anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cyfrowa telewizja... nie działa

profile.country.pl_PL.title
Sniaku
Początkujący

Cyfrowa telewizja... nie działa

Witam
Mam telewizor sony bravia KDL-40cx520. Chciałbym sie dowiedzieć czy i w jaki sposób mogę oglądać telewizje cyfrową??
Z góry dziękuje.

15 ODPOW. 15
Mylagos
Użytkownik

Ponowie pytanie o pozostałe kanały analogowe - TVP1 i 2 nadają najsilniej, ale to że są one odbierane nie gwarantuje odbioru NTC. Według informacji które są w internecie Twój model posiada tuner MPEG-4, dodatkowo, gdyby posiadał tylko MPEG-2 i tak znalazłbyś kanały tylko bez obraz ( byłby sam dźwięk).

skarb3
Początkujący

tylko i wyłącznie tvp1 i tvp2 odbieram analogowe na tej antenie...samego głosu przy wyszukiwaniu cyfrowym tv też nie znajdujewięc co powinienem zrobić aby odbierać sygnał cyfrowy? mam antenę kierunkową ze wzmacniaczem....

Zimny_
Użytkownik

Witaj,

model ten na 100% posiada tuner telewizji cyfrowej DVB-T, na 100% można na nim odbierać polską telewizję naziemną i odbiór działa poprawnie.
Sygnał cyfrowy jest bardziej wymagający, jeśli chodzi o instalację antenową niż ten analogowy. Nie zawsze odbieranie kanałów analogowych wiąże się z odpowiednią jakością anteny, poprawnością instalacji, czy poprawnym skierowaniem anteny na odpowiedni nadajnik - jak w przypadku cyfrowej. Nie wiem jak jest sytuacja w Olsztynie, ale ja mieszkając pod Warszawą musiałem skierować na inny nadajnik, niż miałem wcześniej. Zerknij na mapę dostępności (KLIKNIJ), czy w miejscowości można odbierać (zapewne można, ale nie zaszkodzi sprawdzić). Kolejna opcja, to zlokalizowanie nadajnika cyfrowego. Informacje na ten temat znajdziesz pod tym linkiem: KLIKNIJ. Są tam informacje o MUX1/2/3, pod każdym z nich jest link do wykazu nadajników.
Jeśli masz wszystko dobrze ustawione, sam proces wyszukiwania kanałów w telewizorze robisz poprawnie (według instrukcji), najprawdopodobniej to wskazuje na instalacje antenową. Tutaj masz 3 możliwości. Jeśli sama antena jest porządnej jakości, przewód nie jest łączony, pęknięty itp, to moim zdaniem wzmacniacz jest niedostateczny. Instalacja zawiera dwa wzmacniacze, jeden przy wtyczce w mieszkaniu, drugi na antenie. Według mojego doświadczenia, jeśli ten na antenie nie jest jakiś przestarzały, zaśniedziały itp. - wymiana tego od wtyczki wystarczy. Osobiście parę razy zetknąłem się z takim właśnie przypadkiem.

skarb3
Początkujący

Antenę mam TECHNIYAGI T2., przewód stary nie łączony Parametry wzmacniacza :
Kanały 21-54/Częstotliwość470-742Mhz/zysk:22-24dB+2dB
Kanały 54-69/Czestotliwość:742-862MHz/Zysk:24-17dB+2dB
Właściwie tę antenę polecił mi sprzedawca RTV, jestem zielony w tym temacie..
Spróbuję wymienić przewód...
Dziękuję za rady...

Mylagos
Użytkownik

Pytanie, czy masz zasilacz przy przewodzie? Tak jak pisałem, skoro działa tylko TVP1 i 2 jest coś nie tak z instalacją. Antena jest dobra - kierunkowe są lepsze dla DVB-T i trwalsze.

skarb3
Początkujący

Tak mam zasilacz...ZASILANIE: DC 12V/50 mA i w zasilaczu był problem ...Oplot brat wyciął i dlatego nie chciało działać Teraz po ponownym podłączeniu mux 2(8 kanałów) ładnie śmiga mux 1 i mux3 nie wyłapuje...ale postęp jest Dziękuję wszystkim za rady:)