Podziel się wrażeniami!
Witam. Zakładam ten temat, bo wydaje mi się że jest godny osobnego wątku. W sieci znalazłem kilka programów m.in. PS3 Media Server, MiniDLNA, WMP, uShare... Kaźdy ma swoje zalety i wady. Przyznam, że większość darmowych serwerów jest niedopracowana i na tv sony są z nimi kłopoty. Wydaje się, że telewizory Sony najlepiej sobie radzą z PS3ms i WMP11, choć i tu można się na siłę przyczepić. I właśnie się trochę "poczepiam".
PS3 Media Server to najbardziej rozbudowany program. Ma transkodowanie, bardzo duże możliwości konfiguracyjne, możliwość obsługi YouTube, Flickr, Picassa Web Album....
Fajnie, ale nie renderuje miniaturek zdjęć (tzn. "ciemność widzę" w postaci standardowych ikonek w moim Z4500). Za to w WMP11 miniaturki są, brak w nim za to funkcjonalności PS3ms.
Czy ktoś w Was z tego powodu też nie może spać? Przydałyby się te miniaturki, no nie?. Może jest jakiś "myk" żeby PS3ms je renderował?
Zawsze można używać jednego serwera do oglądania filmów a drugiego do oglądania zdjęć, ewentualnie mieć nadzieje, że z czasem opcja miniaturek znajdzie się w PS3 media server. Z ciekawostek ktoś pisał jakiś czas temu, o problemie z polskimi znakami, a dokładnie ich braku, rozwiązaniem jest ustawienie kodowania na cp1250
Pod adresem http://www.megaupload.com/?d=N76J6EWB umieściłem zmodyfikowaną wersję plików (dodane miniaturki) do ps3mediaserver, które należy rozpakować do folderu z zainstalowanym programem. Może komuś się przyda...
Jeszcze jedno pytanko. Czy program VAIO Media Plus jest dostępny dla użytkowników innych komputerów? Czy w ogóle jest to oprogramowanie typu freeware?
Z tego co ja wie, oprogramowanie sprzętowe producenta laptopów, jest przeznaczone dla laptopów danego producenta. Tak samo jak Asus, HP itd. O możliwości instalacji na innym sprzęcie nigdy nie słyszałem, szczerze mówiąc to nie interesowało mnie to.
A dobry jest ten VAIO Media Plus?
Zimny napisał(a):
A dobry jest ten VAIO Media Plus?
Dzięki za wyjaśnienie. W piątek kupiłem nowy router, bo mam problemy z neostradą i myślałem że pomoże. W sobotę konfigurowałem sieć. Nad skonfigurowaniem sieci na 4 komputerach z różnymi systemami (od XP po win 7) spędziłem zdrowo ponad godzinę. Ale udało się Nie ukrywam, że oprogramowanie tych Windowsach jest strasznie ciężkie, a błędy jakie można zrobić są tak głupie - że ciężko na nie wpaść. W każdym komputerze powinno być coś podobnego, jak to oprogramowanie z VAIO. W Asusie nie mam takiego czegoś.
WITAM
A nie tak:
bezpośrednio komp TV (niewykluczone inne LAN router ps3 i co tam kto)
filmy zdjęcia muzyka (włącznie z LPCM)
nawet nie wiem o opisywanych tu problemach ikonki itp?
wyświetlanie napisów do filmów
ustawianie parametrów servera z ekranu TV
ustawianie parametrów wyświetlania z ekranu TV
wyświetlanie udostępnionych zasobów LAN
Te sprawdziłem i niema problemów ale jest jeszcze sporo do wypróbowania
programik nosi nazwę WILD MEDIA SERVER
morze wydawać się zaawansowany jak nie wiem co ale ale to pierwsze wrażenie
UWAGA!!! za Chiny nie trawi polskich znaków (ś.ć.ż.ó w nazwach folderów podfolderów i samych plików )przy wyświetlaniu napisów w filmach problem nieistnieje
PS.wysoka nagroda za znalezienie nieobsługiwanych formatów
miłej zabawy i pozdrawiam
OS Windows XP TV Sony KDL37W5710
Wild Media Serwer też jest dobrym serwerem. Na temat wyższości WMS nad PS3 MS, czy na odwrót są podzielone zdania. Swego czasu chodziły plotki, że program będzie płatny. Orientujesz się jak to wygląda teraz, albo czy mają już jakieś plany na niedaleką przyszłość?
WITAM
PS.wysoka nagroda za znalezienie nieobsługiwanych formatów