anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Moja bravia przestała działać. nie świeci się kontrolka , jest głuchy

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
pakolp
Początkujący

Moja bravia przestała działać. nie świeci się kontrolka , jest głuchy

Jaka może być przyczyna? Czy ktos spotał się z czymś takim. Była burza , grzmiało , nas nie było w domu. po powrocie cisza w TV.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Mylagos
Użytkownik

Witam.

Moim zdaniem pozostaje niestety tylko kontakt bezpośrednio z serwisem. Tutaj na forum raczej nikt nie będzie w stanie dokładnie pomóc.

Skoro była to burza, to dosyć prawdopodobne że coś się przepaliło - tak przynajmniej myślę.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 ODPOW. 5
Mylagos
Użytkownik

Witam.

Moim zdaniem pozostaje niestety tylko kontakt bezpośrednio z serwisem. Tutaj na forum raczej nikt nie będzie w stanie dokładnie pomóc.

Skoro była to burza, to dosyć prawdopodobne że coś się przepaliło - tak przynajmniej myślę.

stubbs.
Użytkownik

Kontakt do serwisu znajdziesz w poniższym linku:

http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc

Ja zawsze, ale to absolutnie zawsze zachęcam do stosowania dobrej jakości listew przepięciowych, które zapobiegają w dużej mierze takim właśnie zjawiskom.

Listwy nie kosztują dużo, bo raptem 40-100zł ale zabezpieczają niekiedy kilkaset razy droższy sprzęt. Do tego można zaupić listwy z filtrem, które wyrównują napięcie dostarczane do urządzenia w przypadku nagłych skoków napięcia.

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Użytkownik

Listwy przypięciowe są dobrą inwestycją bo chronią przeciw mały przepięciom lub skokom napiecia, jednakże należy pamiętać, że moc wyładowań elektrycznych podczas burzy, jest tak duża, zaś piorun potrafi przeskoczyć znaczną odległość i wtedy listwa jest na nic :wink:

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Najlepiej i tak zawsze na czas nadchodzącej burzy wyłączac wszystkie wtyczki od urządzeń z kontaktu :slight_smile: wiem to mało wygodne ale najbezpieczniejsze rozwiązanie.

Message was edited by: Peter.Mac

stubbs.
Użytkownik

Tu można zacząć konkretną polemikę na temat listew, wyłączania wtyczek z gniazdek oraz systemów zabezpieczeniowo-przepięciowych :smileywink:.

Prawda jest taka, że przy normalnie zabezpieczonym domu lub bloku mieszkalnym wyładowanie elektrycznie nie powinno wyrządzić krzywdy naszym urządzeniom. Dodatkowym zabezpieczeniem jest listwa, która niweluje małe skoki napięcia.

Jak to mówią - lepiej chronić jak leczyć więc zakup listwy wydaje się jak najbardziej słuszną inwestycją.

Pozdrawiam Stubb