anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL32EX650 - DLNA i Wifi Direct problem

profile.country.pl_PL.title
barkopec
Nowicjusz

KDL32EX650 - DLNA i Wifi Direct problem

Potrzebuje Waszej pomocy, bo nie wiem co może być nie tak.

Zakupiłem wczoraj w/w model. Moje Vaio posiada Wifi Direct, TV również. Wyszedłem z założenia, że będzie to świetna funkcja do przesyłania między urządzeniami plików video, zamiast zgrywania ich na pendrive'a. Przyznam szczerze, że po sparowaniu urządzeń nie wiem co dalej 😕 W zakładce media w funkcjach TV nie widać udostępnionych folderów, plików, nic. Google póki co mało "mówi" o Wifi Direct, wiec może ktoś będzie trochę mądrzejszy ode mnie i uświadomi do czego jest ta funkcja.

Druga kwestia to przesył filmu przez DLNA dzięki aplikacji PS3 Media Serwer, której do tej pory używałem do PS3. Wszystko fajnie, dzięki aplikacji urządzenia momentalnie same się sparowały, wszystkie pliki z laptopa są widoczne na TV. Więc zadowolony idąc dalej przeszedłem do folderu z filmami, odszukałem interesujący mnie materiał video i odpaliłem na TV. Pomyślał kilka sekund, pojawiła się zielona ikona "play", u góry nazwa pliku, jego format, jakieś tam jeszcze inne pierdoły (czyli tak jakby standardowo otworzył plik video) i na tym koniec, film niby leci, ale ekran jest czarny. Mogę niby przewijać, robić "pause" czy "stop", ale ani obrazu ani dźwięku nie ma... Tego już nie rozumiem. Bo ten sam plik zgrany na (wybranego, bo też nie wszystkie) pendrive'a już jest odtwarzany normalnie na tym modelu TV.

Pomóżcie proszę, po przerosły mnie możliwości nowoczesnego TV 😕

Drugi raz zaufałem marce Sony i drugi raz na początku rozczarowanie :( 200 zł tańszy Samsung znajomego bez zająknięcia połączył się i odpalił film z laptopa przez DLNA/Wifi.

Jeszcze raz, bardzo liczę na Waszą pomoc.

3 ODPOW. 3
stubbs.
Użytkownik

BKX napisał(a):

Druga kwestia to przesył filmu przez DLNA dzięki aplikacji PS3 Media Serwer, której do tej pory używałem do PS3. ...

Zajrzyj pod TEN LINK, to powinno rozwiązać Twoje problemy z DLNA

BKX napisał(a):

Drugi raz zaufałem marce Sony i drugi raz na początku rozczarowanie :( 200 zł tańszy Samsung znajomego bez zająknięcia połączył się i odpalił film z laptopa przez DLNA/Wifi.

Zgodzę się, że Samsung może i robi TV z lepszymi multimediami ale za to do obrazu Sonego mu jeszcze brakuje (to jest tylko moje subiektywne zdanie).
Rozczarowanie za chwilę minie jak ustawić TV ale jaka będzie radość z jakości obrazu :c20 .

Pozdrawiam Stubb
barkopec
Nowicjusz

Dzięki za wskazówkę.

Doczytałem trochę, wygląda na to, że problem jest jakby w kodekach. Udało mi się trochę doinstalować na komipe i odznaczyć w PS3MS, dzieki czemu ruszyły filmy w RMVB i innych dziwnych odmianach, ale avi./dvix/xvid nadal nie idzie 😕

Czy ktoś ma jakaś wiedzę do pierwszego pkt. czyli Wifi Direct?

EDIT: 00:10

Przyznam szczerze, że mam już dość tego sprzętu 😕 Na tą chwilę urządzenia już się przestały wiedzieć, PS3MS nie potrafi się teraz połączyć z TV. W ustawieniach nic nie zmieniałem. Świetnie, gratuluję Sony prostoty obsługi, osoba która nie jest informatykiem chyba wyrzuci ten sprzęt przez okno... Konkurencja daje dużo prostsze rozwiązania. W domu mam jeszcze LG, które nigdy takich fochów nie ma, zawsze łączy się wtedy, gdy tego potrzebuję i nie zajmuje to więcej jak minutę... ech

Zimny_
Użytkownik

Informacje o WiFi Direct znajdziesz pod tym linkiem:

https://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=230&t=12056

Co do PS3 Media Serwer nie jest to program stworzony przez Sony. Obecnie używam wersji 1.52.1 na której zarówno połączenie, jak i odtwarzanie filmów działa poprawnie. Nie dawno wyszła nowa wersja: 1.60.0, którą dziś zacznę testować.
Co do połączenia programów. Żaden producent nie skonfiguruje za Ciebie połączenia, sieci, ani nie zainstaluje odpowiednich kodeków. PS3 MS sprawdzałem na wielu modelach, na wielu komputerach i przy prawidłowo skonfigurowanej sieci, przydzielonych uprawnieniach w zaporze komputera nie ma możliwości na błędne połączenie.