anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

ziolo92
Początkujący

Sony Optiarc [AD-7191A-0B] LightScribe

Witam mam problem z nagrywarką Sony Optiarc LightScribe. Otóż nagrywarka jest sprawna (sprawdzałem na innym komputerze ) ale nie chce mi jej czytać w komputerze. Próbowałem zmienić podłączenie na taśmie i dalej nie czyta. Próbowałem podłączyć pod mój komputer inną nagrywarkę i także nie czyta jej. Czym to może być spowodowane i co powinienen zrobić ? Z góry dziękuje za pomoc.

15 ODPOW. 15
oldguest
Początkujący

Nagrywarka jest podłączona do płyty głównej kablem czyli do kontrolera. Trzeba by podłączyć inny napęd do tej płyty.

ziolo92
Początkujący

podłączyłem inny napęd pod ten kabel i go nie czyta. Czyli jest uszkodzony ten kontroler. Można go wymienić jakoś kupując nowy kontroler do płyty głównej ?

oldguest
Początkujący

Może kabel jest uszkodzony? A na płycie powinny być co najmniej 2 takie złącza (do jednego może być podłączony dysk twardy ale można podłączyć dysk i napęd jednym).

ziolo92
Początkujący

Dysk twardy mam podłączony jakimś innym czerwonym i trochę grubszym kablem. W kompie mam jedną szeroką taśmę do której mogę podłączyć np. 2 napędy, mam podłączony 1. + kabelki chude do tego. Sprawdziłem taśmę w innym komputerze i tam czyta napęd bez problemu, czyli jest sprawna. Nie sprawdzałem tylko kabelków jeszcze.

oldguest
Początkujący

ziolo92 napisał(a):

W kompie mam jedną szeroką taśmę do której mogę podłączyć np. 2 napędy,

No to na płycie powinny być 2 takie złącza na tą "szeroką taśmę". Może też być problem w konfiguracji BIOS (można wymusić wyłączenie kontrolera lub wyłączyć automatyczne wykrywanie).

Najlepiej by było żeby ktoś kto zna się na komputerach obejrzał ten problem ponieważ ciężko pomóc w ten sposób.

ziolo92
Początkujący

Dzięki za pomoc. Napisałem na forum producenta płyty głównej tam mi już ktoś odpisał i dalej mnie próbuje naprowadzić w celu rozwiązania tego problemu. Jeszcze raz dzięks za pomoc :)