anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HX850 HbbTV

Przemke
Początkujący

HX850 HbbTV

Witam z góry uprzedzam, że nie jestem zbyt zaznajomiony z tematem, ale wyczytałem, że aby HbbTV działało na Sony trzeba to uruchomić w opcjach mam telewizor hx850 i z tego co się orientuje jest to na nim możliwe. Mógłby ktoś poinformować jak sprawa wygląda? I jeśli rzeczywiście możliwe jest uruchomienie tego, to jak to zrobić?

Z góry dzięki i pozdrawiam!

10 ODPOW. 10
profile.country.pl_PL.title
aron_m
Poszukiwacz

Żeby włączyć musisz postąpić wg tej procedury:

UWAGA: PO URUCHOMIENIU (tzn wykonaniu kroków które podam poniżej, nie będziesz miał polskich znaków miękkich, np. "ć, ś, ż, itd" w telegazecie). Na dzień dzisiejszy nie mozna tego przeskoczyć, chyba że SONY wyda aktualizację dla POLSKI
To co podaję to nieoficjalne i nie wspierane przez SONY rozwiązanie (chcą zarobić na nowych, tegorocznych TV)

Do rzeczy:
1. home --> ustawienia-->ustawienia systemowe--->automatyczna inicjalizacja potwierdzamy ok
2. kolejno język POLSKI --> kraj wybieramy NIEMCY--->zegar _--> kanały jeśli ktoś nie chce analogowych to ominąć krok a wyszukać później cyfrowe.
3. inicjalizacja aplikacji interaktywnej jest aktywna i na kanałach naziemnych DVB-T tvp1 hd i tvp2 usługa działa

Dla pewności wejdź w zakładkę USTAWIENIA CYFROWE (tam gdzie automatycznie lub ręcznie możesz programować, sortować programy,nadawać im nazwy itd). Na samym dole listy masz zakładkę (nie pamiętam dokładnie nazwy) ale chyba "KONFIGURACJA APLIKACJI INTERAKTYWNEJ" i jak wejdziesz w to to masz możliwość włączenia lub wyłączenia usługi HBBTV w telewizorze

Podczas oglądania meczy na TVP 1 HD (Multipleks 1) lub TVP 2 HD (Multipleks 3) naciskasz klawisz INFO na pilocie "i+" kilka razy, spokojnie powoli i powinno ci się wyświetlić w dolnym rogu kolorowa aplikacja TVP z tabelkami, wynikami i innymi rzeczami.
Obsługujesz ją kolorowymi klawiszami pilota (żółty, zielony)

Ja mam BRAVIĘ KDL-40NX720 i u mnie działa rewelacyjnie (obraz w aplikacji to czyste HD kto wie czy nie 1080p :D )

I to wszystko

Pozdrawiam
:c37

aron_m
Poszukiwacz

Więcej informacji tutaj:
http://misiekf.pl/2012/06/wlaczanie-wsparcia-hbbtv/

i tutaj dyskusja i porady na naszym forum
viewtopic.php?f=215&t=12265&st=0&sk=t&sd=a&start=0

Mylagos
Użytkownik

Przy modelu HX850 powinno to działać bez tej zmiany kraju na Niemcy :

Zimny napisał(a):

Witaj,

według informacji na dzień dzisiejszy dostępnych w Internecie, usługa HbbTV będzie dostępna w następujących modelach BRAVIA z 2012 roku:

Modele z tunerem DVB-T / C:

Sony BRAVIA KDL-22EX550
Sony BRAVIA KDL-26EX550

Sony BRAVIA KDL-32EX650
Sony BRAVIA KDL-40EX650
Sony BRAVIA KDL-46EX650

Sony BRAVIA KDL-32HX750
Sony BRAVIA KDL-40HX750
Sony BRAVIA KDL-46HX750
Sony BRAVIA KDL-55HX750

Sony BRAVIA KDL-32HX751
Sony BRAVIA KDL-40HX751
Sony BRAVIA KDL-46HX751
Sony BRAVIA KDL-55HX751

Sony BRAVIA KDL-40HX850
Sony BRAVIA KDL-46HX850
Sony BRAVIA KDL-55HX850

Więc radzę sprawdzić od razu to :

lucasfan napisał(a):

