anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DLNA - Media Server

strzelba
Początkujący

DLNA - Media Server

Witam. Zakładam ten temat, bo wydaje mi się że jest godny osobnego wątku. W sieci znalazłem kilka programów m.in. PS3 Media Server, MiniDLNA, WMP, uShare... Kaźdy ma swoje zalety i wady. Przyznam, że większość darmowych serwerów jest niedopracowana i na tv sony są z nimi kłopoty. Wydaje się, że telewizory Sony najlepiej sobie radzą z PS3ms i WMP11, choć i tu można się na siłę przyczepić. I właśnie się trochę "poczepiam".
PS3 Media Server to najbardziej rozbudowany program. Ma transkodowanie, bardzo duże możliwości konfiguracyjne, możliwość obsługi YouTube, Flickr, Picassa Web Album....
Fajnie, ale nie renderuje miniaturek zdjęć (tzn. "ciemność widzę" w postaci standardowych ikonek w moim Z4500). Za to w WMP11 miniaturki są, brak w nim za to funkcjonalności PS3ms.

Czy ktoś w Was z tego powodu też nie może spać? Przydałyby się te miniaturki, no nie?. Może jest jakiś "myk" żeby PS3ms je renderował?

40 ODPOW. 40
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Tak po mojemu ,nie jest dobrym pomysłem porównywanie BD, szerzej rozumianego wpinania się pod kartę graficzną, i DLNA, to najkrócej mówiąc trzy oddzielne bajki.

Po mojemu nie są to oddzielne bajki, wszystko rozchodzi się o podłączenie komputera z telewizorem i m.in. oglądanie materiałów HD. W laptopie mam Blu Ray i nie raz z niego korzystałem przy podłączeniu HDMI. Jedyne ale zasadnicze różnice to użyteczności tych połączeń - co opisałeś późnej.
Wpięcie się w kartę ma plusy ale raczej jeśli ktoś ma laptopa i sory nie widzę związku z DLNA.

Tego nie rozumiem.
Cała przewaga DLNA to po prostu możliwości.

Cofamy się do podstaw. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Oczywiście DLNA ma przewagę w pewnych płaszczyznach, ale podobnie z innymi połączeniami. Sposób podłączenia należy dostosować do oczekiwań.

3943-----
Początkujący

Witam
Małe sprostowanie
pisząc DB miałem oczywiście ma myśli niezliczoną gamę osobno ustawianych urządzeń czytających BD.
Jakiego servera plików DLNA używasz, spinając karę graficzną z TV (w tym przez HDMI)?
Raczej pojawia się pytanie jaki związek mają te dwa połączenia oprócz tego że łączysz komp z TV

Zimny_
Użytkownik

Raczej pojawia się pytanie jaki związek mają te dwa połączenia oprócz tego że łączysz komp z TV

Zależy z której strony patrzysz na to. Dla mnie główny cel to wykorzystanie zasobów komputera przez telewizor. Można tego dokonać przez podłączenie komputera z telewizorem. I tu w zależności co dla nas jest wygodniejsze (subiektywne podejście) wybieramy albo kabel ethernet i DLNA, albo HDMI/DVI/D-sub. Punkty wspólne? Wykorzystanie zasobów komputera. Różnice? Duuużżooo....

3943-----
Początkujący

Witam.
Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale te tematy są często mieszane co naprawdę
wprowadza zamieszanie.Tu omawiamy "DLNA - Media Server" i na tym się skupmy.
Swoją drogą powinno to być raczej w osobnym rozdziale i W i Z i EX i.....można pod komp podpinać Dział PODPINANIE TV POD PC/LAPKI itp tam dopiero tematy KARTA G/TV;DLNA
włącznie z alternatywnymi softami TV które to zawsze były są i będą używane mimo dezaprobaty producentów a sama dyskusja o czymś nie wyrządzi raczej nikomu szkody.

Pozdrawiam :c44

3943-----
Początkujący

Witam
Dla zainteresowanych programem Wild media serwer
viewtopic.php?f=68&t=5565
Pozdrawiam. :c37

Flowgb
Początkujący

Witam, moj pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów . Odnoście WMSerwer , testowałem inne (min. mezmo. ps3ms, serwio itd.) i ostatecznie kupiłem licencje wms-a, świetny program , nie ma pliku czy formatu którego bym nie wyświetlim na tv (również 1080 po 10GB ).

ale było by za kolorowo ... po skonfigurowaniu go i samego pc-ta jest jak wyżej , ale podczas odtwarzania filmów, samoczynnie włącza się pauza co jakieś 20-30 minut na ekranie tv ( sony kdl-46nx720) pojawia się ikona pauzy (tak jak bym z pilota wcisnął || )

Moje pytanie - czy komuś się to zdarzyło ?ewentualne sugestie ?? z góry dzięki !

stubbs.
Użytkownik

Może reinstalacja i rekonfiguracja WMS'a pomoże, choć wątpię. Zapewne jest to jakiś bug w sofcie, a z tym to już raczej musisz się zgłosić do twórcy programu:

http://www.wildmediaserver.com/

Offtop:

Ja korzystam z PS3 Media Serwer licząc się z jego wszystkimi małymi ograniczeniami.

Pozdrawiam Stubb
Flowgb
Początkujący

problem rozwiązany , pauza pojawiała się kiedy zapełniał się bufor transkodowania bez urzycia dysku, dokładałem ostatnio ram-u i pewnie wms tego nie ogarnął(nadal widzi poprzeanią konfiguracje hardware) zmniejszyłem bufor i śmiga bez problemu - w tym momencie moge śmiało wszem i wobec powiedzieć -

WILD MEDIA SERVER - PROGRAM IDEALNY

nie ma aspektu dlna który z tv sony by nie domagał ,wydałem co prawda 15 usd , ale były to słuszny wydatek :wink:

Mylagos
Użytkownik

Wild Media Server właśnie coraz bardziej mnie przekonuje - widzę, że naprawdę jest bardziej użyteczny niż PS3 Media Server i jest z nim mniej kłopotów. Dobrze że znalazłeś rozwiązanie - myślę, że przyda się innym osobom.

gregmed
Poszukiwacz

Witam właśnie od kilku dni testuję wild media server (mam też PS3) i mam pytanie o dodanie napisów do filmów w wms, próbuję różnych opcji i nie wychodzi.

Czy Ktoś mógłby podpowiedzieć, jak otworzyć film z napisami?

dzięki za pomoc z góry

pozdrawiam

P.S. A czy może można przez wild media server np. otworzyć stronę internetową z jakąś telewizją i oglądać (gdzieś czytałem że można otworzyć youtube ale jak to się robi to nie znalazłem)?

Message was edited by: gregmed