Podziel się wrażeniami!
Witam mam problem z nagrywarką Sony Optiarc LightScribe. Otóż nagrywarka jest sprawna (sprawdzałem na innym komputerze ) ale nie chce mi jej czytać w komputerze. Próbowałem zmienić podłączenie na taśmie i dalej nie czyta. Próbowałem podłączyć pod mój komputer inną nagrywarkę i także nie czyta jej. Czym to może być spowodowane i co powinienen zrobić ? Z góry dziękuje za pomoc.
Nagrywarka jest podłączona do płyty głównej kablem czyli do kontrolera. Trzeba by podłączyć inny napęd do tej płyty.
podłączyłem inny napęd pod ten kabel i go nie czyta. Czyli jest uszkodzony ten kontroler. Można go wymienić jakoś kupując nowy kontroler do płyty głównej ?
Może kabel jest uszkodzony? A na płycie powinny być co najmniej 2 takie złącza (do jednego może być podłączony dysk twardy ale można podłączyć dysk i napęd jednym).
Dysk twardy mam podłączony jakimś innym czerwonym i trochę grubszym kablem. W kompie mam jedną szeroką taśmę do której mogę podłączyć np. 2 napędy, mam podłączony 1. + kabelki chude do tego. Sprawdziłem taśmę w innym komputerze i tam czyta napęd bez problemu, czyli jest sprawna. Nie sprawdzałem tylko kabelków jeszcze.
ziolo92 napisał(a):
W kompie mam jedną szeroką taśmę do której mogę podłączyć np. 2 napędy,
Dzięki za pomoc. Napisałem na forum producenta płyty głównej tam mi już ktoś odpisał i dalej mnie próbuje naprowadzić w celu rozwiązania tego problemu. Jeszcze raz dzięks za pomoc