Podziel się wrażeniami!
Jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za trywialne być może problemy.
Telewizor mam od pół roku i ostatnio naszła mnie chęć na zrobienie rodzinnego pokazu fotek i filmów. Wydawało się to banalnie proste: podłączyć zewnętrzny twardy dysk kablem USB i po krzyku - cieszymy się widoczkami.
Niestety, życie okazało się obfitujące w problemy. Telewizorek nie widzi dysku Pytanie dlaczego???????
Witam.
Do głowy mi przychodzą mi dwie przyczyny:
1. Dysk jest sformatowany do NTFS. Niestety telewizory Sony nie rozpoznają tego systemu plików. Z tego co pamiętam EX520 rozpoznaje FAT32, oraz exFat.
2. Port USB telewizora nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego zasilania.
Mylagos napisał(a):
2. Port USB telewizora nie jest w stanie zapewnić odpowiedniego zasilania.
Mylagos napisał(a):
Witam.
Do głowy mi przychodzą mi dwie przyczyny:
1. Dysk jest sformatowany do NTFS. Niestety telewizory Sony nie rozpoznają tego systemu plików. Z tego co pamiętam EX520 rozpoznaje FAT32, oraz exFat.
Niestety, ten model nie wspiera NTFS. Nowsze kina, odtwarzacze Blu-ray, odtwarzacze sieciowe wspierają (wybierając polecam sprawdzić w specyfikacji), większość telewizorów nie...
Zimny napisał(a):
... większość telewizorów nie...
Zimny napisał(a):
Niestety, ten model nie wspiera NTFS. Nowsze kina, odtwarzacze Blu-ray, odtwarzacze sieciowe wspierają (wybierając polecam sprawdzić w specyfikacji), większość telewizorów nie...
ciekawe gdzie to sprawdzić....
Kazdy zaznacza, że ma wyjście USB, tyle że o mankamentach i wspieraniu jakichś prehistorycznych rozwiązań już nie producent nie wspomina...
ciekawe gdzie to sprawdzić...
Mylagos napisał(a):
prehistorycznych rozwiązań? FAT 32 jest co prawda dosyć stary już, ale exFat ? Został wprowadzony zdaję się z Windows Vista, jako następca FAT32, więc taki stary to on nie jest.
stubb napisał(a):
ciekawe gdzie to sprawdzić...
stubb napisał(a):
Mylagos napisał(a):
prehistorycznych rozwiązań? FAT 32 jest co prawda dosyć stary już, ale exFat ? Został wprowadzony zdaję się z Windows Vista, jako następca FAT32, więc taki stary to on nie jest.
Zgadza się i szczerze powiem że exFAT moim zdaniem lepiej nadaje się do takich zastosowań jak podłączenie Pendrive czy HDD pod port USB.