anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KLD 40HX750 - DLNA

ponczula
Początkujący

KLD 40HX750 - DLNA

Witam,

Postanowiłem się tutaj zarejestrować ponieważ od niedzieli jestem posiadaczem w/w modelu. Mam nie lada problem z DLNA - nie potrafię tego ustrojstwa uruchomić.

1. Sieć - WiFi z UPC (automatyczne IP).
2. TV - j.w. - TV połączony z Internetem, renderer włączony.
3. Laptop - próbowałem już PS3 Media serwer oraz Windows Media Player 12 (chyba ten, bo mam Windows 7) i nic. Serwer chyba nie włączony, TV go nie widzi.

Czy mógłby mi ktoś pomóc, w sensie wytłumaczyć krok po kroku jak, co i gdzie włączyć aby to działało? Ew. mogę podać namiary na siebie aby sprawniej to poszło. Będę zobowiązany za pomoc.

14 ODPOW. 14
profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Użytkownik

Nie ma sensu abym przepisywał Ci pół forum ;) więc podrzucam linka z ustawieniami w PS3 MS i Wild Media Serwer.
PS3 Media Serwer
Wild Media Serwer

Znajdziesz tam opisy co i jak się ustawia, oraz problemy napotkane przez innych użytkowników wraz z odpowiedziami. Życzę powodzenia.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

Na początek gratuluję zakupu :D Polecam przejrzeć linki które podrzucił Kolega Stubb. Powiedz mi jeszcze, czy np. PS3 MS widzi telewizor, czy telewizor ma Internet (w ustawieniach sieci sprawdź stan połączenia)? Jeśli urządzenia są połączone w jednej sieci, bardzo często firewall blokuje serwer. Również polecam go sprawdzić. Jednym ze sposobów jest odłączenie przewodu od Internetu, wyłączenie na chwilę firewalla i spróbowanie przesłania filmu. Filmy odtwarzasz wchodząc w menu telewizora, w multimediach w "wideo", "zdjęcia", "muzykę"... Działa?

ponczula
Początkujący

Sęk w tym, że ja znam na pamięć te linki... Mam wyłączonego antywira, żadnych firewall'i o ani PS3 MS nie widzi TV ani Tv nie widzi serwera...

Zimny_
Użytkownik

No to ładnie.. Złośliwość rzeczy martwych. Jeśli na kompie nic nie blokuje, telewizor ma Internet - wina musi być po stronie routera. Proponuję podłączyć przewodem ethernetowym telewizor z routerem i jeśli jest możliwość w ten sam sposób laptop. Komputer powinien automatycznie połączyć się, w telewizorze będziesz musiał skonfigurować sieć przewodową. Wykluczymy w ten sposób ustawienia sieci WiFi. PS3 MS, jak i WMP łączy się po ok 2 minutach od uruchomienia programu. Czasami szybciej, ale różnie to bywa. Jaki masz model routera, zerknę na ustawienia.

stubbs.
Użytkownik

Ponczula jak poszło Ci z konfiguracją DLNA w Twoim HX750? Udało się ustawić wszystko tak jak trzeba, bo brak wpisu na forum nasuwa mi czarne myśli :c20. Pamiętam moją pierwszą konfigurację jeszcze bez forum, poradników i jakiegoś większego pojęcia jak wszystko trzeba ze sobą połączyć :? . Bez tego człowiek chce targnąć się na swoje życie, a w 99,9% przypadków jest to jakiś mały szczegół którego ciężko się nawet domyślić.

Spróbowałeś podpiąć wszystko póki co kablem jak pisał Zimny?

Pozdrawiam Stubb
ponczula
Początkujący

@stubb, zwątpiłem i odpuściłem - zamiast DLNA kupiłem Blu-Ray'a od Soniacza i tak się ustawiłem. Byłem nawet w Sony Center gdzie kupowałem TV, gość mi wszystko wytłumaczył i nic, robiłem step by step jak było opisywane. Kablem nie spinałem niestety bo nie mam aż tak długiego i nie chciało mi się tyle kombinować:/ Gość z salonu twierdzi, że to rzekomo przez router do UPC może być problem, nie wiem, nie sądzę jednak aby z tego już kiedykolwiek korzystał teraz. Przez Blu-Ray czcionka do napisów wygląda znacznie lepiej niż ta firmowa w TV, która jest tragiczna:/

Poza tym uważam zakup za wyjątkowo trafiony - gdyby jeszcze była Gorilla Glass ale nie można mieć wszystkiego ;)

stubbs.
Użytkownik

Najprawdopodobniej właśnie router z UPC może blokować całe połączenie DLNA między PC a TV. Najczęstszym powodem z jakim można się spotkać podczas konfiguracji serwerów jest router.
Rozwiązanie Blu-Ray jest jak najbardziej słuszne, a z pewnością Blu nie będzie stał bezczynnie pod TV i się kurzył :). Oczywiście pamiętaj o podpięciu go dobrymi kablami do TV a będziesz cieszył się super obrazem.

Pozdrawiam Stubb
oldguest
Początkujący

Oj kolego ponczula, łatwo się poddajesz...
skoro router jest podejrzany że on blokuje dlna to zgłoś to do UPC, w końcu jesteś ich klientem, bo może ma faktycznie włączoną jakaś śmieszna blokade...
Ja bym nie dał za wygraną...

dron-----
Nowicjusz

Udało się uruchomić DLNA na Win7 przez MediaPlayera

przy PS3 siedziałem całe popołudnie - bez efektu

Serviio poszło bez problemu, jednak jak czytamy na stronie programu:
"Serviio supports delivering external subtitles to selected devices. Currently it supports these subtitle formats:

srt

Devices that currently support this feature (using the appropriate profile) are:

Samsung TV / BD players
LG TV / BD players
Panasonic Viera (2010 and newer models)

For Serviio to recognize the subtitle file it must be named with the same name as the video file, except the extension, e.g.:

my_movie.avi
my_movie.srt

Serviio does not support subtitles embedded in containers (e.g. MKV), nor "burning" the text into the video stream."

czyli jednym słowem czarna d**a : (