anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

WinXP a TV Sony

KrisKW
Początkujący

WinXP a TV Sony

Witam. Czy udostępnię zasoby komputera mojemu Soniaczkowi jeżeli komputer ma Windowsa XP? Z tego co widzę nie jest to takie proste jak w przypadku Visty czy 7. Jest to możliwe pod XP?

14 ODPOW. 14
nagdob
Początkujący

Bez problemu. Zainstaluj program PS3 media serwer. Wszystko chodzi po DLNA.

profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Windows 7 jest trochę lepiej przystosowany do takich rzeczy, ale jak napisał nagdob, nie będzie problemu. Potrzebny jest po prostu jakiś serwer ( jak właśnie PS3 Media Server), który będzie udostępniał dane.

KrisKW
Początkujący

Dzięki za pomoc. Jakiś czas temu instalowałem PS3 Media Server pod Vistą. Teraz pod Xp zainstalowałem Serviio Media Streaming Serve. Na razie wygląda sympatycznie, ale jeszcze nie miałem czasu na dokładne przetestowanie.

stubbs.
Użytkownik

Ja swego czasu bawiłem się PS3 Media Serwer, jednak moje lenistwo do ponownego ustawiania tego serwera jest tak duże, że na chwilę obecną wrzucam przez HDMI jakieś filmy :).

W linku, który Ci podesłałem znajdziesz wszystkie informacje jakie Ci będą potrzebne do skonfigurowania oraz rozwiązania napotkanych problemików.

P.S. chyba znów muszę zainstalować PS3 MS bo widzę, że cofnąłem się do średniowiecza :).

Pozdrawiam Stubb
KrisKW
Początkujący

No właśnie, a jakie mogą być problemy? Pytam, ponieważ pamiętam że taki sam problem mam teraz jak miałem wcześniej z PS3 MS. Mianowicie filmy (sprawdzałem na 3D) przycinają się. Dodatkowo jak chcę przewinąć film kawałek dalej, to pojawia się błąd połączenia z serwerem czy jakoś tak. W Win7 lub Vista przez WMP wszystko jest ok i takich problemów nie ma.

Zimny_
Użytkownik

stubb napisał(a):

Ja swego czasu bawiłem się PS3 Media Serwer, jednak moje lenistwo do ponownego ustawiania tego serwera jest tak duże, że na chwilę obecną wrzucam przez HDMI jakieś filmy .

Ja mam trochę inne podejście. Rzadko oglądam filmy przez komputer, jednak jeśli mam przenosić laptopa do telewizora, podłączać zasilanie, przewód HDMI... Nie za bardzo chce mi się. A zainstalowanie PS3 MS jest banalne :D W większości przypadków nie potrzeba specjalnej konfiguracji i działa na domyślnych ustawieniach.

KrisKW napisał(a):

No właśnie, a jakie mogą być problemy?

Przy szybkim komputerze i sprawnym połączeniu sieciowym jedynie mogą wystąpić niedogodności w przewijaniu filmów. Nie zdarzyło mi się, aby jakiś film nie był odtwarzany.
Przy niebyt wydajnym komputerze, lub wolnym połączeniu sieciowym materiał może przycinać, połączenie może być przerwane, może rozjeżdżać się dźwięk z obrazem. Połączenie sieciowe i wydajność komputera to dwa czynniki które dają podobne "problemy". Aby zdiagnozować, należy wykluczyć jedno (np. podłączając przewodowo) i przetestować działanie programu.

KrisKW
Początkujący

Połączenie oraz komputer są dość dobre. Zresztą tak jak pisałem wcześniej na Windows Media Playerze jest ok i się nie przycina.
Może inaczej. Czy nie ma możliwości za pomocą WMP udostępnić inne foldery (dyski), poza domyślną lokalizacją dla zdjęć, muzyki i video ?

Zimny_
Użytkownik

KrisKW napisał(a):

Może inaczej. Czy nie ma możliwości za pomocą WMP udostępnić inne foldery (dyski), poza domyślną lokalizacją dla zdjęć, muzyki i video ?

Można :D Bynajmniej w WMP 12... Są dwa sposoby. Pierwszy, to klikasz prawym przyciskiem myszy na folder/dysk, w menu które się pojawiło klikasz na "Umieść w bibliotece" i klikasz na odpowiednią kategorię (wideo, muzyka, zdjęcia). Katalog/dysk zostanie przeskanowany i multimedia zostaną dołączone do biblioteki. Drugi sposób, to z poziomu WMP klikasz na "Organizuj" -> "Zarządzanie bibliotekami" i wybierasz kategorię (muzyka, wideo, zdjęcia). Pojawia się nowe okienko, gdzie w intuicyjny sposób dołączasz foldery, dyski...

Mylagos
Użytkownik

Zimny napisał(a):

Bynajmniej w WMP 12....

Jest jednak mały problem, jako że WMP 12 ( oficjalnie) nie jest przeznaczony dla Windows XP.