego nadajnika w olsztynie mam ok60km)

Mylagos
Użytkownik

Według specyfikacji posiada on tuner DVB-T, więc przy sprawnej instalacji antenowej nie powinno być problemów z odbiorem.

skarb3
Początkujący

no ale nie łapie żadnych programów cyfrowych z analogowymi nie ma problemu tvp1 i tvp2 działa ....więc chyba z anteną jest wszystko ok oprogramowanie nie było aktualizowane

Mylagos
Użytkownik

skarb3 napisał(a):

tvp1 i tvp2 działa

A pozostałe kanały ? Sprawdziłbym najpierw instalację antenową. Możesz również spróbować pożyczyć od któregoś z sąsiadów, o ile posiadają, zewnętrzny dekoder i sprawdzić czy na nim będzie działać.

skarb3
Początkujący

tvp1 i tvp2 odbiera przez sygnal analogowy, cyfrowych kanałów tuner nie umie znaleźć..zamierzam polecieć po zewnętrzny dekoder na dniach do sklepu, bo mi się wydaje że ten tv ma dvbt mpeg2 tylko chyba że coś w ustawieniach tv trzeba zmienić żeby był mpeg4 W każdym razie dziekuje za odpowiedź...