anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z DLNA - Filmy się tną

profile.country.pl_PL.title
mattx-----
Początkujący

Problem z DLNA - Filmy się tną

Witam

Mam następujący problem. Przy odtwarzaniu filmów przez PS3 Media Server (wersja 1.11.369), wszystkie filmy (DivX, Xvid) się tną, a mkv nie odtwarzają się wogóle. Rozumiem że filmy w wysokiej jakości (1080p) mogą "przyciąć" ale u mnie tną straszne najprostsze divx-y. Próbowałem różnych konfiguracji PS3Media, ale nic to nie daje. Dodam tylko że normalnie czyli na laptopie wszystko, łacznie z mkv śmiga bez problemów. Laptop z procesorem Core 2 Duo 1,8 Ghz mam podłączony bezpośrednio kablem LAN skrosowanym.
Nie wiem mam za wolny procesor, ale przy odtwarzaniu divx jest obciążony w 70%, a przy mkv 0% czyli nic nie robi. Może to jest problem z buforowaniem, sam już nie wiem.
Proszę o pomoc, może ktoś już miał podobne problemy ?

25 ODPOW. 25
profile.country.PL.title
Moller
Poszukiwacz

tomeko napisał(a):

Moller napisał(a):

Nie bardzo wiem, w którym miejscu należy zmieniać I NA JAKIE parametry transkodowania.

Spróbuj przy podłączeniu kablem ustawić keyint=25:vqscale=1:vqmin=1, maksymalny transfer na 20 i sprawdź, czy się jakość poprawi..

Zgodnie z twoją poradą zmieniłem powyższe parametry i podłączyłem komputer kablem do routera - efekt faktycznie nieco lepszy ale cudów niema.

Jak już wcześniej wspomniałem ogólnie jestem zadowolony ze sposobu działania DLNA (serwer PS3 media serwer). Ale...
Może się mylę ale wydaje mi się, że przecież cały sens DLNA to łączność bezprzewodowa.
Po przeczytaniu waszych postów dochodzę do wniosku, że nie dość że i tak trzeba być uwiązanym kablem do TV to w dodatku mieć niezły sprzęt komputerowy.

Przyznam szczerze że spodziewałem się czegoś więcej przy oglądaniu filmów HD przez DLNA.
W woli ścisłości komp na którym stoi serwer PS3 to (Core 2 DUO 2 GHz, 3 GB RAM, NVidia Quadro 140M, system 32-bitowy MS Vista).

Dodam jeszcze że film pokazowy full HD 1080p (np. sony ten z wyścigów) nagrany na płytę DVD i puszczony z odtwarzacza (interpolacja do 1080p) wygląda niebo lepiej niż to samo przez DLNA.

Owszem filmy da się oglądać (i tak też robię) bo jest to powiedzmy do zaakceptowania ale z jakością HD niema to nic wspólnego.

Może ma ktoś jeszcze jakiś pomysł na konfigurację ustawień w celu poprawienia jakości.
Może przyda się komuś taki link: http://cholek.drivehq.com/PS3MS/index.htm

3915-----
Początkujący

Witam wszystkich w związku z pierwszym moim postem

Problem mam mianowicie taki gdy włączam filmy w moim w5500 przez sieć DNLA
np. plik .1080p.BD9.x264-HQL.mkv , i przykładowo .720p.Bluray.X264-DIMENSION.mkv odbiera mi bardzo dobrze bez zacięć natomiast przykładowo . plik PL-BluRay-720p.mkv lub 720p.BluRay.Lektor.PL.x264-PWL.mkv przy włączaniu tworzą się krzaki obraz staje głos odtwarza normalnie pliki podałem przykładowe
Czym to jest spowodowane pliki mają około 6 GB a może jest szansa żeby te pliki przekodować żeby TV odbierał prawidłowo dodam że na komputerze pliki poprawnie
odbierają
Tak mi się trafia na 3 pliki mkv jeden poprawnie odbiera
Z góry dziękuje za podpowiedzi

Zimny_
Użytkownik

Powodów może być sporo. Odtwarzanie na komputerze wymaga dużo mniej wydajności komputera, niż PS3 MS. On transkoduje pliki i w tym samym czasie przesyła do telewizora. Kolejna opcja to możliwości sieci jaką masz skonfigurowaną, mogą nie wystarczać. No i kolejna sprawa, to wersja i ustawienia serwera...

Kazik80
Początkujący

Witam

posiadam kdl46nx720 z zainstalowanym na kompie ps3 ms w wersji 1.50.1.
lacze sie przez dlna z serverem i tna sie pliki hd,
tj jesli odpale w tsmuxer plik 16gb lub 7gb w hd program odtwarza je bez problemu tylko bez napisow bo tak ma byc ? a w mencoder plik sie tnie, krzaczy itp..w czym moze tkwic problem?
i czemu tsmuxer nie odpala napisow?
testowalem ustawienia servera najpierw bez limitu transferu i z max buforem 600 mb (mam i7 z tego roku mocny sprzet wiec powinien bez problemu to pociagnac) pliki nadal sie krzacza w mencoder, w tsmuxer sa ok(ale nadal bez napisow) ale reszta plikow np mniejszych dziala zle tj mencoder odpala je z napisami ale przeskakuja co pare sekund do przodu.
Po zmianie ustawien na max predkosc 20 mb/s i bufora na 100 mb wszystko dziala poprawnie zaden z plikow sie nie tnie oprocz plikow w jakosci hd odpalanych przez mencodera??
mam wifi w standardzie N.
czy siec wifi nawet w technologii N moze miec problemy z przesylem plikow tak duzych jak pliki HD?
moze nie warto walczyc z wi fi i poprostu kupic kabel hdmi i miec to z glowy przy okazji dzwiek z podstawy SU-B461S bedzie w dts a nie w dolby digital?
czy miedzy dts a dolby digital da sie odczuc roznice uzywajac tej podstawy ?

Pozdrawiam

Flowgb
Początkujący

witam, po wifi musisz wybrać profil transkodowania - z wifi (niższy bitrate) albo ustawić go manualnie , kabel sieciowy byłby pewniejszym rozwiązaniem, pobierz też darmowego triala "wild media server" dużo lepszy i bardziej rozbudowany niz ps3 ,

i taka rada - jak włączysz tv i tv widzi serwer - wejdz w ustawienia sieci i wybierz " sprawdz połączenie" u mnie bez tego czasami potrafi przyciąć - pozdrawiam

stubbs.
Użytkownik

czy miedzy dts a dolby digital da sie odczuc roznice uzywajac tej podstawy ?

Moim zdaniem jest minimalna różnica na korzyść DTS.

Napisz jakie masz połączenie, jaka prędkość itp. Podałeś trochę zbyt malo danych.

Główna zależność w filmach i to czy się tną czy nie zależy od bitrate danego filmu. Rzecz jasna im większy tym potrzebujesz lepszego i bardziej stabilnego łącza oraz mocnego PC.

Próbowaleś 5GHz - jest świetne do przesyłania dzisiejszych plików ze sporym bitrate'm. Z tego co pamiętam do Twojego modelu TV potrzebny jest adapter.

Pozdrawiam Stubb