Podziel się wrażeniami!
Kupiłem router asus rt-n56u podłączyłem do niego przez USB HDD zew.
Do routera przez ethernet podłączyłem też Soniaka
Co zrobić zeby TV widział HDD
Ustawiam podłączenie do sieci kablowe. TV Wyniki połączenia
Połączenie kablowe OK
Dostęp do sieci OK
Dostęp do internetu - zakończone niepowodzeniem (router nie ma dostępu do internetu)
Router też widzi TV
Jak wchodzę w ustawienia sieci domowej to ustawiniu serwerów ani w diagnostyce nie wykrywa mi ani asusa ani dostępu do hdd (pewnie źle myśle ze tak powinno być)
Jak w chdozę w Home->media-> zdjęcia to też nie mam dostępu do sieci aby przeglądac np zdjęcia czy tez muzykę/filmy z HDD jak to rozwiązać?
Witaj,
sprawa jest trochę skomplikowana. Może od początku, odtwarzanie multimediów z dysku można podzielić na dwa sposoby.
Pierwszy to bezpośrednie połączenie dysku do telewizora. Tu spotkamy wymagania, dysk musi być sformatowany FAT16, FAT32, exFAT (ten jest najbardziej optymalny. Informacje o wsparciu dla plików itp znajdziesz pod tym linkiem: http://pdf.crse.com/manuals/AE7H100511/PL/usb_europe_ga_twn.html
Drugi sposób to połączenie z wykorzystaniem sieci. Tu zaczynają schody. Wykorzystywanie połączenia sieciowego musi być za pośrednictwem DLNA. Żeby wykorzystać DLNA potrzebny jest serwer DLNA. Większość urządzeń typu tv, ma ograniczone możliwości w porównaniu do komputerów, czy tabletów. Serwer DLNA należy dobrać do specyfikacji i wymagań danego modelu. Serwery instalowane na komputerach mają większą funkcjonalność, wykorzystują wydajność komputera aby dostosować dany plik do wymagań tv. W przypadku filmów taki serwer potrafi transkodować film z jednego formatu na ten kompatybilny z telewizorem. Wymaga to dosyć dużej mocy obliczeniowej, której nie posiada żaden router. Nie znam serwera jakim dysponuje RT-N56u. Asus deklaruje kompatybilność serwera z PS3 i Xbox360, nie informuje o kompatybilności z innymi urządzeniami. Czyli nie można zagwarantować poprawności wyświetlania zawartości dysku na telewizorze.
Nie mam tego dysku, musiałem opierać się na instrukcji tego routera. Z danych jakie przedstawiłeś, połączenie jest poprawne. Należy uruchomić serwer multimediów na routerze. W tym celu trzeba wejść w ustawienia routera wpisując 192.168.1.1 i hasło "admin". Przechodzisz do zakładki "USB apllication" i "Serwers Center". Uruchamiasz opcję "DLNA". Po chwili sprawdź na telewizorze, czy serwer routera jest widoczny. Jeśli nie, po konfiguracji routera polecam uruchomić ponownie oba urządzenia i spróbować jeszcze raz po chwili.
Sposób konfiguracji jest świetnie zilustrowany na tym filmiku:
Działa?
Dziękuję trochę mi to rozjaśniło sprawę. Widziałem ten tutorial wcześniej ale jakoś nie połapałem się co i jak
Dopiero teraz jak napisałeś mi o DLNA i całej reszcie zorientowałem się ze ni emam w ustawieniach routera tej funkcji.
Od razu po zakupie Asusa wgrałem nowy firmware i nie zorientowałem się ze tak jak tutaj widac w usb nie mam opcji DLNA mam tylko samba i ftp server do ustwienia. Zrobiłem downgrade do takiej sprzed 1,5 roku i tam jest ustawienie DLNA. Dzisaj rozmawialem z Asusem i coś tam mi wytłumaczyli jak i gdzie to jest w nowym oprogramowaniu ale sprawdze w domu.
Na starym oprogramowaniu i odpaleniu DLNA - TV w koncu zaskoczyl i zobaczył Asusa ale ..... 1. pokazuje mi tylko fragmentaryczną zawartość HDD - WD 2TB. Jakies katalogi na chybił trafił zarówno jeżeli chodzi o muzykę jak i fimly i zdjęcia. Praktycznie i tak nic z tego co pokazał (1/5 zawartości dysku) się nei chciało otworzyc ciągle tylko nieobsługiwany format .... Dysk cały czas jednak chodził zastanawiam sie czy on tam cały czas przeszukiwał zasoby czy tworzyl jakieś listy jeszcze nie wiem bo skonczylem po 2 w nocy. Zmiany softu Asusa też w koncu zaczęły go jakoś zawieszać (zmieniłem w różych kierkach z 5 softów z nowego na stary potem nanowszy i znowu starszy aż w koncu jakiś dziwny pobrany z zagranicznego forum i ten był najlepszy bo najbardziej rozbudowany i ze wszystkimi opcjami ale zawieszał szybko Asusa)
Dzisiaj jeszcze raz sprawdzę w nocy czy coś się zmieniło i zobaczę czy serwis asusa dobrze podpowiedział - ten serwer multimedów teraz trzeba chyba dodatkowo zainstalowac
Wczęsniej dziwiłem sie bo PS3 tez nie widział routera i to mnie zdziłwiło czytając jak napisałeś ze Asus deklaruje kompatybilność serwera z PS3 i Xbox360,
Ogólnie jednak multimedia w hx850 są na dramatycznym poziomie :( kupując liczyłem się z tym ale nie sądziłem ze bedzie aż tak tragicznie
Message was edited by: lmichal
lmichal wrote:
Ogólnie jednak multimedia w hx850 są na dramatycznym poziomie :( kupując liczyłem się z tym ale nie sądziłem ze bedzie aż tak tragicznie
HX85 rzeczywiście nie jest najpotęrzniejszą maszyną w kategorii multimediów na rynku i sam chciałbym aby miał ten model trochę więcej opcji jakimi kusi konkurencja. Uważam, że TV przede wszystkim to TV i inne dodatkowe opcje są raczej zachętą do kupna niż praktycznymi i funkcjonalnymi dodatkami. Wszystko oczywiście zależy od tego, do czego ktoś chce wykorzystać swój TV - czy tylko jako odbiornik telewizji czy chce również oglądać filmy przez DLNA, korzystać z serwisów internetowych lub surfować po sieci.
Za to HX85 może pochwalić się porządnym obrazem w szeroko rozumianym pojęciu tego zagadnienia. Kolory, czerń, dynamika i brak niechcianych niespodzianek (oczywiście do pewnego momentu) stoją na wysokim poziomie za jeszcze rozsądną cenę.