Podziel się wrażeniami!
witam wszystkich forumowiczow.Jestem nowy na forum i mam pytanie odnosnie mojego tv brawia kdl46nx725.Dwa miesiace temu kupilem ten telewizor .W komplecie byl stolik z kinem domowym 2.1 sub 461s i wszystko dzialalo super ale pare dni temu podczas przemeblowania odlaczylem kable hdmi od kina no i mam problem.Otoz nie moge wlaczyc teraz kina domowego.Telewizor nie widzi tego kina i pokazuje informacje ze jest problem z komunikacja miedzy tymi urzadzeniami.Wszystkie kable sa dobrze podlaczone oraz ustawienia w menu glownym.prosze o pomoc.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj Papaj, fajnie, że dołączyłeś do forowiczów
Co do sytuacji z kinem, na początek sprawdź, czy kino jest podłączone do wejście HDMI1 ARC. Podstawka wykorzystuje zwrotny kanał audio, czyli musi być połączona właśnie pod HDMI1 w tv.
Jeśli połączenie jest prawidłowe - a ciągle brak dźwięku, polecam wejść w ustawienia wejść -> ustawienia HDMI i tam wyłączyć "Sterowanie HDMI". Wyłączyć z prądu wszystkie podłączone urządzenia (na ok 10 min), odłączyć przewody HDMI. Następnie włączyć tv, i ponownie włączyć "Sterowanie HDMI". Wyłączyć tv i podłączyć przewód od podstawki do wejścia HDMI1 ARC. Włączyć tv i sprawdzić czy podstawka jest widoczna w "Ustawiania HDMI"-> "Lista urządzeń HDMI".
Czy działa?
Witaj Papaj, fajnie, że dołączyłeś do forowiczów
Co do sytuacji z kinem, na początek sprawdź, czy kino jest podłączone do wejście HDMI1 ARC. Podstawka wykorzystuje zwrotny kanał audio, czyli musi być połączona właśnie pod HDMI1 w tv.
Jeśli połączenie jest prawidłowe - a ciągle brak dźwięku, polecam wejść w ustawienia wejść -> ustawienia HDMI i tam wyłączyć "Sterowanie HDMI". Wyłączyć z prądu wszystkie podłączone urządzenia (na ok 10 min), odłączyć przewody HDMI. Następnie włączyć tv, i ponownie włączyć "Sterowanie HDMI". Wyłączyć tv i podłączyć przewód od podstawki do wejścia HDMI1 ARC. Włączyć tv i sprawdzić czy podstawka jest widoczna w "Ustawiania HDMI"-> "Lista urządzeń HDMI".
Czy działa?
witaj Zimny
wielkie dzieki za pomoc, udalo sie wszystko dziala tak jak powinno.
witam zimny
problem powrocil gdy podlaczylem konsole PS3.Dodam ze konsola jest tez ustawiona na sterowanie przez zlacze hdmi,tzn wlaczam padem konsole a ona telewizor.ALE wyskakuje informacja ,,blad komunikacji z audio i pozostaje wlaczony glosnik,,a jeszcze jedno.... konsola jest podlaczona do hdmi4,a nie do hdmi w stoliku,bo jest tam tez takie wejscie ,,in,, moze tu jest problem?...pozdrawiam
Proszę bardzo:)
Nie miałem nigdy tego stolika, ale nie raz podłączałem sporo różnych urządzeń ze sterowaniem HDMI pod różne telewizory Bravia i wiem - że powinno działać prawidłowo. Bravia Sync (sterowanie HDMI) powinno być wykrywane automatycznie. Możesz sprawdzić podłączając PS3 do stolika. Jednak to nie rozwiązuje problemu, ponieważ wszytko powinno działać poprawnie przy bieżącym podłączeniu.
Zakładam, że urządzenia nie są uszkodzone, skoro przed przemeblowaniem działały prawidłowo. Moim zdaniem w takim przypadku winny może być przewód HDMI. Jedyna możliwość.. Tylko pytanie który.. Jeśli masz możliwość, pożycz od kogoś przewód i posprawdzaj na różnych podłączeniach.
Pozdrawiam,
Zimny.
dziekuje bardzo tak zrobie i wymienie komplet kabli hdmi...pozdrawiam