anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Bravia LCD KDL-32NX500 plamy w rogach na ekranie

profile.country.pl_PL.title
rafalszwiec
Początkujący

Sony Bravia LCD KDL-32NX500 plamy w rogach na ekranie

hej, mam Sony Bravia LCD KDL-32NX500 taki z serii "monolit" z szybą na ekranie, no i pojawiły się małe plamy w dolnych rogach ekranu, szczególnie widoczne na białym tle i na jasnych wyświetleniach.
Czy ktoś z Was ma podobny problem? co to może być? czy serwisować go? w końcu jest na gwarancji!!!

9 ODPOW. 9
stubbs.
Użytkownik

Czy te plamy Twoim zdaniem są spowodowane odklejenie się szyby z przedniego panelu (co jest prawie niemożliwe), czy raczej podczas oglądania TV masz jaśniejsze pola?
Jeśli jaśniejsze pola w rogach ekranu występują u Ciebie podczas oglądania TV to zjawisko nazywane jest clouding (zamętnienie/"chmurki"). Poniżej wrzucam przykład z sieci - zwróć uwagę na narożniki jaśniej świecące:

http://files.tested.com/uploads/0/1761/8264-s8300430tc4.jpg

Zawsze warto skontaktować się z pomocą techniczną Sony, która dokładnie wyjaśni w czym rzecz oraz może przysłać do Ciebie serwisantów aby rzucili okiem na całą sprawę (szczególnie że masz TV na gwarancji).

POMOC TECHNICZNA SONY

Pozdrawiam Stubb
rafalszwiec
Początkujący

to są ciemne plamy, mniej więcej wielkości pięciozłotówki, widoczne tylko podczas oglądania tv i tylko na jasnym tle, jedna plamka w lewym dolnym rogu, druga w prawym
skontaktuję się z serwisem, myślałem tylko, że ktoś miał już taki problem

stubbs.
Użytkownik

Sprawa ewidentnie dla serwisu, chociaż aby spojrzał fachowym okiem i stwierdził co to dokładnie jest, gdyż na odległość bez żadnego zdjęcia (tylko z opisu) ciężko cokolwiek na 100% wywnioskować a strzelać można długo ;).

Napisz koniecznie jak rozwinął się Twój przypadek, co to było i jak zostało naprawione bo przyznam że zaciekawił mnie temat. Mam swoje typy jeśli chodzi o usterki które mogłyby być ale zachowam je dla siebie :c34. A tak poważnie trzymam kciuki za TV.

