anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

TV hx750 nie widzi sieci bezprzewodowej

profile.country.pl_PL.title
mario.79
Nowicjusz

TV hx750 nie widzi sieci bezprzewodowej

Witam.
Kupiłem KDL-46HX750 i nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową. TV nie widzi sieci. Jak go podłączyć do internetu ? Mam livebox 2.0 i telewizor go nie widzi w ogóle. Laptop czy inne urządzenia w pokoju go widzą a tv nie (livebox jest w innym pokoju). Czy potrzebny jest adapter czy coś pozmieniać w konfiguracji livebox ? MAC itp ?
A tak poza tym to te 6 stopni odchylenia w sumie nie przeszkadza ale zastanawiam się po co jest i czy nie zamontować go normalnie na kąt prosty. Myślicie że to pomaga ?
No i nie wiem co mu powłączać by był najlepszy odbiór, narazie włączyłem mu te wszystkie redukcje na duże, tryb eco, lepsze barwy na max itp ale musiałem sporo zmniejszyć jasność (była na 60) bo czerń była szara i ogólnie obraz był za mdły i zbyt jasny. Oglądam w trybie standard lub sport (nie wiem jak można oglądać tryb film i kolory ciepłe) i odcienie neutralne. Ta kalibrcja jest męcząca ale widzę że drzemie w nim potencjał.

19 ODPOW. 19
stubbs.
Użytkownik

Potencjał to mało powiedziane. Nie polecam ustawień zwanych "wszystko na maxa". Pokombinuj ze średnimi wartościami, do tego niektóre funkcje możesz wyłączyć a inne zostawić - kwestia eksperymentów.
Jeśli chodzi o Wi-Fi. Twój TV w ogóle nie widzi sieci (jaki masz zasięg) czy widzi a nie może się z nią połączyć? Bo to są dwie różne historie ;)
Wracając do potencjału - zobaczysz go dopiero po podłączeniu internetu.

Pozdrawiam Stubb
mario.79
Nowicjusz

No właśnie nie widzi w ogóle i nie wiem czy to w ustawieniach routera trzeba się pobawić czy neostrada w ogóle nadaje się do bezprzewodowego netu w tym tv.
No pobawię się zaraz i zobaczę bo nie wierzę by był taki zły obraz jak wczoraj był - taki szary. U brata w W5500 jest obraz żyleta i nie wierzę by tu był gorszy. Z tego co wiem to na pewno trzeba wyłączyć tryb Eco.

Mylagos
Użytkownik

Zabawa z dodaniem adresu MAC telewizora w Liveboxie będzie dobrym pomysłem. Nie powiem Ci jak to zrobić, bo po prostu nie miałem styczności z tym Liveboxem 2.0.

mario.79
Nowicjusz

Ok znalazł sieć po włączeniu QSS. Są 3 kreski zasięgu, ale to chyba za mało bo jak wchodzę w jakąś aplikację np. You Tube to szuka, szuka i wyskakuje błąd sieci. To znaczy że mam za słaby sygnał na net w TV?

Mylagos
Użytkownik

3 kreski to może być trochę mało. Ściana może być pewną przeszkodą, aby uzyskać dobry sygnał.

mario.79
Nowicjusz

To co proponujecie ? Ściany nie przestawię ani kabla nie przeciągnę z tamtego pokoju. A może trzeba lepszą kartę sieciową (adapter Wi-Fi) ? No bo bez netu to ten tv się zwykły robi.

Mylagos
Użytkownik

Hmm adapter Wi-Fi byłbym moim zdaniem, bezcelowym rozwiązaniem. Telewizor posiada wbudowane Wi-Fi, więc nie wiem nawet czy telewizor wykryłby go. Trudno mi powiedzieć co by można zrobić - jedynym pomysłem moim zdaniem jest zakup jakiegoś routera z porządnym zasięgiem Wi-Fi ( zakładając że to zasięg Wi-Fi jest głównym problemem). Mógłbyś jeszcze powiedzieć jaką przepustowość internetu posiadasz?

Odpowiadając jeszcze na Twoje pytanie co do ustawień obrazu, zgodzę się z tym że ustawianie funkcji na maksymalnych wartościach jest złym pomysłem. Zmieniaj powoli i staraj się znaleźć coś optymalnego.

mario.79
Nowicjusz

Internet zgodnie z umową to 20 Mb, uzyskuję ok 16 Mb a w swoim pokoju myślę że mam 10 Mb. Wydaje mi się, że to rzeczywiście wina prędkości (zasięgu).
A co do ustawień to proponujesz jedną uniwersalną czy różne sceny zależy od treści ? Na forum Hdtv jest napisane że fabryczny tryb kinowy jest dobry do oglądania, ale ja włączając C + HD mam obraz blady, zielony i niewyraźny - tragedia.

Mylagos
Użytkownik

Każdy telewizor wymaga unikatowej kalibracji. Ustawienia znalezione w internecie mogą pomóc uzyskać lepszy obraz, ale nigdy dwa takie same ustawienia nie zagwarantują takie samego obrazu ( nawet nie myśl o tym by zakupić ustawienia przez internet - to wymaga wizyty osoby z odpowiednim sprzętem i kalibracji). Osobiście mogę doradzić metodę prób i błędów - zmieniaj po trochu ustawienia i patrz jak wygląda obraz.

PS. Które forum HDTV masz na myśli ? Znam dwa i szczerze to jedno niezbyt obiektywne jest :)