anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Zablokowanie Nagrywarki po wgraniu nowego oprogramowania

Bajfot
Początkujący

Zablokowanie Nagrywarki po wgraniu nowego oprogramowania

Witam. Potrzebuję pomocy. Posiadam nagrywarkę Sony RDR HX 920. Blisko 5 lat działała bez zarzutu i coś mnie podkusiło, żeby wgrać aktualizację oprogramowania. Ze stronki Sony Polska pobrałem aktualizację i krok po kroku tak jak stało w instrukcji wykonałem całą operację tzn. wgrałem na płytkę pliki aktualizacyjne, umieściłem w szufladzie, potwierdziłem chęć aktualizacji, po wykonaniu aktualizacji i wysunięciu szuflady na 10 sek. przycisnąłem przycisk głównego wyłącznika i:
- szuflada się nie schowała
- wyświetlił się napis "welcome"
- nie pojawił się zegar jak informowała instrukcja
- nie da się wykonać jakiejkolwiek operacji
- nagrywarka nie reaguje na żadne przyciski na panelu sterowania ani dysponowane z pilota. Proszę o radę - czy jestem w stanie sam "ugryźć" temat czy pozostaje mi tylko serwis?
Pozdrawiam - Bajfot

14 ODPOW. 14
Sych-----
Początkujący

Spróbuj oddłaczyć na jakiś czas od prądu. Jak nie pomoże wgraj jeszcze raz firmware zgodnie z instrukcją. Jak nie pomoże, serwis...

Bajfot
Początkujący

Dzięki, próbowałem już, odłączyłem sieć na jakieś 5 godzin i ni cholery nie pomogło. Poza tym po załączeniu wyświetla się "welcome" i nie da się nic zrobić. Ani z przycisków nagrywarki, ani z pilota. Nic nie działa i tylko ten napis na panelu się wyświetla. Nie da się wysunąć szuflady.
Dzwoniłem już do serwisu i podobno mogą spróbować wgrać jakieś oprogramowanie serwisowe i próbować postawić sprzęt na nogi, a jak powiedzieli w najgorszym przypadku grozi to wymianą płyty głównej co podobno jest zupełnie nieopłacalne.
Rozmawiałem ze znajomym elektronikiem i wspomniał coś o możliwości wyczerpania baterii do podtrzymania pamięci, ale nie znam się na tyle i nie jestem w stanie ocenić czy to może być prawda.
Pozdrawiam Bajfot

Ravi-----
Początkujący

A nie było np. zaniku napięcia podczas aktualizacji? To też mogłoby być przyczyną ewentualnego problemu... Tak czy inaczej samemu już wiele się tutaj nie poradzi i pozostaje serwis.

Bajfot
Początkujący

Nie nie było zaniku, wszystko wyglądało ok. Najwidoczniej coś z oprogramowaniem nie w porządku.
Zdecydowałem się już na wizytę w serwisie.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dla mnie wygląda to na oprogramowanie. Ponowne wgranie firmware powinno pomóc. Bateria mogła być przyczyną, ale one starczają na długi czas. Zobaczymy co powie serwis...

Melek-----
Początkujący

Miałem podobny problem. Po wgraniu nowego oprogramowania, serwis, naprawa nieopłacalna.
Nie wiem dlaczego Sony podaje procedurę wgrywania nowego oprogramowania, która powoduje zniszczenie nagrywarki. Wykonałem dokładnie tak jak podali.

Bajfot
Początkujący

W serwisie wycenili koszt naprawy na ok. 1200 zł, zrezygnowałem. Na szczęście nie policzyli mi za diagnostykę. Na allegro trafiłem RDR HX 725 używaną za 310,0zł w dobrym stanie, tylko dysk ma mniejszy bo 160G. Zastanawiam się czy nie przełożyć dysku z 920 bo tam był zamontowany 250G, tylko nie wiem czy się uda. Muszę najpierw zasięgnąć informacji na forum na ten temat.
A tak swoją drogą to zastanawiam się czy takie działania Sony nie są celowe, bo przed pobraniem oprogramowania ze strony musiałem się zdeklarować że w razie uszkodzenia sprzętu nie będę rościł wobec Sony Polska żadnych pretensji. Całą procedurę przeprowadziłem krok po kroku no i efekt jak wcześniej pisałem.
Po co zamieszczają takie oprogramowanie które niszczy sprzęt?
Wcześniej miałem odtwarzacz Manta - niektórzy twierdzą że to badziewie - wgrywałem nowy soft kilka razy po każdej kolejnej nowelizacji i do dzisiaj eksploatuje go mój mały siostrzeniec na oglądanie bajek nie mając nad nim żadnej litości i "hula" bez zarzutu.
A tu z Sony taka mina. Najbardziej mi żal, że miałem na niej kilka takich filmów i programów, które teraz już chyba są nie do odzyskania.
Pozdrawiam wszystkich z podobnym problemem.

oldguest
Początkujący

A kontaktował się Pan może z BOK Sony? Proszę tam zadzwonić może coś dadzą radę poradzić...

Melek-----
Początkujący

BOK Sony w takim wypadku (dzwoniłem w tej samej sprawie co przedstawił Bajfot) nie ponosi odpowiedzialności za samodzielne wgrywanie oprogramowania i poleca serwis. Serwis odpowiedział koszt naprawy jak Bajfot 1200,- Za takie pieniądze mogę kupić nowszy model. Uważam, że jest to celowe działanie. Nie kupię już żadnego sprzętu Sony. Nie że jest kiepski a ze względu na obsługę serwisową. Na naprawę gwarancyjną czekałem 3 miesiące.