Pozdrawiam Stubb
rafalszwiec
Początkujący

dziękuje za pomoc, skontaktuję się z serwisem

rafalszwiec
Początkujący

w piątek skorzystałem z możliwości zgłoszenia naprawy przez stronę SONY i to wygodna sprawa, bo pan z serwisu oddzwonił wczoraj i umówił się na dzisiaj (co prawda nie zadzwonili na drugi dzień, ale rozumiem, że był weekend i trzeba było czekać do poniedziałku)...
pan z serwisu przyjechał dzisiaj , wszedł, spojrzał na ekran i od razu stwierdził, że te plamy w dolnych rogach ekranu to kurz i że to normalne skoro telewizor ma już prawie 2 lata (trochę się zdziwiłem jak to możliwe, żeby kurz dostał się na ekran w takim telewizorze z szyba na ekranie, ale z drugiej strony ucieszyłem się, że to nic poważnego) a potem to już przestałem się cieszyć bo pan powiedział, że taka "naprawa" jest skomplikowana, nie wiadomo jeszcze czy kurz jest wewnątrz na szybie czy na panelu, to się dopiero okaże po otwarciu i trzeba telewizor wziąć do serwisu, jeżeli kurz będzie na szybie, to po ściągnięciu szyby trzeba zamówić uszczelkę do szyby, poczekać aż dowiozą i założyć szybę a jeżeli kurz będzie na panelu to wymienią panel o ile dobrze zrozumiałem
pan powiedział, że "naprawa" nie powinna trwać długo i że na przyszły wtorek powinienem mieć telewizor spowrotem (rany to tydzień pomyślałem, a ja mam tylko ten telewizor, mam być tydzień bez, dzisiaj mecz i wogóle), wiec zapytałem pana o telewizor zastępczy, bo przecież gwarancja SONY o tym wspomina, na co pan zaśmiał się tylko, są 3 telewizory zastępcze w serwisie a serwis obsługuje całe województwo i jest lista oczekujących i trzeba się zapisać i czekać......
powiedziałem panu, że w takim razie nie dam mu dzisiaj telewizora, muszę skombinować jakiś stary i dopiero, więc będę musiał go sam zawieść do serwisu, bo pan jak powiedział nie będzie jeździł na daremno, dzisiaj był i chciał zabrać... no ok
pan zapytał mnie jeszcze czy dokupiłem sobie gwarancję na 5 lat (oczywiście dokupiłem zaraz przy zakupie), stwierdził że dobrze i zaśmiał się znowu, bo uważa, że po 5 latach kurz też dostanie się na ekran i .............. (domyślam się, że chodziło mu o to, że wtedy będę już płacił za taka "naprawę" kurzu)
powiem Wam, że jestem zły, bo nie spodziewałem się że w telewizorach SONY BRAVIA, które tanie nie są , kurz będzie powodem ich "naprawiania"
P.S sprzątam regularnie, odkurzam mieszkanie, mam oczyszczacz powietrza i ..... mam telewizor do naprawy bo są plamy kurzu w rogach ekranu
nie chce wiedzieć co mają Ci, którzy nie odkurzają .....

pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Telewizor zastępczy przysługuje z tego co pamiętam w gwarancji "Serwis Extra". Faktycznie, jest tam zapis "w miarę dostępności"... Moim zdaniem pyłki itp. zależą od uszczelki. Być może w Twoim modelu rozszczelniła się. Telewizory z Monolith Design są od niedawna na rynku, więc tego typu osądy co do 5 lat raczej są przesadne. Jesteś chyba pierwszą osobą na forum z takim przypadkiem, a świadczy to raczej o usterce w Twoim modelu, a nie o "normie" z wlatującym kurzem ;)

rafalszwiec
Początkujący

wstrzymałem się z tą naprawą do czasu następnej usterki..... dzisiaj byli panowie z serwisu i wymienili mi panel na nowy, tym samym problem kurzu zniknal!!!!
dzisiaj muszę pochwalić krakowski serwis SONY "Vtvserwice" z ul. Sowińskiego, wszystko załatwione sprawnie tak jak trzeba!!!!

stubbs.
Użytkownik

Widzę, że miałeś podobnie miłe spotkanie z serwisem. W moim przypadku była to drobna elektronika. Obawiałem się, że sprawa będzie toczyła się w nieskończoność, po czym usłyszę (co kilka razy niestety mi się zdarzyło) że ta usterka nie jest objęta gwarancją lub jest z mojej winy, że muszę pomimo gwarancji za coś płacić. U mnie było wszystko szybko i sprawnie.

Najważniejsze, że masz już problem z głowy i do tego nowy panel.
Tak jak wspominał Zimny nie jest to normą w Bravii, że pod panel dostaje się kurz. Raz tylko spotkałem się z takim przypadkiem ale przez tyle lat co znam Sonego są to 2 znane mi przypadki.

Serwis jak zawsze na 5+, a co najlepsze masz już TV :smileythumbsup:.

Pozdrawiam Stubb
rafalszwiec
Początkujący

to cieszę się, że i Ty masz dobre odczucia co do pracy serwisu, tak powinno być w każdym przypadku... ale faktycznie ponoć to różnie bywa, chwała więc SONY za profesjonalizm !!!
a co do kurzu to w "monolitach" tak się dzieje czasem, słyszałem o kilku podobnych przypadkach, ale serwis podchodzi do sprawy poważnie i usunięcie kurzu nie jest już żadnym problemem... traktowane jest jak usterka i reakcja serwisu jest bardzo szybka.