Podziel się wrażeniami!
Witam,
jestem nowy i od dluzszego czasu mecze sie z konfiguracja internetu do mojej Bravii, posiadam neostrade z liveboxem, i chciałbym połaczyc sie z internetem przez kabel ethernet, ale za kazdym razem dostaje powiadomienie ze
polaczenie kablowe OK
dostep lokalny OK
polaczenie z internetem nie powiodlo sie
Co mam zrobic? Czy wogole internet bedzie dzialal?
Pozdrawiam !
Livebox blokuje dostęp z nowego urządzenia (TV) do internetu.
Z tego co pamiętam najszybciej jest wcisnąć taki guziczek w liveboxie (zabij mnie a nie przypomnę sobie nazwy) podczas łączenia się TV z internetem. Wtedy automatycznie TV zostanie dopisany do listy urządzeń "zaprzyjaźnionych" z routerem.
Zapewne chodzi Ci o przycisk "reg" szczerze to próbowałem nie raz i nic to nie daje 😕
Livebox jest dosyć specyficznym urządzeniem i wydaje mi się, że aby połączyć się z internetem po kablu, potrzebna jest instalacja oprogramowania, więc telewizor odpada. Przycisk reg służy do rejestracji Wi-Fi przy użyciu adaptera dołączonego z liveboxa ( np ja korzystając z Wi-Fi w telefonie nie musiałem rejestrować).
Czyli nie mogę korzystać z internetu w Bravii pomimo tego, że livebox to router? Bo nie zamierzam dokupywać kolejnego urządzenia..
Męcz pomoc techniczną TP. Powiedz, że sprawdzałeś u kolegi na innym routerze i działało bez problemu więc to problem z LiveBox-em.
Tak przemyślałem sprawę i przejrzałem opcję w Liveboxie:
Wideofonia przez ADSL , TV przez ADSL , oraz Telefon przez ADSL muszą być wyłączone, wtedy teoretycznie mógłbyś wykorzystać obydwa porty ethernet do połączenia z internetem. Niestety nie jestem w stanie tego sprawdzić.
PS. posiadam zdaje się tą starszą wersję Liveboxa i na jego podstawię to napisałem
WItam
Nie chciałem zakładać nowego topicu
Mam identyczną sytuację jak autor tematu, nie mogę połączyć się z internetem.
*Połączenie kablowe OK
*Dostęp lokalny OK
*Połączenie z internetem NIE POWIDOŁO SIĘ
Czy komuś udało się rozwiązać ten problem ?
Ściągnałem tylko najnowsze oprogramowanie do EX520.
Z góry dziękuje za wszelkie rady i uwagi.
Message was edited by: Durabolon
Witaj,
nie wiem jaki masz rodzaj Liveboxa, ale niektóe wymagają wyłączenia usługi TV. Wtedy dopiero zaczynają być aktywne porty Ethernetowe.
Również polecam zastanowić się nad zrezygnowaniem z Liveboxa na rzecz własnego routera. Jest on stabilniejszy i bardziej funkcjonalny. Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś dodatkowo płaciło się za liveboxa, ok 12 zł miesięcznie. Przez okres trwania umowy za tą kwotę masz na własność bardzo dobry router.