anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40W5500

mikeszto
Początkujący

KDL-40W5500

Jakie są Wasze opinie na temat wymienionego modelu TV?
Czy waro kupic ten model TV , czy może polecacie coś innego w przedziale cenowym do 4.000 zl ?

Mikesz

155 ODPOW. 155
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Pomyśl o jakiś sztukach walki. Sam trenowałem JUDO, od długiego czasu zajmuję się MMA, mam spore doświadczenie w tym. Dlatego polecam JUDO. Jest to jeden z najbezpieczniejszych sortów walki i wymaga dużej sprawności fizycznej (przede wszystkim elastyczność). Wiem, ze nie jest to forum sportowe, ale świetna opcja dla dziecka. Wymęczy się na treningu, w domu będzie spokojniej :D
Co do przydatności funkcji, to nie znam szczegółów ustawień tej funkcji, czułości itd. Być może jest tak, że po iluś sekundach jak dziecko przygląda się z bliska, ekran wyłącza się. Może można ustawić odległość, na jaką działa... Osobiście jak już pisałem, nie mam dziecka w domu, ale raz na 2-3 tygodnie przyjeżdża do mnie rodzina z dziećmi. 2 maluchy, jeden w wieku Twojego szczęścia (2 lata), druga ma coś ok 5 lat. W czasie jak włączam im bajkę, zachowują się jak w hipnozie. Nie widzą nic, poza ekranem. Czasami potrafią się przybliżyć do ekranu. Na pewno ta funkcja nie podziała na wszystkie dzieci, ale jeśli odpowiednio wcześnie zaczniesz tłumaczyć "reguły" działania funkcji, wtedy może zadziałać.
Kolejna opcja to możliwość wyłączenia. Na pewno nie wymaga "błądzenia" po menu, w prosty sposób będzie można ją włączyć jak trzeba i wyłączyć jak nie jest potrzebna. Ja z entuzjazmem zareagowałem na tą technologie. Niestety, kamera wykryła, że nie jestem dzieckiem i ekran nie wyłączył się.
Rozmawiamy trochę nie na temat, proponuję rozmowę o nowych technologiach kontynuować tu: viewtopic.php?f=68&t=4706 :)

OsiRis-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

Ja z entuzjazmem zareagowałem na tą technologie. Niestety, kamera wykryła, że nie jestem dzieckiem i ekran nie wyłączył się.

Są dwie możliwości albo coś schrzanili albo jesteś czarny

więcej tutaj :link >>>>

nieżle pojechali z tym błędem... :c37

marbab
Początkujący

OsiRis napisał(a):

5. Nie zauważyłem zmęczenia oczu pracując wiele lat na LCD i nie sądzę by młodemu zaszkodziło podejście na odległość 50cm-1 metra i patrzenie przez 30s na tv bo na dłużej

Mysle, ze problemem jest nie tylko szkodliwosc promieniowania w przypadku zbyt bliskiej odleglosci, ale przede wszystkim zmeczenie wzroku zbyt bliska odlegloscia. Oczy nie sa w stanie wszystkiego ogarnac, szybko sie mecza, moze nawet powodowac bol glowy. Dlugotrwale ogladanie z bardzo bliskiej odleglosci moze prowadzic u dzieciakow do problemow ze wzrokiem (np.zez).
Zgadzam sie z Toba, dziecko nie zajmie sie czyms dluzej niz 30s, wiec raczej nie ma obaw. Sam mam 2,5 letnia coreczke, i az boje sie pomyslec co by bylo, gdyby tv byl w Jej zasiegu. Czasami nie ma sily nosic lali, i ja musze ja targac, ale kiedy czegos chce (zwlaszcza czegos co zabronione) to tv kineskopowy zamienia sie w piorko :)
Co do opcji Sony z wylacznikiem w przypadku dzieci, wg mnie to niezly pomysl. A funkcje zawsze mozna wylaczyc.
pozdrawiam

