anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Restartowanie się telewizora KDL-40NX700/W

profile.country.pl_PL.title
tolok-----
Nowicjusz

Restartowanie się telewizora KDL-40NX700/W

Witam,
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem telewizora 40NX700 który to restartuję się raz czasem kilka razy dziennie. Z serwisem użeram się już 2 miesiące i nic z tego nie wynika bo usterka nie wystąpiła w serwisie.Do telewizora podpięty jest Bluray (HDMI1), Wi-FI z automatycznym IP oraz telewizja analogowa z UPC. BluRay nie jest powodem ponieważ na odłączonym również się restartuje. Zdążyłem zauważyć że TV nie restartuję gdy wyłączone jest WiFI i że zawsze po restarcie, resetuje się również data i zegar w telewizorze.
A jeszcze jedno dioda zielona w czasie restartu wyłącza się (nie włącza się pomarańczowa) słychać kliknięcie przekaźnika dioda zapala się ponownie i TV się uruchamia całość trwa kilka sekund. Mam to nagrane ale dla serwisu to podobnież nie dowód.
Proszę o sugestie.

19 ODPOW. 19
stubbs.
Użytkownik

Możesz również skontaktować się z Działem Pomocy Technicznej:
http://www.sony.pl/support/pl/contacts/tvhc

Jeśli będą znali jakiś sposób, to postarają się poinstruować Cię telefonicznie bądź mailowo co powinieneś zrobić. Być może spotkali się z podobnym przypadkiem jak Twój i będą znali rozwiązanie.

P.S. serwis nie próbował wgrać nowego softu do Twojego TV?

P.S.#2 spróbuj odłączyć internet od TV i sprawdzić jego działanie jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

Pozdrawiam Stubb
tolok-----
Nowicjusz

Ad.1 serwis twierdzi że nieda się wgrać nowego softu ponieważ nowe TV nie pozwalają wgrać oprogramowania o tym samym numerze oraz również nie dopuszcza wygranie starszego, więc są uziemieni z tym co jest nawet jeśli jest niepoprawnie wgrane.
Ad.2 już testowałem z wyłączonym WiFi i przez tydzień nie było restartów po załączeniu WiFi tego samego dnia był restart, lecz test nie jest do końca wiarygodny ponieważ nie exploatowałem TV przez ten tydzień z taką samą intensywnością(moje gospodarstwo domowe powiększło się o nowego członka:))
Serwis był poinformowany o moich testach i ich rezultatach niemniej jednak u nich usterka nie wystąpiła więc nic nie mogą zrobić. Najlepsze jest to że serwis sprawdza to włączając TV i obserwują czy telewizor się zrestartuje, dla mnie śmieszna metoda ale cóż taki serwis krakowski.

stubbs.
Użytkownik

Przede wszystkim gratuluję powiększenia się Rodziny :) :c4 :c67 !

Natomiast sprawa TV ,pomimo okrojonych testów z Twojej strony, w pewien sposób wskazuje pewną prawidłowość związaną z Wi-Fi. Najprawdopodobniej przyczyną nieprawidlowego restartowania się Twojego TV jest słaby sygnał.
Jak pisałem wcześniej (kilka postów wyżej) - przyczyną może być zawieszenie się TV, który poszukuje usilnie sygnału z sieci.

Rozwiązaniem tego problemu może być mocniejszy router, który da Ci lepszy sygnał. Najpierw jednak polecam zrobić dokładniejszy test w wolnej chwili, której teraz najbardziej Ci brakuje :).

Raz jeszcze gratuluję :D.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

tolok napisał(a):

(moje gospodarstwo domowe powiększło się o nowego członka:))

Również gratuluję :smileythumbsup: :D
Jak Maluszek trochę podrośnie, to polecam bajki z wykorzystaniem YouTube:) Jest ich ogromna ilość, są te starsze (jak "Krecik", "Reksio", itp.) i są również te nowsze - których nie znam;) Działa fajnie z YouTube w Bravia :smileythumbsup: Wielu moich znajomych wykorzystuje właśnie w ten sposób i bardzo sobie chwalą.

tolok napisał(a):

onad to zasugerował że powodem może być zasilanie, router lub żarówki energooszczędne (świetlówki) zaklucenia w sieci energetyczne,

Zakłócenia prądu mogą powodować taki efekt. Jednak w takim przypadku wystarczy kupić listwę zasilającą z dobrym filtrem napięcia i powinno wystarczyć.
Jeśli ciągle będą podobne efekty, reklamowałbym w serwisie. W końcu trzeba znaleźć jakieś rozwiązanie..

tolok-----
Nowicjusz

Dzięki za gratulacje.

