Podziel się wrażeniami!
Witam,
Zauważyłem, że mój aparat robi więcej zdjęć niż "pstrykam". Mam tu na myśli konretną sytuację:
tryb automatyczny "zielony" robię zdjęcie a mam....dwa zdjęcia - jedno takie jakie wykonywałem i pojawia się drugie identyczne różniące się tym, że jest "przybliżone" i czasem zmieniona orientacja z poziomej na pionową...o co tu chodzi? Zauważyłem podczas jednego dnia, że na około 50 zdjęć, mam 5-6 takich "zdublowanych".
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Dzięki za wiadomość.
Najprawdopodobniej włączona jest funkcja autokadrowania – aparat wtedy sam z wykonanego zdjęcia tworzy kolejne – wedle niego lepiej skadrowane i zapisuje do pamięci aparatu. Wystarczy tę funkcje wyłączyć w ustawieniach.
Pozdrawiamy,
Zespół Sony
W celu uzupełnienia odpowiedzi.
Gdy urządzenie wykrywa i wykonuje zdjęcia twarzy, obiektów w trybie makro lub obiektów śledzonych w opcji [AF z podążaniem], automatycznie przycina zdjęcie, aby uzyskać właściwą kompozycję, a potem je zapisuje. Zapisywane są oba obrazy – przycięty i nieprzycięty. Obraz przycięty jest zapisywany w tym samym rozmiarze co plik wyjściowy.
Pozdrowienia
W celu uzupełnienia odpowiedzi.
Gdy urządzenie wykrywa i wykonuje zdjęcia twarzy, obiektów w trybie makro lub obiektów śledzonych w opcji [AF z podążaniem], automatycznie przycina zdjęcie, aby uzyskać właściwą kompozycję, a potem je zapisuje. Zapisywane są oba obrazy – przycięty i nieprzycięty. Obraz przycięty jest zapisywany w tym samym rozmiarze co plik wyjściowy.
Pozdrowienia