Podziel się wrażeniami!
Witam
Moje pytanie jest skierowane do posiadaczy HX920. Poszukuje dobrych ustawień do mojego 46" , jeśli są posiadacze tego modelu na forum proszę o parametry do wpisania w ustawieniach.
Witam.
Co do ustawień obrazu, powinieneś pamiętać, że każdy model telewizora jest inny. Dwóch takich samych nie spotkasz i każdy będzie wymagał innych ustawień .
Przeczytaj ten tekst:
http://blog.skalibrujtv.pl/2012/05/ustawienia-kalibracyjne-do-skopiowania/
Dokładnie, pomimo tego iż w normalnej produkcji jest nacisk na powtarzalność produktu, to i tak każdy różni się od siebie minimalnie. Aczkolwiek kilka minimalnych zmian (mówimy o skrajnych przypadkach) może spowodować widoczne gołym okiem różnice np w wyświetlanym obrazie.
Drugą istotną rzeczą jest to jak konkretna osoba postrzega świat (oglądanie TV). Dla jednej osoby dane ustawienia będą zbyt jaskrawe a dla innej znów mało wyraźne i soczyste jeśli chodzi i kolory.
Trzecią rzeczą o której trzeba pamiętać jest fakt, że w każdym pomieszczeniu TV będzie grał trochę inaczej, chociażby przez temperaturę powietrza. Różnie mamy rozmieszczone okna w domu, oglądamy też TV z innych odległości.
Jedyne co mogę Ci poradzić to kombinować we własnym zakresie z ustawieniami TV i dobrać te najbardziej optymalne dla siebie lub skorzystać z oferty firm które kalibrują TV u Ciebie w domu pod Twoje wymagania. Przykładem jest gościu z linku, który wkleił wyżej Kolega Mylagos.
Dzięki za porady, ta kalibracja przez firme jest za droga jak dla mnie musiał bym wydać pare setek do kalibracji noc/dzień oraz do każdego złącza HDMI ponieważ 920-stka ma możliwość ustawienia parametrów na każdym HDMI osobno. Czyli rozumiem ze ludzie którzy podają sobie ustawienia do niższych modeli na tym forum (720,820,850,855) mijają się z celem ??
Stwierdzenie, że podawanie ustawień "mija się z celem" jest moim zdaniem przesadą. Nie każdego stać na profesjonalną kalibracje, a takie ustawienia mogą zagwarantować lepszy obraz niż to co jest fabrycznie ustawione. Metoda prób i błędów może być naprawdę skuteczna
Może nie do końca mija się z celem jak napisał Kolega wyżej, ale każdy TV oferuje Ci coś innego jeśli chodzi o stopień zaawansowania technologicznego. Każdy z tych modeli będzie miał wspólne rzeczy z niższą serią choćby rodzaj podświetlania ale diametralnie może różnić się procesorem grafiki. Możesz na próbę ustawić obraz podług np 720 i 850. Zobaczysz jakie są różnice i od tego miejsca będziesz miał jakiś punk zaczepienia w kalibrowaniu swojego TV (uwydatnisz to co Ci się podobało w jednym ustawieniu i zredukujesz to co Ci się nie podobało np w drugim ustawieniu).
marcoo300681 napisał(a):
Czyli rozumiem ze ludzie którzy podają sobie ustawienia do niższych modeli na tym forum (720,820,850,855) mijają się z celem ??
maniekw11 napisał(a):
Witam
Obraz jak żyleta testuję wersję 1
Początkowo przeciętnie ale po wył. czujnika oświetlenia światła obraz klasa światowa
I o to chodziło
Jeszcze raz dziękuję w szczególności Zimnemu
Masz u mnie browara
Pozdrawiam
Byłbym bardzo wdzięczny za te ustawienia do 920-stki
Zimny i co z tymi ustawieniami dla 920 znalazłeś może??
Niestety nie mam 920 ale znalazłem w sieci takie ustawienia, które są chwalone przez innych użytkowników LINK