No i TV powrócił i jak było do przewidzenia serwis nie znalazł żadnego problemu. Poprosiłem więc żeby określili jakie czynniki zewnętrzne mogą powodować opisane objawy i wypisaniu ich w karcie po naprawczej.
1. zaniki napięcia - co jest bzdurą żadne inne urządzenia w domu nie miały podobnych objawów. Poza tym pofatygowałem się, wziąłem miernik z pracy i wiem że jakość zasilania jest wzorowa (przesadzam z tym wzorowa ale naprawdę ok).
2. telewizor połączony z ruterem d-link DIR-655 siecią inną niż standard g czasem może powodować takie zachowanie - i tu może być prawda, sprawdzam. Choć nie posiadam DIR-655 tylko DIR-825 to po przestawieniu sieci z tryby MIXED na standard g only telewizor już nie restartuje się od 2 tygodni.
Więc gdybym się nie zapytał i nie poprosił o kontakt ze specjalistami z sony i napisaniu jakie czynniki zewnętrzne mogą powodować takie objawy serwis nic by nie zrobił poza stwierdzeniem że telewizor jest sprawny, choć w instrukcji telewizora nie jest napisane że może on pracować wyłączne na Wi-Fi w standardzie g.(co ogranicza przepustowość sieci w całym domu) Dobrze że mam jeszcze sieć 5 GHz i z nią mam połączone resztę urządzeń.
Wiem że to forum sony ale nigdy więcej sony, mam dwa sprzęty szajsunga one nigdy mnie zawiodły. Nawet nie chodzi o sam telewizor, ale ten serwis.

stubbs.
Użytkownik

Czyli cały problem leżał w podłączeniu TV pod router (Wi-Fi). Jak pisałem wcześniej słaby sygnał z sieci internetowej może zawiesić TV, który szuka go usilnie. W skutek tego powstaje błąd prowadzący do restartu samego odbiornika.
Sony Bravia jak i inne marki mogą w ten sam sposób mieć problemy. Jest to niestety tylko elektronika. Choć Sony nie jest tak multimedialne jak Samsung to trzeba przyznać, że obraz jest w Bravii na nieprzeciętnym poziomie.

Poniższe linki powinny Ci się przydać podczas ponownego sprawdzania konfiguracji sieci w domu.
http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/pol/2a-3/isettings.html
http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/pol/2a-3/tsnetwork_1a_2a.html

Napisz jeszcze z jakiego serwisu korzystałeś? Pytam z tego względu, że ciągle przejawia się jedna nazwa na różnych forach od różnych użytkowników.

Pozdrawiam Stubb
tolok-----
Nowicjusz

"stubb"; to co piszesz nie do końca jest prawdą sygnał jest na d.dobrym poziomie a Ruoter jest niecałe 2 metry od TV.Więc problemem nie będzie siła sygnału ale standard, problem jest w tym że telewizory Bravia nie wiem czy wszystkie ale mój na pewno nie toleruje sygnału innego niż standard g (co ogranicza przepustowość całej sieci). I tak jak pisałem wcześniej nawet jeżeli byłby to słaby(a nie jest słaby) sygnał nie powinien zawieszać telewizora, posiadam też Samsunga Blu-Ray który również jest podłączony z siecią Wi-Fi i on nie ma takich problemów. Tak więc inne marki nie mają takich problemów.
Serwis Krakowski http://www.vtvservice.com.pl

Message was edited by: tolok_

rafawoj
Początkujący

tolok. Jeśli jeszcze cię interesuje sprawa restartowania 40nx700, to spróbuj zresetować do ustawień fabrycznych: włącz TV, przytrzymaj na pilocie strzałkę do góry i jednocześnie naciśnij na TV przycisk "Włącz". U mnie to pomogło i przestał sie restartować, a problem pojawił sie po 3 latach użytkowania.

Pzdr

Zimny_
Użytkownik

Temat dosyć stary, ciekawe jak to teraz wygląda u Toloka. A skąd Kolego znalazłeś ten sposób?

stubbs.
Użytkownik

Przede wszystkim napisz jaką funkcję włącza lub wyłącza taka konfiguracja klawiszowa na pilocie. Pytam z tego względu, że chyba każdy lubi swój TV i przypadkowo nie chce zmienić sobie ustawień.

P.S. dołączam się do pytania Zimnego o to skąd masz taką informację (jakby nie było cenną).

Pozdrawiam Stubb