anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40EX650 zużycie energii

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
jackub
Początkujący

KDL-40EX650 zużycie energii

witam, do tego posta skłoniły mnie sprzeczne informacje podane przez producenta a rzeczywiste dane podane przez mój miernik.

otóż w trybie 'intensywnego oszczędzania' pożera jedynie 38W i to jest dobre :) (producent podaje coś koło 60W, ale niewiadomo w jakim trybie.

niestety w trybie 'stand-by' żre 12W a producent podaje... 0,25W to jest rozbieżność rzędu 5000PERCENTAGESIGN trochę sporo....

Czy mój tv jest uszkodzony, czy to producent tak okrutnie mija się z prawdą??

ps. miernik może super dokładny nie jest, ale z doświadczenia wiem, że może pokazywać błędy rzędu kilku W, a małego poboru wogóle niepokazuje, więc 12W jest raczej odczytem w miarę prawidłowym..

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Zimny_
Użytkownik

Telewizor posiada dwa tryby po wyłaczeniu. Przez pierwsze parę minut jest w trybie uśpienia. Jest to zabezpieczenie przez np. niechcianym wyłaczeniem telewizora. Po tym czasie dopiero następuje kompletne wyłączenie i telewizor pobiera minimalną wartość energii. Spróbuj zrobić pomiar po wyjściu z uśpienia i wyłączeniu - zobaczysz różnicę:)

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7
stubbs.
Użytkownik

Wszelkie telewizory mierzone są w specjalnych laboratoriach i w ściśle określonych warunkach. Powodem tego jest to aby wszyscy producenci byli mierzeni jedną skalą. Rozbierzności mogą być spore i uzależnione są one od warunków eksploatacji oraz sposobu pomiaru.

http://sp.sony-europe.com/da/969/290721.jpeg

Wartości podawane są dla średniej rocznej.

Wydaje mi się, że z Twoim TV jest wszystko w porządku. Spróbuj na próbę zrobić pomiar z odłączonymi innymi urządzeniami od TV. Sam gły TV podłączony do sieci da inne wskazania niż TV z np dekoderem i podłączoną anteną i internetem.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Telewizor posiada dwa tryby po wyłaczeniu. Przez pierwsze parę minut jest w trybie uśpienia. Jest to zabezpieczenie przez np. niechcianym wyłaczeniem telewizora. Po tym czasie dopiero następuje kompletne wyłączenie i telewizor pobiera minimalną wartość energii. Spróbuj zrobić pomiar po wyjściu z uśpienia i wyłączeniu - zobaczysz różnicę:)

stubbs.
Użytkownik

Ja nadal jestem zdania, że bez szerszej wiedzy na temat robienia pomiarów prądożerności domowymi sposobami nie ma możliwości dokładnego pomiaru. Na pobór prądu rzutują również urządzenia podłączone do TV jak i jego ustawienia - lwią część z pobieranych Wattów mogą wyeliminować ustawienia ECO jakie oferują nam Bravie. Dzięki nim oszczędzisz prąd, parę złotych rocznie w portfelu jak i chwilę czasu na dokonywanie pomiarów :smileywink:.

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Użytkownik

Ja od siebie mogę dorzucić, że moim zdaniem nie możliwym jest wyprodukować dwóch identycznych modeli pod każdym względem więc mogą być małe rozbieżności, ale Zimny wspomniał o ważnej kwestii. Dodatkowo ważne są dokładne standardy pomiarów oraz jaki sprzęt służył do pomiarów.

Zimny_
Użytkownik

Na pewno trzeba wziąć pod uwagę jakość urządzenia pomiarowego i jego tolerancje na błędy. Ale do samego domowego pomiaru nie potrzeba jakiś specjalnych laboratorium, albo dużej, specjalistycznej wiedzy. Oferowane na rynku mierniki są w banalne w obsłudze i w większości skuteczne. Można również mierzyć poszczególne urządzenia, jak i całą grupę. W zależności jak podłączysz....

jackub
Początkujący

Pan Zimny_ ma rację. Po iluśtam minutach od wyłączenia pobór maleje praktycznie do zera.

Pare słów o metodologii pomiaru:

ja wiem że zapewne temat jest obszerny i można eksperymentować itd, ale ja mam zwykły miernik 'dogniazdkowy' coprawda chiński, ale wyniki porównywałem z miernikiem kilkanaście razy droższym, profesjonalnym i przy wyniku 50w różnica była ok. 3PERCENTAGESIGN. Natomiast poniżej 3 lub 5w (nie pamiętam teraz dokładnie) mój miernik wogóle nic niepokazuje.

Reasumując po podłączeniu do miernika telewizora (czyli wyjęciu kabla tv z prądu i podłączeniu to prądu przez miernik) przez kilka minut miernik pokazuje 12,6w, natomiast po kilku minutach pokazuje 0 (czyli faktyczna wartość jest poniżej 3 lub 5w) dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Jeśli można to Zimny:smileyhappy: Na forum unikamy takich oficjalnych zwrotów - większy komfort rozmowy:)

Mierzysz w prawidłowy sposób, więc wszystko jest OK.

Pozdrawiam i miłego weekendu:smileyhappy: