Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam telewizor sony bravia KDL-40cx520. Chciałbym sie dowiedzieć czy i w jaki sposób mogę oglądać telewizje cyfrową??
Z góry dziękuje.
Ponowie pytanie o pozostałe kanały analogowe - TVP1 i 2 nadają najsilniej, ale to że są one odbierane nie gwarantuje odbioru NTC. Według informacji które są w internecie Twój model posiada tuner MPEG-4, dodatkowo, gdyby posiadał tylko MPEG-2 i tak znalazłbyś kanały tylko bez obraz ( byłby sam dźwięk).
tylko i wyłącznie tvp1 i tvp2 odbieram analogowe na tej antenie...samego głosu przy wyszukiwaniu cyfrowym tv też nie znajdujewięc co powinienem zrobić aby odbierać sygnał cyfrowy? mam antenę kierunkową ze wzmacniaczem....
Witaj,
model ten na 100% posiada tuner telewizji cyfrowej DVB-T, na 100% można na nim odbierać polską telewizję naziemną i odbiór działa poprawnie.
Sygnał cyfrowy jest bardziej wymagający, jeśli chodzi o instalację antenową niż ten analogowy. Nie zawsze odbieranie kanałów analogowych wiąże się z odpowiednią jakością anteny, poprawnością instalacji, czy poprawnym skierowaniem anteny na odpowiedni nadajnik - jak w przypadku cyfrowej. Nie wiem jak jest sytuacja w Olsztynie, ale ja mieszkając pod Warszawą musiałem skierować na inny nadajnik, niż miałem wcześniej. Zerknij na mapę dostępności (KLIKNIJ), czy w miejscowości można odbierać (zapewne można, ale nie zaszkodzi sprawdzić). Kolejna opcja, to zlokalizowanie nadajnika cyfrowego. Informacje na ten temat znajdziesz pod tym linkiem: KLIKNIJ. Są tam informacje o MUX1/2/3, pod każdym z nich jest link do wykazu nadajników.
Jeśli masz wszystko dobrze ustawione, sam proces wyszukiwania kanałów w telewizorze robisz poprawnie (według instrukcji), najprawdopodobniej to wskazuje na instalacje antenową. Tutaj masz 3 możliwości. Jeśli sama antena jest porządnej jakości, przewód nie jest łączony, pęknięty itp, to moim zdaniem wzmacniacz jest niedostateczny. Instalacja zawiera dwa wzmacniacze, jeden przy wtyczce w mieszkaniu, drugi na antenie. Według mojego doświadczenia, jeśli ten na antenie nie jest jakiś przestarzały, zaśniedziały itp. - wymiana tego od wtyczki wystarczy. Osobiście parę razy zetknąłem się z takim właśnie przypadkiem.
Antenę mam TECHNIYAGI T2., przewód stary nie łączony Parametry wzmacniacza :
Kanały 21-54/Częstotliwość470-742Mhz/zysk:22-24dB+2dB
Kanały 54-69/Czestotliwość:742-862MHz/Zysk:24-17dB+2dB
Właściwie tę antenę polecił mi sprzedawca RTV, jestem zielony w tym temacie..
Spróbuję wymienić przewód...
Dziękuję za rady...
Pytanie, czy masz zasilacz przy przewodzie? Tak jak pisałem, skoro działa tylko TVP1 i 2 jest coś nie tak z instalacją. Antena jest dobra - kierunkowe są lepsze dla DVB-T i trwalsze.
Tak mam zasilacz...ZASILANIE: DC 12V/50 mA i w zasilaczu był problem ...Oplot brat wyciął i dlatego nie chciało działać Teraz po ponownym podłączeniu mux 2(8 kanałów) ładnie śmiga mux 1 i mux3 nie wyłapuje...ale postęp jest Dziękuję wszystkim za rady:)