anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amplituner STR-DH500 - szum, brzęczenie

profile.country.pl_PL.title
barcafreak
Początkujący

Amplituner STR-DH500 - szum, brzęczenie

Witam,

Bardzo proszę wszystkich fachowców o opinię na poniższy temat.
Ponad rok temu nabyłem zestaw kina domowego Sony, w skład którego wchodzi amplituner STR-DH500. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że po około 30 minut od włączenia sprzętu (po jego nagrzaniu się ?), dźwięk z głośników zakłócany jest przez szum, brzęczenie z amplitunera (nie z głośników). Jest on dźwiękowo podobny do dźwięku prądu płynącego w przewodach wysokiego napięcia. Początkowo myślalem, że to z głośników, ale po wyłączeniu dżwięku w głośnikach jest cisza, natomiast po przybliżeniu ucha do amplitunera, słychać, że to dźwięk dochodzi właśnie z niego. Próbowałem podłączyć na nowo wszystkie kable, przewody od głośników, problem jednak nie znika.
Jest to bardzo irytujące, bo podczas oglądania telewizora, ten dźwięk jest mocno słyszalny, a nie będę przecież podkręcał potencjometr na max żeby go zagłuszyć.

Bardzo proszę Was o pomoc, próbę określenia problemu i podanie sposobu jego rozwiązania. Z góry dziękuję.

4 ODPOW. 4
PePeush
Początkujący

polecałbym kontakt z autoryzowanym serwisem sony od amplitunerów (np. sontronic); może podpowiedzą co to może być i problem da się rozwiązać samodzielnie; jeśli nie - to będziesz musiał do nich wysłać, a to imho najsolidniejszy serwis takiego sprzętu w polsce;

(tylko dobrze zapakuj STRa przed wysyłką, bo o ile w sontronicu obchodzą się ze sprzętem perfekt, tak kurierzy... lubią upuścić...)

Emilian1972
Początkujący

Ja zauważyłem inny dziwny objaw: STR-500, podłączony do źródła dźwięku (dekoder n, DVD) za pomocą HDMI, nie podaje dźwięku na podłączone głośniki. Natomiast przekazuje dźwięk do TV (po HDMI). Nie mam więc możliwości (stosując przewody HDMI) słuchania z głośników kina domowego. To chyba nie jest normalne? Przywracałem ustawienia fabryczne i nic. Głuchy jak pień. Napiszcie proszę czy to wygląda na uszkodzenie amplitunera czy ja robię coś nie tak.

013-----
Nowicjusz

Witam :c37 Jestem posiadaczem SRT-DH510, mój amplituner też szumiał a teraz w ogóle nie ma dźwięku, przesyła tylko obraz. Mam pytane dotyczące naprawy gwarancyjnej, czy oddać do sklepu, czy jest inna możliwość? Gdy padł mi twardy dysk w laptopie (TOSHIBA) to od czasu zgłoszenia usterki do zwrotu naprawionego sprzętu, producent potrzebował 5 dni roboczych. Czy sony też ma taką opcje? Kupiłem telewizor i zestaw kina domowego w media markt, wykupiłem również gwarancję na uszkodzeni mechaniczne na okres 5 lat. Zakupu dokonałem w maju tego roku. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Udaj się do najbliższego SC, tam przyjmą sprzęt i wyślą do serwisu. Jeżeli nie masz tam po drodze to wyślij sprzęt TUTAJ - autoryzowany serwis. Razem ze sprzętem wyślij kopię paragonu zakupu - to on jest podstawą gwarancji.