anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sterowanie przez HDMI-EX 501 nie działają opcje w TV

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
3echo-----
Poszukiwacz

Sterowanie przez HDMI-EX 501 nie działają opcje w TV

Mam PS3 i kino domowe podłączone kablami HDMI pod LCD EX501,załączone sterowanie przez HDMI ale wtedy nie mogę zmieniać ustawień obrazu,dźwięku itp.Dopiero jak wyłączę sterowanie przez HDMI, wszystko działa.Tak ma być?Bo jeśli nie to co jest grane?

22 ODPOW. 22
stubbs.
Użytkownik

Na próbę polecę Ci wstawić suba za kabapę na której oglądasz w miarę możliwości z długością kabla. Koło 0,5 za plecami (może być lekko z boku). Niskie tony rozchodzą się w zupełnie inny sposób po pomieszczeniu a ich przenikalność jest znacznie wyższa od tonów wysokich. Do tego lekko wyczuwalne (niemal podświadomie) wibracie dodają uroku wieczornemu oglądaniu dobrych filmów.

Zobacz gdzie masz suba na poniższym obrazku.

Są dwie szkoły jak zawsze, a druga mówi o ustawieniach takich jak masz teraz:

Do do aktualizacji - tutaj masz dwa wyjścia, albo bierzesz wszystko albo nic. Jeśli chcesz dojść do aktualnego softu ze strony Sony, to automatycznie będziesz wgrywał sobie wszystkie dodatki i usprawnienia które były zawarte we wcześniejszych aktualizacjach Twojego kina. Pytanie czy warto? Z jednej strony malutkie usprawnienia a z drugiej CINAVIA której tak nie lubimy w Polsce (to chyba jakaś narodowa cecha ).

Gdybym stanął osobiście przed takim wyborem (zakładając, że kino działa bez zarzutu) wstrzymałbym się jeszcze z aktualizacjami. Może Sony wymyśli jakiś inny sposób lub po pewnym czasie zrezygnuje z CINAVIA'i? Oby .

Pozdrawiam Stubb
3echo-----
Poszukiwacz

Tym razem nie widzę Twoich obrazków.Wsatwiłeś je czy u mnie coś nie tak?

A z aktualkami się wstrzymam.

Message was edited by: 3echo-----

stubbs.
Użytkownik

http://etnik.pl/files/czym_j1.jpg

Pierwszy obrazek z subem lekko z tyłu (powyżej)

Drugi obrazek z subem postawionym z przodu jak u Ciebie (poniżej)

http://edu.pjwstk.edu.pl/wyklady/mul/scb/w13/Image4557.gif

Obrazki wklejałem ale mam ostatnio spore problemy z forum Sony. A to mnie wyloguje, a to nie chce odp wrzucić. Zmiany idą w dobrym kierunku ale póki co jeszcze trzeba się przemęczyć.

Pozdrawiam Stubb
3echo-----
Poszukiwacz

No teraz jest OK.Fajnie pokazane.

U mnie sub nie może być z tyłu bo mnie kabel nie puszcza,ale na boki trochę pomanewrowałem.Wydaje mi się,że teraz jest lepszy efekt,może dlatego,że sub teraz stoi na podłodze.Wcześniej na półce pod TV.Musiałem odjąć basów,bo roznosiły się chyba po całej klatce.Nie zmienia to faktu,że muzyka idzie kiepsko.Chyba już tak ma.Natomiast filmy i nawet muzyczne stacje telewizyjne super.Jak przedtem bas miałem na vol.+6 to teraz na zero.Różnica kolosalna.

Message was edited by: 3echo-----

stubbs.
Użytkownik

Cieszę się z poprawy niskich tonów w Twoim domku . Sub powinien stać mocno na podłodze a przede wszystkim nic na nim nie może leżeć (lub coś co rezonuje obok niego). Strasznie zakłóca to wibracje i przenoszenie fali dźwiękowej (choć niskie dźwięki jak zauważyłeś dobrze się roznoszą).

Zwróć uwagę na centralny głośnik - jest on umieszczany na wysokości głowy (lub minimalnie nad nią) na wprost osoby oglądającej TV.

Oczywiście w małych pomieszczeniach możesz spróbować głośnik prawy i lewy skierować na Twoje uszy a później dla testu jakby "na zewnątrz".

P.S. pod suba polecam takie gumowe podkładki aby nie szalał po podłodze.

Pozdrawiam Stubb
profile.country.PL.title
kryniu3
Poszukiwacz

sory że tak się wtrące , ale generalnie sub powinien stać na podłodze , ale jak naj mniej jej dotykac.

Ja mam Infinity 110 w i stoi na tak zwanych szpilkach  . A  i tak jak przesadze z mocą [ gdy nie ma żony ]

przy konkretnym filmie to słysze szklanki w szafkach kuchennych.

3echo-----
Poszukiwacz

kryniu3

wtrącanie się jest tu mile widziane :slight_smile:

Na jakich to szpilkach stoi twój sub. i gdzie to można kupić?

stubb

A ty napisz gdzie takie gumki można dostać.

Pokombinuję coś jeszcze i może będzie jeszcze lepiej.

profile.country.PL.title
kryniu3
Poszukiwacz

szpilki miałem w zestawie , to są takie śruby bez łepka zaostrzone w stożek które się wkręca w spód

subwoofera.dokupić pewnie je można bez problemu tylko musisz mieć miejsce żeby je wkręcić jako stopki.

ale jest i wada takich nóżek , bardzo łatwo porysować podłoge przestawiając subwoofer.

profile.country.PL.title
kryniu3
Poszukiwacz

spokojnie możesz też postawić sub na gumkach. są takie fajne silikonowe samoprzylepne.

kupisz je naprawde w wielu sklepach np w sklepie z akcesorjami meblowymi-pytaj o gumki antypoślizgowe.

stubbs.
Użytkownik

Kryniu3, przecież to jest forum więc wtrącanie jak najbardziej mile widziane. Każda pomoc i każdy głos się liczy.

Ja znalazłem takie nóżki:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=n%C3%B3%C5%BCka+gumowa

(lub w allegro.pl wpisz "nożka gumowa")

Ja nie lubię tych podstawek o których piszesz Kryniu3 i to z tych powodów które nadmieniłeś - podłoga porysowana gdy sub robi rodeo po pokoju :smileywink:.

Ja jestem zwolennikiem raczej pewnego kontaktu i wolę podkleić SILIKONOWĄ podkładkę pod suba:

http://allegro.pl/podkladka-silikonowa-arkusz-300x300mm-z-klejem-i2862770116.html

(sorka dla moda za bezpośredni link - oczywiście nie znam sprzedającego i jest to link poglądowy)

Swego czasu stosowałem piankę pod akwarium (niwelująca naprężęnia w szkle) jako podkładkę pod suba. Miał być to system przeciwwibracyjny ale nie zdał egzaminu.

Pozdrawiam Stubb