OsiRis-----
Początkujący

Pojadę sobie teraz po Sony - jak przysłowiowy frustrat. Dziś dodają kamerkę, jutro dodadzą sznurek, po jutrze możliwość oglądania DIVx, za miesiąc automat do lodów itd. itd. Normalnie jestem wzruszony do łez pracą inżynierów.
Tak naprawdę wsadzenie płyty głównej z prockiem, dyskiem ssd (nawet to ssd nie musi być zwykła karta pamięci już zresztą są tv z gniazdami) w tak dużą obudowę nie stanowi żadnego problemu. Dodanie do urządzenia Wifi też -jest to wielkości paczki zapałek, klawiatura, mysz i jakiś soficik via pda i mamy fajne urządzenie do netu na ściane. Załadowanie skypa jak w PSP który jest standardowo zainstalowany działa bardzo ładnie a gra jest wielkości PDA No ale przyjdzie nam na to poczekać jakiś rok bo przecież -jak za polskiej komuny- za każdy projekt racjonalizatorski trzeba skasować a ciemny lud to powinien wcześniej kupić - czy się przyda czy nie- wyłączyć można :c20 . Jak już będzie to co napisałem wcześniej pan inżynier wpadnie na pomysł dodanie dźwiękowej obsługi tv jak w filmach sf. Przecież to żaden problem - z komórką możesz sobie gadać to z tv nie? . Oczywiście będą to kolejne innowacje które będą kolejnym modelem z 5 letnią gwarancją.
Teraz boję się czy za 5 lat nie będę musiał kupić tv bo ten po 5 latach padnie?
Czy już wpadł na to jakiś inż.
:c37 pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Widzisz, te nowinki jakie przedstawiałeś faktycznie mogą być użyte wszędzie. Ale nie jest to takie proste pod względem doprowadzenia wszystkiego do w miarę prostego w obsłudze "jeszcze" telewizora (a nie komputera). Poza tym formalności prawne i umowy między firmami. Koszty pewnie byłyby przełożone na konsumentów, co mi się nie podoba. Kolejna sprawa, póki co większość porządnych firm idzie bardziej na jakość wykonania i na jakość obrazu, a nie toczy się walka o pierdółki typu "kto pierwszy będzie miał skypa".

OsiRis-----
Początkujący

@zimny ta kamera to nie jakość a "kto pierwszy"- z mojej nauki wynika nie kto lepiej a kto pierwszy wejdzie na rynek z daną nowinką ten "gość". Nie szukałem w innych tv czy maja kamerki to Sony będzie miało swój debiut z kamerą. Tak więc sony ;)

:c37

marbab
Początkujący

Panowie, planuje male przemeblowanie w domu i upatrzylem sobie "wymarzone" miejsce na tv.
Niestety tv wisialby wtedy ok30-40cm nad kaloryferem. Czy kaloryfer w takiej odleglosci bedzie przeszkoda?
pozdrawiam

Ravi-----
Początkujący

W krótszej perspektywie raczej nic nie powinno się dziać, amerykanie często wieszają telewizory nad kominkami (a przynajmniej jakiś czas temu mieli taką modę ;) ), ale w dłuższych prognozach ciężko powiedzieć jaki może to mieć wpływ na urządzenie. A jak wygląda sam plan? Wieszak bardzie odstający czy przylegający do ściany? Można też pomyśleć nad jakąś półeczką nad kaloryferem czy jakaś formą delikatnej zabudowy, żeby osłonić trochę telewizor.

marbab
Początkujący

Moj tv obecnie stoi wlasnie na kominku, ale kominek to wg mnie inna sprawa niz kaloryfer. Inny sposob emisji ciepla. Kaloryfer jednak emituje cieple powietrze do gory. Sprawdzalem to na wysokosci na ktorej chcialbym powiesic telewizor no i nie ma co sie oszukiwac- czuc to cieplo (pewnie wraz z cieplym powietrzem unosi sie kurz).
Tv bedzie wisial, raczej na wieszaku z mozliwoscia pozycjonowania we wszystkich kierunkach.
Powiem szczerze, ze zastanawialem sie nad ew. polka, ale troche zeszpeciloby to efekt, a do tego wplyneloby na ogrzewanie. Zabudowa nie wchodzi w gre, poniewaz grzejnik jest sporych rozmiarow. :)
Niestety tamte miejsce jest idealne, bardzo bym chcial aby wplyw grzejnika na tv byl znikomy.

Ravi-----
Początkujący

Hmmm to sam pomyślałbym na półeczką, jak odpowiednio to zaplanować to wcale nie musi psuć efektu końcowego (dużo zależy od samego wystroju), aczkolwiek warto wspomnieć, że sam w5500 stosunkowo mało się grzeje co nie zmienia faktu, że przy dłuższej perspektywie czasu ciężko przewidzieć co może się dziać. Pytałem o wieszak bo jeżeli chcesz mieć wygodny dostęp do kabli + pełną regulację to jednak telewizor będzie sporo odstawał od ściany i też trochę inaczej będzie wyglądało chłodzenie.