anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z połączeniem przewodowym internetu

profile.country.pl_PL.title
sumaro1
Początkujący

Problem z połączeniem przewodowym internetu

Witam,

posiadam Sony Bravia KDL-40EX720 od mniej więcej póltora roku. Ostatnio odkryłem, że nie łączy się on z internetem, mimo, że kiedyś nie było z tym problemu. Pare miesięcy temu zmieniałem router na TP-Link TD-W8950ND i tutaj nie jestem pewny, czy na nowym routerze stwierdziłem obecność internetu w TV. Być może nigdy go na nim nie było. Mowa jest oczywiście o połączeniu przewodowym - telewizor jest połączony z routerem kablem sieciowym (na routerze internet oczywiście jest). Kabel jest na pewno sprawny - sprawdzałem na innych urządzeniach. Podjąłem serię prób prowadzących do uzyskania połaczenia: reset routera i TV do ustawień fabrycznych, aktualizacja firmware w TV, próbowałem różnych konfiguracji routera - jest tam dużo różnych opcji, o których nie mam pojęcia, ale ogólnie były one ustawione defaultowo. Czy aby zaistniało połącznie konieczne są jakieś niestandardowe ustawienia w routerze? Próbowałem również ręcznie ustawiać w TV adresy:

IP: 192.168.1.3

Maska : 255.255.255.0

Brama : 192.168.1.1 (adres mojego routera)

Primar y DNS : 194.204.152 .34
Secon dary DNS : 194.204.1 59.1

Warto również nadmienić, że na routerze mam diody sygnalizujące połączenie wyjściowe kabla sieciowego, i nie udało mi się dojść do sytuacji, w której dioda portu, z którym połączony jest TV zaczęła świecić.

Za każdą radę i wskazówkę rozwiązania problemu będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

Adam

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Użytkownik

Zacznij od sprawdzenia podłączenia internetu w Bravii:

Dodatkowo sprawdź (jeśli kabel jest w 100PERCENTAGESIGN OK) czy wyjście z routera jest sprawne.

Napisz o efektach - jeśli nadal nie będziesz mógł się połączyć to będziemy kombinować dalej :smileywink:.

Pozdrawiam Stubb