anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ciemniejsze pasy na ekranie 40EX720

profile.country.pl_PL.title
irasek92
Nowicjusz

Ciemniejsze pasy na ekranie 40EX720

Witam, w moim tv Sony 40EX720 w czasie oglądania dynamicznych scen przez cała szerokość ekranu w odstępie może 7-10 cm pojawiają się pionowe paski. Są one bardzo dobrze widoczne w czasie oglądania meczy. Dodatkowo gdy na ekranie wyświetlany jest jasny obraz mniej więcej na środku przy górnej krawędzi można zauważyć jakby cienie. Wszystko byłoby do zaakceptowania gdyby działo się tak na sygnale SD, jednak to samo zjawisko można zauważyć na sygnale 1080p z konsoli PS3. Co może być przyczyną takiej sytuacji? A może ktoś również zauważył taki problem?

8 ODPOW. 8
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

nie wiem jak to wygląda "na żywo". Jeśli paski są widoczne na ekranie na każdym źródle sygnału, niezależnie od portu wejścia, jakości sygnału, według mnie mogą być trzy opcje:

- ustawienia obrazu - spróbuj tych z tego wątku: https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=215&t=10184

- coś nie tak z przewodem HDMI (nie wiem z jakich połączeń korzystasz)

- usterka telewizora, bądź inna sprawa którą może zdiagnozować serwis. Rejestrujesz naprawę pod tym linkiem: http://www.sony.pl/support/pl/repair

Na odległość ciężko jest znaleźć przyczynę takiego zachowania się ekranu. Myślę, że jeśli nie pomogą dwie pierwsze opcje, serwis będzie najlepszym wyjściem. W większości przypadków serwisanci przyjeżdżają do domu i jeśli naprawa/diagnoza pozwala nie wymaga użycia specjalistycznych narzędzi - naprawiają na miejscu.

stubbs.
Użytkownik

Moim zdaniem pierwsza lub druga opcja, którą wskazał Zimny a zależy to jak mocno masz obciążone kable HDMI. Jeśli mocno używasz TV taki kabel po jakimś czasie ma prawo odmówić posłuszeństwa (niezależnie od półki cenowej, choć trzeba przyznać, że te tańsze kable marki-bez-marki padają szybciej).

Jeśli opcja mocnej eksploatacji w Twoim przypadku nie jest prawdziwa - pozmieniaj ustawienia obrazu lub odłącz całość od prądu i innych urządzeń, zostaw w takim stanie na kilka minut i podłącz wszystko w całość. Możesz również przywrócić ustawienia fabryczne obrazu.

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Użytkownik

Czy jest możliwe, abyś w jakiś sposób (nawet aparatem z telefonu ) uchwycił tę paski ? Czy występują one tylko przy dynamicznych scenach ? Napisz może jak masz ustawiony Motionflow ? :)

Zimny_
Użytkownik

stubb napisał(a):

Moim zdaniem pierwsza lub druga opcja, którą wskazał Zimny a zależy to jak mocno masz obciążone kable HDMI. Jeśli mocno używasz TV taki kabel po jakimś czasie ma prawo odmówić posłuszeństwa (niezależnie od półki cenowej, choć trzeba przyznać, że te tańsze kable marki-bez-marki padają szybciej).

Sam przewód przy przesyłaniu sygnału raczej nie ma prawa się "wyeksploatować". Normalnymi urządzeniami audio-wideo raczej nie można na tyle obciążyć przewodu, aby się uszkodził. Prędzej uszkodzi się porty, ale to są sytuacje mocno naciągane i raczej nie spotyka się takiego czegoś. Najczęstsze usterki przewodów, to usterki mechaniczne. Czyli zgięcia, uszkodzenia końcówek itp. Wytrzymałość zależy od jakości. Ja sobie w ten sposób uszkodziłem jeden przewód. Efekt to zanikanie i przycinanie obrazu i dźwięku. Przewodami, a raczej ich obciążeniem (waga i naprężenia), wyjmowanie i wkładanie - można uszkodzić port wejścia. W tym przypadku też trzeba się postarać, nie jest to częsta usterka i głównie zależy od użytkownika telewizora.

stubbs.
Użytkownik

Ja natomiast swój przewód HDMI lekko zgniotłem szafką RTV o ścianę (za mocno przysunąłem) i podczas przekazywania sygnału z laptopa do TV (przy filmie w większym formacie np HD) mam przez środek TV pasek który odcina mi obraz na pół w poziomie i przesuwa górę i dół względem siebie o 1 piksel w bok. Na okablowanie trzeba uważać aby nie uszkodzić mechanicznie jak napisałeś Zimny.

Pozdrawiam Stubb
irasek92
Nowicjusz

Jutro wieczorem postaram się wrzucić filmik jak to wygląda, a MotionFlow na wyraźny, cały telewizor ustawiony jest według propozycji Zimnego.

stubbs.
Użytkownik

Jeśli różne ustawienia np Zimnego nie pomagają zniwelować do absolutnego minimum tego zjawiska zawsze możesz skontaktować się z serwisem Sony

Pozdrawiam Stubb
hogum-----
Początkujący

Ja też mam takie pionowe pasy ,dość szerokie, ciemniejszego koloru.Widoczne w scenerii niebieskie niebo, ciemne morze, :nauseated_face: takie obrazki na national geo HD lub animal pl.Gdzieś czytałem że to urok podświetlania ledowego.W sumie przy innych scenach nie widoczne czasami na meczu tak jak mówi irasek 92.Nie wiem czy to zgłaszać