Podziel się wrażeniami!
Mam mały problem,tj lag imput.Gram dosyć dużo w fpsy na PS3.Na testach wychodzi że mój tv ma opóżnienie żędu 40ms,i to bardzo irytuję podczas gry.Czy jest możliwe aby jakoś poprawić te parametry?
Wybór sceny mam GRA,ale i tak bardzo kiepsko jest ,bo to prawie pół sekundy jest.
Witam
40 miliseknd to 0,04 sekundy - gdyby input lag wynosił 400ms to wtedy byłby to problem.
Tryb gra wyłącza wszystkie polepszacze obrazu więc dużo więcej nie można zrobić.
Jeszcze jednym "wąskim gardłem" które stwarza pozorny input-lag jest okablowanie. Używając dość dobrych (powiedzmy ze średniej półki) kabli HDMI zmniejszasz ryzyko związane z opóźnieniami.
Wartości rzędu 40ms są marginalnie odczuwalne przez gracza (sam grałem sporo na HX75 z niewiele wyższym lagiem)
P.S. gra po sieci zwiększa lag ze względu na czas dostępu do serwera. Inną kwestią jest również silnik gry ale to temat na osobną książkę
Przewody mogą trochę wpłynąć, na input lag, dodatkowo wiele zależy też od Twojego łącza jeśli grasz przez internet - z reguły łącza przewodowe, są znacznie stabilniejsze niż łącza radiowe.
Jeśli zaś chodzi o silnik i optymalizację gry, to w przypadku konsoli PS3 tym głowy bym sobie nie zaprzątał - Sony ma dosyć spore wymagania od twórców i nie raz premiery na konsole opóźniają się ponieważ gra nie spełnia wymagań.