Podziel się wrażeniami!
Witam,
posiadam telewizor Sony KDL-55HX850 oraz kino domowe Sony połączone kablem HDMI oraz dekoder HD połączony kablem optycznym. Dzwięk działa z dekodera oraz z kina domowego. Jednak mam problem z dzwiękiem z internetu, ponieważ tylko udaje mi się puścić go przez TV. Nie udaje mi się przez kino.
Może ktoś miał też taki problem ? ;>
Pozdrawiam
telewizor nie posiada wyjść HDMI tylko same wejścia . dekoder wystarczy jak jest podpięty tylko przez HDMI
a przewodem optycznym podłącz tv-kino domowe.
Właśnie nie wystarczy bo jak podłączyłem samym HDMI to nie było dzwięku. Musiałem połączyć przez Kabel optyczny.
a jaki masz dekoder ?
Dekoder od "n" ki
ale tak jak wspomniałem chodzi i głos z neta w tv przez kino domowe.
Pytanie jak masz dostarczany internet i gdzie? Do TV przez router czy przez kabel? Nie napisałeś tej ważnej kwestii.
Podłączenie i użycie kabli wydaje się OK, choć TV ponienieneś podłączyć kablem optycznym z kinem domowym. A dekoder do TV przez HDMI.
też mam ''n'' ke - dekoder do tv przez hdmi- tv do amplitunera przewodem optycznym ( dzwięk )
dodatkowo bd i nagrywarke hdd do amplitunera przez hdmi i amplituner do tv przez hdmi żeby mięć obraz z dwóch ostatnich urządzeń. a przewód hdmi to tak jak stare eurozłącze przesyła obraz i dzwięk więc wystarczy jak podłączysz dekoder do tv przez hdmi musisz mieć obraz i dzwięk, może coś w menu dekodera nie przełączyłeś odnośnie dzwięku przez hdmi.a wolne gniazdo optyczne wykorzystujesz do podłączenia do kina domowego i to co leci w tv , czy swrvis internetowy , czy z dekodera czy to z tv naziemnej musi być odbierane przez kino domowe
Jeśli dobrze pamiętam w telewizorach Sony, port HDMI 1 jest portem ARC, czyli działa w dwie strony - tu powinieneś podłączyć Kino, jest to jedyną rzeczą jaką mi przychodzi do głowy.