anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

ziolo92
Początkujący

Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

Witam mam problem z nagrywarką Sony Optiarc LightScribe. Otóż nagrywarka jest sprawna (sprawdzałem na innym komputerze ) ale nie chce mi jej czytać w komputerze. Próbowałem zmienić podłączenie na taśmie i dalej nie czyta. Próbowałem podłączyć pod mój komputer inną nagrywarkę i także nie czyta jej. Czym to może być spowodowane i co powinienen zrobić ? Z góry dziękuje za pomoc.

15 ODPOW. 15
oldguest
Początkujący

Jeśli nagrywarka działa w innym komputerze to możliwe że zasilacz nie podaje prawidłowego zasilania. Zasilanie 12V ma tolerancję +/- 0,5V a 5V tolerancję +/-0,25V

ziolo92
Początkujący

Jeśli nagrywarka działa w innym komputerze to możliwe że zasilacz nie podaje prawidłowego zasilania. Zasilanie 12V ma tolerancję +/- 0,5V a 5V tolerancję +/-0,25V

Trochę dziwne bo odkąd kupiłem nowego kompa cały czas komputer czytał napęd, a nic nie było zmieniane. Czyli sugerujesz że coś stało się z zasilaczem? A jak mogę sprawdzić jaki mam zasilacz i jego prawidłowe zasilanie ?

ziolo92
Początkujący

ziolo92 napisał(a):

Sprawdziłem w biosie skoki napięć i są ok. Czyli z zasilaczem raczej wszystko dobrze, może inna jest przyczyna tego ??

oldguest
Początkujący

Najlepiej było by miernikiem sprawdzić we wtyczce. Ale możliwe że to nie to. Nie było dodawane coś do komputera (jakiś sprzęt) ostatnio?

Jeśli napęd działa gdzie indziej to ewentualnie kontroler na płycie głównej może być uszkodzony.

ziolo92
Początkujący

Najlepiej było by miernikiem sprawdzić we wtyczce. Ale możliwe że to nie to. Nie było dodawane coś do komputera (jakiś sprzęt) ostatnio?

Jeśli napęd działa gdzie indziej to ewentualnie kontroler na płycie głównej może być uszkodzony.

Odkąd kupiłem komputer to żadnego sprzętu nie dodawałem , jedynie urządzenia zewnętrzne takie jak drukarka , joystick itp.

Poczytałem troszkę w internecie i dowiedziałem się że można sprawdzić stan kontrolera za pomocą parametrów S.M.A.R.T. w programie Victoria. Zrobiłem taki skan a wynik podam w fotce w załączniku. Może to da nam odpowiedzieć na ten problem.

oldguest
Początkujący

Tyle ze to SMART dysku twardego, a nie nagrywarki (z tego co wiem nagrywarki nie mają czegoś takiego jak SMART).

ziolo92
Początkujący

aha, akurat tego nie wiedziałem. A jak mogę sprawdzić stan kontrolera od napędu na płycie głównej ???

oldguest
Początkujący

Chyba jedynie podłączając do niego coś innego.

ziolo92
Początkujący

Hmm tylko jak to zrobić bo w praktyce to jestem amator i nie bardzo wiem gdzie jest ten kontroler i jak podłączyć coś do niego ?