anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony a6000 robi "więcej zdjęć"

ROZWIĄZANE
manieksl1
Nowicjusz

Sony a6000 robi "więcej zdjęć"

Witam,

Zauważyłem, że mój aparat robi więcej zdjęć niż "pstrykam". Mam tu na myśli konretną sytuację:

tryb automatyczny "zielony" robię zdjęcie a mam....dwa zdjęcia - jedno takie jakie wykonywałem i pojawia się drugie identyczne różniące się tym, że jest "przybliżone" i czasem zmieniona orientacja z poziomej na pionową...o co tu chodzi? Zauważyłem podczas jednego dnia, że na około 50 zdjęć, mam 5-6 takich "zdublowanych".

2 ZAAKCEPTOWANYCH ROZWIĄZAŃ ()

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dzięki za wiadomość.

Najprawdopodobniej włączona jest funkcja autokadrowania – aparat wtedy sam z wykonanego zdjęcia tworzy kolejne – wedle niego lepiej skadrowane i zapisuje do pamięci aparatu. Wystarczy tę funkcje wyłączyć w ustawieniach.

Pozdrawiamy,

Zespół Sony

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

W celu uzupełnienia odpowiedzi. 

Gdy urządzenie wykrywa i wykonuje zdjęcia twarzy, obiektów w trybie makro lub obiektów śledzonych w opcji [AF z podążaniem], automatycznie przycina zdjęcie, aby uzyskać właściwą kompozycję, a potem je zapisuje. Zapisywane są oba obrazy – przycięty i nieprzycięty. Obraz przycięty jest zapisywany w tym samym rozmiarze co plik wyjściowy.

1. MENU (Ustawienia fotografowa.) → [Auto. kadrowanie] → odpowiednie ustawienie.
    • Jeśli przycinanie jest włączone w trybie podglądu, będzie widoczny symbol .
    • Po wykonaniu zdjęcia ramka pokazująca przycięty obszar jest wyświetlana na ekranie autopodglądu.

Szczegóły pozycji MENU

WYŁ.:Nie przycina obrazów.Automatyczne (ustawienie domyślne): Automatycznie przycina obrazy, aby uzyskać właściwą kompozycję.

Uwaga

• Przycięcie obrazu może nie zapewnić najlepszej kompozycji kadru ze względu na warunki otoczenia.

Pozdrowienia :slight_smile:

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

Dzięki za wiadomość.

Najprawdopodobniej włączona jest funkcja autokadrowania – aparat wtedy sam z wykonanego zdjęcia tworzy kolejne – wedle niego lepiej skadrowane i zapisuje do pamięci aparatu. Wystarczy tę funkcje wyłączyć w ustawieniach.

Pozdrawiamy,

Zespół Sony

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

W celu uzupełnienia odpowiedzi. 

Gdy urządzenie wykrywa i wykonuje zdjęcia twarzy, obiektów w trybie makro lub obiektów śledzonych w opcji [AF z podążaniem], automatycznie przycina zdjęcie, aby uzyskać właściwą kompozycję, a potem je zapisuje. Zapisywane są oba obrazy – przycięty i nieprzycięty. Obraz przycięty jest zapisywany w tym samym rozmiarze co plik wyjściowy.

1. MENU (Ustawienia fotografowa.) → [Auto. kadrowanie] → odpowiednie ustawienie.
    • Jeśli przycinanie jest włączone w trybie podglądu, będzie widoczny symbol .
    • Po wykonaniu zdjęcia ramka pokazująca przycięty obszar jest wyświetlana na ekranie autopodglądu.

Szczegóły pozycji MENU

WYŁ.:Nie przycina obrazów.Automatyczne (ustawienie domyślne): Automatycznie przycina obrazy, aby uzyskać właściwą kompozycję.

Uwaga

• Przycięcie obrazu może nie zapewnić najlepszej kompozycji kadru ze względu na warunki otoczenia.

Pozdrowienia :slight_smile: