Podziel się wrażeniami!
Po podłaczeniu mikrofonu do aparatu pojawia sie komunikat na wyświetlaczu "To akcesorium nie jest obsługiwane przez urządzenie i nie może być użyte, Sprawdź kompatybilność z urządzeniem". Jestem wściekły bo nagrywałem wczoraj koncert Deep Purple w ATLAS Arena w Łodzi. Obraz wspaniały a dźwięk dno. Po powrocie robiłem próby ale dźwięk dalej słabej jakości.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
kris_km napisali:
Po podłaczeniu mikrofonu do aparatu pojawia sie komunikat na wyświetlaczu "To akcesorium nie jest obsługiwane przez urządzenie i nie może być użyte, Sprawdź kompatybilność z urządzeniem".
Po wyświetleniu tego komuniktatu powinieneś dokładnie sprawdzić styki w mikrofonie, a także w stopce. Być może jeden ze styków jest uszkodzony, albo gniazdo w stopce jest zakurzone/zatkane.
Jeśli nic takiego nie występuje i wszystko wydaje się być "na oko" w porządku musisz zweryfikować które z urządzeń jest winowajcą. Najlepiej iść z mikrofonem do najbliższego sklepu z aparatami i sprawdzić z innym modelem wyposażonym w stopkę MI.
Miałem ten mikrofon i nie doświadczyłem żadnych problemów. Po wpięciu do stopki po prostu działał.
Pozdrowienia.
Dziękuję za uwagi. Chyba już ożył. Nagrywa się pukanie w mikrofony. Jutro sprawdzę ze wzmacniaczem. Tak czy owak wsciekłość mi prędko nie przejdzie bo straciłem dobrej jakości podkład do dobrej jakości obrazu na koncercie DP. Prawdopodobnie wina styków w aparacie. Po wielokrotnym zakładaniu mikrofonu styki się oczyściły. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Witaj, bardzo dziwna sytuacja używałem tego mikrofonu z rx10 i dźwięk był genialny, jest też w 100% kompatybilny z Twoim aparatem. Spróbuj pójść do sklepu i sprawdzić na a6000 w sklepie jeśli będzie tak samo, to możliwe, że coś jest nie tak z mikrofonem.
Jaki znaczek powinien sie pojawić na wyswietlaczu po podłaczeniu mikrofonu?
Witaj, używałem tego mikrofonu kilka lat temu, ale nie przypominam sobie żeby jakakolwiek ikona, po za ikoną filmowania, się pojawiła. Tu masz mój post w którym załączyłem link do nagrania używając tego mikrofonu https://community.sony.pl/t5/aparaty-cyber-shot/cyber-shot-rx10-i-mikrofon-ecm-xyst1m/m-p/1586513
O ile mnie pamięć nie myli nie dało się regulowac mocy mikrofonu z poziomu aparatu, nie wiem jak jest w a6000.
kris_km napisali:
Po podłaczeniu mikrofonu do aparatu pojawia sie komunikat na wyświetlaczu "To akcesorium nie jest obsługiwane przez urządzenie i nie może być użyte, Sprawdź kompatybilność z urządzeniem".
Po wyświetleniu tego komuniktatu powinieneś dokładnie sprawdzić styki w mikrofonie, a także w stopce. Być może jeden ze styków jest uszkodzony, albo gniazdo w stopce jest zakurzone/zatkane.
Jeśli nic takiego nie występuje i wszystko wydaje się być "na oko" w porządku musisz zweryfikować które z urządzeń jest winowajcą. Najlepiej iść z mikrofonem do najbliższego sklepu z aparatami i sprawdzić z innym modelem wyposażonym w stopkę MI.
Miałem ten mikrofon i nie doświadczyłem żadnych problemów. Po wpięciu do stopki po prostu działał.
Pozdrowienia.
Dziękuję za uwagi. Chyba już ożył. Nagrywa się pukanie w mikrofony. Jutro sprawdzę ze wzmacniaczem. Tak czy owak wsciekłość mi prędko nie przejdzie bo straciłem dobrej jakości podkład do dobrej jakości obrazu na koncercie DP. Prawdopodobnie wina styków w aparacie. Po wielokrotnym zakładaniu mikrofonu styki się oczyściły. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Pomimo durnego komunikatu, że "urządzenie nie może być użyte" wszystko działa. Zrobiłem płytę blu-ray z tego nagrania i puściłem na wzmacniacz. Rewelacja. Temat możemy podsumować niekontaktem, któregoś ze styków w gnieździe aparatu spowodowane kurzem. Wszystkim dziękuję i pozdrawiam.
Dzięki, że wróciłeś z odpowiedzią na forum. Mam nadzieję, że mikrofon nie będzie już sprawiał kłopotów.
Pozdrowienia!
Też na to liczę. Dziękuję i pozdrawiam. PS. jak już pisałem pomimo tego komunikatu mikrofon działał poprawnie. Serwus.