Dla pewności wejdź w zakładkę USTAWIENIA CYFROWE (tam gdzie automatycznie lub ręcznie możesz programować, sortować programy,nadawać im nazwy itd). Na samym dole listy masz zakładkę (nie pamiętam dokładnie nazwy) ale chyba "KONFIGURACJA APLIKACJI INTERAKTYWNEJ" i jak wejdziesz w to to masz możliwość włączenia lub wyłączenia usługi HBBTV w telewizorze

Podczas oglądania meczy na TVP 1 HD (Multipleks 1) lub TVP 2 HD (Multipleks 3) naciskasz klawisz INFO na pilocie "i+" kilka razy, spokojnie powoli i powinno ci się wyświetlić w dolnym rogu kolorowa aplikacja TVP z tabelkami, wynikami i innymi rzeczami.
Obsługujesz ją kolorowymi klawiszami pilota (żółty, zielony)

Dodatkowo pamiętaj, że aby aktualnie w korzystać z polskiej HBBTV wymagane jest podłączenie telewizora do internetu.

Przemke
Początkujący

Panowie dzięki za odzew, ale gdy w chodzę w te ustawienia cyfrowe i zakładkę KONFIGURACJA APLIKACJI INTERAKTYWNEJ, mam tylko 3 opcje (w tym 2 aktywne):
1. Aplikacja interaktywna (była włączona już domyślnie)
2. Autom. start aplikacji interaktywnej (również włączona domyślnie)
3. coś nieaktywnego, było napisane, że nie można tego włączyć.

Nic z tego co napisaliście - czyli włączanie Hbbtv.

Dodam jeszcze, że korzystam z CYFRY +

Mylagos
Użytkownik

Przemke napisał(a):

I tu leży przyczyna. Według mojej wiedzy HBBTV jest dostępna tylko przy naziemnej telewizji cyfrowej i dodatkowo będzie działać tylko przy wykorzystaniu wbudowanego tunera ( przewód HDMI nie prześle dodatkowych informacji).

aron_m
Poszukiwacz

Przemke napisał(a):

I tutaj masz odpowiedź dlaczego Ci HbbTV w telewizorze nie działa. Jak było poruszane na naszym forum kilkakrotnie: platformy SAT nie umożliwiają w swoim sygnale odbioru HbbTV (wszystkie, jakie są w Polsce)

Spróbuj podłączyć zwykłą antenę i odebrać Naziemną Telewizję Cyfrową (DVB-T) Musisz znaleźć informacje, jaki nadajnik jest najbliżej Ciebie i odebrać MULTIPLEKS (czyli pakiet cyfrowych programów, który zajmuje tyle samo miejsca co 1 kanał analogowej TV)

TVP nadaje swoje programy w MUX (Multipleksie) 1 i 3
TVP 1 HD (w jakości 1080i i z HbbTV) nadawany jest w MUX 1
TVP 2 HD (w jakości 1080i i z HbbTV) nadawany jest w MUX 3

Pozdrawiam i życzę przyjemnego odbioru i korzystania

Zimny_
Użytkownik

Sądzę, że tą informację wypada podkreślić - bo wszędzie przewija się i ciągle są nowe pytania.

HbbTV to usługa która:

- jest nadawana przez nadawcę kanału dla określonych programów, np. TVP i mecze ME.

- jest nadawana w zależności od źródła sygnału: telewizja naziemna, telewizja kablówka, telewizja satelitarna.

- jest udostępniana w zależności od operatora (dostawcy) sygnału, np. Cyfra, Nka, UPC, "darmowa" naziemna cyfrowa.

- potrzebuje dostępu do Internetu w urządzeniu projekcyjnym (np. w telewizorze).

- odbiornik - np. telewizor musi być kompatybilny z HbbTV (np. BRAVIA HX850).

--------------------------

Obecnie żadna platforma satelitarna, kablowa nie oferuje sygnału HbbTV. Usługa dopiero wchodzi w życie. Co do dostępności sygnału HbbTV zachęcam do zapoznania się z artykułem:

http://hbbtv.pl/co-to-jest-hbbtv/hbbtv-w-polsce/

Przemke
Początkujący

a kiedy będzie możliwość odbioru HbbTV przez klientów telewizji cyfrowych takich jak N, Cyfra czy Cyfrowy Polsat?

aron_m
Poszukiwacz

O to musisz się ich spytać (n, Cyfrowy Polsat)