anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HX 920 DObre ustawienia obrazu

profile.country.PL.title
marcoo300681
Poszukiwacz

HX 920 DObre ustawienia obrazu

Witam
Moje pytanie jest skierowane do posiadaczy HX920. Poszukuje dobrych ustawień do mojego 46" , jeśli są posiadacze tego modelu na forum proszę o parametry do wpisania w ustawieniach.

13 ODPOW. 13
profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Witam.
Co do ustawień obrazu, powinieneś pamiętać, że każdy model telewizora jest inny. Dwóch takich samych nie spotkasz i każdy będzie wymagał innych ustawień :).

Przeczytaj ten tekst:
http://blog.skalibrujtv.pl/2012/05/ustawienia-kalibracyjne-do-skopiowania/

stubbs.
Użytkownik

Dokładnie, pomimo tego iż w normalnej produkcji jest nacisk na powtarzalność produktu, to i tak każdy różni się od siebie minimalnie. Aczkolwiek kilka minimalnych zmian (mówimy o skrajnych przypadkach) może spowodować widoczne gołym okiem różnice np w wyświetlanym obrazie.

Drugą istotną rzeczą jest to jak konkretna osoba postrzega świat (oglądanie TV). Dla jednej osoby dane ustawienia będą zbyt jaskrawe a dla innej znów mało wyraźne i soczyste jeśli chodzi i kolory.

Trzecią rzeczą o której trzeba pamiętać jest fakt, że w każdym pomieszczeniu TV będzie grał trochę inaczej, chociażby przez temperaturę powietrza. Różnie mamy rozmieszczone okna w domu, oglądamy też TV z innych odległości.

Jedyne co mogę Ci poradzić to kombinować we własnym zakresie z ustawieniami TV i dobrać te najbardziej optymalne dla siebie lub skorzystać z oferty firm które kalibrują TV u Ciebie w domu pod Twoje wymagania. Przykładem jest gościu z linku, który wkleił wyżej Kolega Mylagos.

Pozdrawiam Stubb
profile.country.PL.title
marcoo300681
Poszukiwacz

Dzięki za porady, ta kalibracja przez firme jest za droga jak dla mnie musiał bym wydać pare setek do kalibracji noc/dzień oraz do każdego złącza HDMI ponieważ 920-stka ma możliwość ustawienia parametrów na każdym HDMI osobno. Czyli rozumiem ze ludzie którzy podają sobie ustawienia do niższych modeli na tym forum (720,820,850,855) mijają się z celem ??

Mylagos
Użytkownik

Stwierdzenie, że podawanie ustawień "mija się z celem" jest moim zdaniem przesadą. Nie każdego stać na profesjonalną kalibracje, a takie ustawienia mogą zagwarantować lepszy obraz niż to co jest fabrycznie ustawione. Metoda prób i błędów może być naprawdę skuteczna :)

stubbs.
Użytkownik

Może nie do końca mija się z celem jak napisał Kolega wyżej, ale każdy TV oferuje Ci coś innego jeśli chodzi o stopień zaawansowania technologicznego. Każdy z tych modeli będzie miał wspólne rzeczy z niższą serią choćby rodzaj podświetlania ale diametralnie może różnić się procesorem grafiki. Możesz na próbę ustawić obraz podług np 720 i 850. Zobaczysz jakie są różnice i od tego miejsca będziesz miał jakiś punk zaczepienia w kalibrowaniu swojego TV (uwydatnisz to co Ci się podobało w jednym ustawieniu i zredukujesz to co Ci się nie podobało np w drugim ustawieniu).

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

marcoo300681 napisał(a):

Czyli rozumiem ze ludzie którzy podają sobie ustawienia do niższych modeli na tym forum (720,820,850,855) mijają się z celem ??

Moim zdaniem wystarczy przeczytać reakcję osób które wykorzystywały ustawienia, np.:

maniekw11 napisał(a):

Witam
Obraz jak żyleta testuję wersję 1
Początkowo przeciętnie ale po wył. czujnika oświetlenia światła obraz klasa światowa
I o to chodziło
Jeszcze raz dziękuję w szczególności Zimnemu
Masz u mnie browara
Pozdrawiam :nauseated_face:

Link: https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=209&t=12362&p=226439#p226439

Gdzieś miałem testowane przeze mnie ustawiania dla tego modelu. Znajdę, to wrzucę na forum.

profile.country.PL.title
marcoo300681
Poszukiwacz

Byłbym bardzo wdzięczny za te ustawienia do 920-stki

profile.country.PL.title
marcoo300681
Poszukiwacz

Zimny i co z tymi ustawieniami dla 920 znalazłeś może??

stubbs.
Użytkownik

Niestety nie mam 920 ale znalazłem w sieci takie ustawienia, które są chwalone przez innych użytkowników LINK

Pozdrawiam Stubb