Podziel się wrażeniami!
witam, do tego posta skłoniły mnie sprzeczne informacje podane przez producenta a rzeczywiste dane podane przez mój miernik.
otóż w trybie 'intensywnego oszczędzania' pożera jedynie 38W i to jest dobre :) (producent podaje coś koło 60W, ale niewiadomo w jakim trybie.
niestety w trybie 'stand-by' żre 12W a producent podaje... 0,25W to jest rozbieżność rzędu 5000PERCENTAGESIGN trochę sporo....
Czy mój tv jest uszkodzony, czy to producent tak okrutnie mija się z prawdą??
ps. miernik może super dokładny nie jest, ale z doświadczenia wiem, że może pokazywać błędy rzędu kilku W, a małego poboru wogóle niepokazuje, więc 12W jest raczej odczytem w miarę prawidłowym..
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Telewizor posiada dwa tryby po wyłaczeniu. Przez pierwsze parę minut jest w trybie uśpienia. Jest to zabezpieczenie przez np. niechcianym wyłaczeniem telewizora. Po tym czasie dopiero następuje kompletne wyłączenie i telewizor pobiera minimalną wartość energii. Spróbuj zrobić pomiar po wyjściu z uśpienia i wyłączeniu - zobaczysz różnicę:)
Wszelkie telewizory mierzone są w specjalnych laboratoriach i w ściśle określonych warunkach. Powodem tego jest to aby wszyscy producenci byli mierzeni jedną skalą. Rozbierzności mogą być spore i uzależnione są one od warunków eksploatacji oraz sposobu pomiaru.
Wartości podawane są dla średniej rocznej.
Wydaje mi się, że z Twoim TV jest wszystko w porządku. Spróbuj na próbę zrobić pomiar z odłączonymi innymi urządzeniami od TV. Sam gły TV podłączony do sieci da inne wskazania niż TV z np dekoderem i podłączoną anteną i internetem.
Telewizor posiada dwa tryby po wyłaczeniu. Przez pierwsze parę minut jest w trybie uśpienia. Jest to zabezpieczenie przez np. niechcianym wyłaczeniem telewizora. Po tym czasie dopiero następuje kompletne wyłączenie i telewizor pobiera minimalną wartość energii. Spróbuj zrobić pomiar po wyjściu z uśpienia i wyłączeniu - zobaczysz różnicę:)
Ja nadal jestem zdania, że bez szerszej wiedzy na temat robienia pomiarów prądożerności domowymi sposobami nie ma możliwości dokładnego pomiaru. Na pobór prądu rzutują również urządzenia podłączone do TV jak i jego ustawienia - lwią część z pobieranych Wattów mogą wyeliminować ustawienia ECO jakie oferują nam Bravie. Dzięki nim oszczędzisz prąd, parę złotych rocznie w portfelu jak i chwilę czasu na dokonywanie pomiarów :smileywink:.
Ja od siebie mogę dorzucić, że moim zdaniem nie możliwym jest wyprodukować dwóch identycznych modeli pod każdym względem więc mogą być małe rozbieżności, ale Zimny wspomniał o ważnej kwestii. Dodatkowo ważne są dokładne standardy pomiarów oraz jaki sprzęt służył do pomiarów.
Na pewno trzeba wziąć pod uwagę jakość urządzenia pomiarowego i jego tolerancje na błędy. Ale do samego domowego pomiaru nie potrzeba jakiś specjalnych laboratorium, albo dużej, specjalistycznej wiedzy. Oferowane na rynku mierniki są w banalne w obsłudze i w większości skuteczne. Można również mierzyć poszczególne urządzenia, jak i całą grupę. W zależności jak podłączysz....
Pan Zimny_ ma rację. Po iluśtam minutach od wyłączenia pobór maleje praktycznie do zera.
Pare słów o metodologii pomiaru:
ja wiem że zapewne temat jest obszerny i można eksperymentować itd, ale ja mam zwykły miernik 'dogniazdkowy' coprawda chiński, ale wyniki porównywałem z miernikiem kilkanaście razy droższym, profesjonalnym i przy wyniku 50w różnica była ok. 3PERCENTAGESIGN. Natomiast poniżej 3 lub 5w (nie pamiętam teraz dokładnie) mój miernik wogóle nic niepokazuje.
Reasumując po podłączeniu do miernika telewizora (czyli wyjęciu kabla tv z prądu i podłączeniu to prądu przez miernik) przez kilka minut miernik pokazuje 12,6w, natomiast po kilku minutach pokazuje 0 (czyli faktyczna wartość jest poniżej 3 lub 5w) dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
pozdrawiam
Jeśli można to Zimny:smileyhappy: Na forum unikamy takich oficjalnych zwrotów - większy komfort rozmowy:)
Mierzysz w prawidłowy sposób, więc wszystko jest OK.
Pozdrawiam i miłego weekendu:smileyhappy: