Podziel się wrażeniami!
Witam, jestem nowym użytkownikiem ale postaram się opisać to tak jak było w innych tematach.
Problem jest taki, że czasami włączając TV i dekoder polsatu, zgodnie z zamierzeniem włącza się kino domowe, a na telewizorze pokazuje się System Audio Aktywny. Jednakże dźwięku nie ma. Pomaga tylko resetowanie kina, i przełączanie między funkcjami na tv kilka razy. Wtedy słychać w urządzeniu takie jakby zacięcie (mechaniczne) i dźwięk się włącza. Nie dzieje się to zawsze, jednak bardzo często i jest to okropnie irytujące. Odrazu zaznaczam, że widziałem setki takich tematów, ale żaden nie pomaga mi na nic. Kino domowe było już raz wymieniane gwarancyjnie, na nowe, więc problem sprzętowy wykluczam.
Otóż, chcę połączyć razem sprzęt:
HD SAGEMCOM Cyfrowy Polsat
TV Sony BRAVIA KDL-40EX724
BD System Sony BRAVIA BDV-E780W
PS3 Slim 320GB
Kabel HDMI zwykły (dostałem z dekoderem polsatu)
Kabel HDMI PlayStation
Kabel HDMI ARC (nie wiem jaki, ale "polecili mi" najdroższy w sklepie, wygląda jak złoty, nie da się go zgiąć)
podłączenie wygląda tak:
Dekoder>/HDMI/>TV>/HDMI ARC/>Kino Domowe
PS3>/HDMI PS/>TV
obraz działa zawsze, bez względu na nic. jednak dźwięk działa w kratkę, bez żadnego "systemu". Co mogę zrobić, żeby wszystko działało jak należy, tzn włączam tv i dekoder,a kino samo się włącza i dźwięk DZIAŁA ?
bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję.
pozdrawiam, Meduza.
Jeżeli w TV i kinie masz włączoną opcję "sterowanie przez HDMI", to zacząłbym od sprawdzenia kabla. To, że jest najdroższy w sklepie nie znaczy, że jest dobry. Powinien mieć wykorzystane wszystkie piny, być zgodny ze standardem 1.4. Na początek spróbowałbym zamienić ten kabel, kablem od PS3.
Mam ten sam problem.Info linia Sony bardzo starał się pomóc ale nic z tego nie wyszlo.Chyba trzeba będzie zgłosić usterke na gwarancji:(
Robidid, jeśli infolinia Sony z pełną wiedzą w temacie pomagania przez telefon w różnych sprawach nie potrafiła Ci pomóc, to najprawdopodobniej najlepszym wyjściem będzie zgłoszenie zestawu do serwisu. Możesz zrobić to najszybciej korzystając z linka:
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Meduza - nie wiem czy dobrze kombinuję ale takie podłączenie chyba byłoby skuteczniejsze:
Jeśli podłączasz kino przez HDMI ARC do Bravii, to musisz położyć nacisk na jakość kabla HDMI 1.4
W moim przypadku problem rozwiązany.Pomogło dwukrotne zresetowanie ale telewizora i problem nie pojawia się..co mnie bardzo cieszy:)
W moim przypadku pomogła zmiana przewodu HDMI. Zamieniłem z PS3 i wszystko działa.
Stubbs - Metoda w miarę skuteczna, o ile dekoder ma dwa wyjścia HDMI. I w tym przypadku nie można odsłuchiwać na kinie PS3 i treści internetowych z Bravia. Skuteczniejszą i bardziej optymalną metodą jest połączenie wszystkiego do Bravia i z tv albo optykiem, albo HDMI ARC do kina. Kolejną opcją w przypadku gdu kino / amplituner posiada wejścia HDMI - podłączasz wszystko do kina i kino HDMI do tv.