Podziel się wrażeniami!
Witam,
Postanowiłem się tutaj zarejestrować ponieważ od niedzieli jestem posiadaczem w/w modelu. Mam nie lada problem z DLNA - nie potrafię tego ustrojstwa uruchomić.
1. Sieć - WiFi z UPC (automatyczne IP).
2. TV - j.w. - TV połączony z Internetem, renderer włączony.
3. Laptop - próbowałem już PS3 Media serwer oraz Windows Media Player 12 (chyba ten, bo mam Windows 7) i nic. Serwer chyba nie włączony, TV go nie widzi.
Czy mógłby mi ktoś pomóc, w sensie wytłumaczyć krok po kroku jak, co i gdzie włączyć aby to działało? Ew. mogę podać namiary na siebie aby sprawniej to poszło. Będę zobowiązany za pomoc.
Nie ma sensu abym przepisywał Ci pół forum więc podrzucam linka z ustawieniami w PS3 MS i Wild Media Serwer.
PS3 Media Serwer
Wild Media Serwer
Znajdziesz tam opisy co i jak się ustawia, oraz problemy napotkane przez innych użytkowników wraz z odpowiedziami. Życzę powodzenia.
Witaj,
Na początek gratuluję zakupu Polecam przejrzeć linki które podrzucił Kolega Stubb. Powiedz mi jeszcze, czy np. PS3 MS widzi telewizor, czy telewizor ma Internet (w ustawieniach sieci sprawdź stan połączenia)? Jeśli urządzenia są połączone w jednej sieci, bardzo często firewall blokuje serwer. Również polecam go sprawdzić. Jednym ze sposobów jest odłączenie przewodu od Internetu, wyłączenie na chwilę firewalla i spróbowanie przesłania filmu. Filmy odtwarzasz wchodząc w menu telewizora, w multimediach w "wideo", "zdjęcia", "muzykę"... Działa?
Sęk w tym, że ja znam na pamięć te linki... Mam wyłączonego antywira, żadnych firewall'i o ani PS3 MS nie widzi TV ani Tv nie widzi serwera...
No to ładnie.. Złośliwość rzeczy martwych. Jeśli na kompie nic nie blokuje, telewizor ma Internet - wina musi być po stronie routera. Proponuję podłączyć przewodem ethernetowym telewizor z routerem i jeśli jest możliwość w ten sam sposób laptop. Komputer powinien automatycznie połączyć się, w telewizorze będziesz musiał skonfigurować sieć przewodową. Wykluczymy w ten sposób ustawienia sieci WiFi. PS3 MS, jak i WMP łączy się po ok 2 minutach od uruchomienia programu. Czasami szybciej, ale różnie to bywa. Jaki masz model routera, zerknę na ustawienia.
Ponczula jak poszło Ci z konfiguracją DLNA w Twoim HX750? Udało się ustawić wszystko tak jak trzeba, bo brak wpisu na forum nasuwa mi czarne myśli . Pamiętam moją pierwszą konfigurację jeszcze bez forum, poradników i jakiegoś większego pojęcia jak wszystko trzeba ze sobą połączyć . Bez tego człowiek chce targnąć się na swoje życie, a w 99,9% przypadków jest to jakiś mały szczegół którego ciężko się nawet domyślić.
Spróbowałeś podpiąć wszystko póki co kablem jak pisał Zimny?
@stubb, zwątpiłem i odpuściłem - zamiast DLNA kupiłem Blu-Ray'a od Soniacza i tak się ustawiłem. Byłem nawet w Sony Center gdzie kupowałem TV, gość mi wszystko wytłumaczył i nic, robiłem step by step jak było opisywane. Kablem nie spinałem niestety bo nie mam aż tak długiego i nie chciało mi się tyle kombinować:/ Gość z salonu twierdzi, że to rzekomo przez router do UPC może być problem, nie wiem, nie sądzę jednak aby z tego już kiedykolwiek korzystał teraz. Przez Blu-Ray czcionka do napisów wygląda znacznie lepiej niż ta firmowa w TV, która jest tragiczna:/
Poza tym uważam zakup za wyjątkowo trafiony - gdyby jeszcze była Gorilla Glass ale nie można mieć wszystkiego
Najprawdopodobniej właśnie router z UPC może blokować całe połączenie DLNA między PC a TV. Najczęstszym powodem z jakim można się spotkać podczas konfiguracji serwerów jest router.
Rozwiązanie Blu-Ray jest jak najbardziej słuszne, a z pewnością Blu nie będzie stał bezczynnie pod TV i się kurzył . Oczywiście pamiętaj o podpięciu go dobrymi kablami do TV a będziesz cieszył się super obrazem.
Oj kolego ponczula, łatwo się poddajesz...
skoro router jest podejrzany że on blokuje dlna to zgłoś to do UPC, w końcu jesteś ich klientem, bo może ma faktycznie włączoną jakaś śmieszna blokade...
Ja bym nie dał za wygraną...
Udało się uruchomić DLNA na Win7 przez MediaPlayera
przy PS3 siedziałem całe popołudnie - bez efektu
Serviio poszło bez problemu, jednak jak czytamy na stronie programu:
"Serviio supports delivering external subtitles to selected devices. Currently it supports these subtitle formats:
srt
Devices that currently support this feature (using the appropriate profile) are:
Samsung TV / BD players
LG TV / BD players
Panasonic Viera (2010 and newer models)
For Serviio to recognize the subtitle file it must be named with the same name as the video file, except the extension, e.g.:
my_movie.avi
my_movie.srt
Serviio does not support subtitles embedded in containers (e.g. MKV), nor "burning" the text into the video stream."