anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telewizor Sony BRAVIA KDL-55HX751 z UWA-BR100

profile.country.pl_PL.title
darjab2
Początkujący

Telewizor Sony BRAVIA KDL-55HX751 z UWA-BR100

Witam.

Kupiłem telewizor KDL-55HX751 i chciałbym skorzystać z Wi-Fi 2,4 GHz.

Jak sie okazało zasieg jest słaby gdzie telewizor się znajduje.

Chciałbym zastosować UWA-BR100 na USB aby polepszyć zasięg tej sieci.

Czy będzie prawidłowo działał z powyższym telewizorem?

Message was edited by: darjab2

8 ODPOW. 8
Zimny_
Użytkownik

Witaj,

moduł UWA-BR100 jest kompatybilny z Twoim modelem Bravia. W przypadku gdy chcesz skorzystać z adaptera WiFi, należy wyłączyć wbudowany moduł. Robisz to wchodząc w "Ustawienia" -> "Sieć" -> "Bezprzewodowa LAN Wbud." -> "wył.".

stubbs.
Użytkownik

Drugim rozwiązaniem jest zakupienie routerea z AP Client (możliwość odbierania sygnału z Wi-Fi). Instalacja wygląda w ten sposób. Masz router w domu który wysyła sygnał (dla wszystkich urzadzeń w domu) do tego masz drugi router (AP Client) podłączony kablem do TV ktory odbiera sygnał.

Jest to rozwiązanie bardziej męczące w ustawianiu oraz tworzeniu samej instalacji. Zakup UWA-BR100 jest dużo prostszym rozwiązaniem (do tego asapter jest mniejsz i nie potrzebuje dodatkowego źródła zasialania).

Pozdrawiam Stubb
darjab2
Początkujący

Tak tylko na moje pytania:

Witam. Kupiłem telewizor KDL-55HX751 i chciałbym skorzystać z Wi-Fi 2,4 GHz. Jak sie okazało zasieg jest słaby gdzie telewizor się znajduje. Chciałbym zastosować UWA-BR100 na USB aby polepszyć zasięg sieci.  Czy będzie prawidłowo działał z powyższym telewizorem?  Czy urządzenie UWA-BR100 będzie działało w częstotliwości 2,4 GHz? 

SONY SUPPORT TEAM SUPPORT: http://www.sony.pl/support/pl odpisał mi na emaila:

"W nawiązaniu do Pańskiego zapytania informuję, że oba sprzęty nie są ze sobą kompatybilne i z całą pewnością nie będą działały w sposób prawidłowy i zgodny ze swoją specyfikacją."

i co Panowie na to?

Będzie działał prawidłowo z moim poniższym modelem?

KDL-55HX751

Czy testował ktoś UWA-BR100 z moim modelem TV?

Message was edited by: darjab2

stubbs.
Użytkownik

Nie testowałem tego modułu pod HX75. Spojrzałem na sprzęt kompatybilny z tym urządzeniem i nie ma HX75 (większość modeli z 2010 oraz kilka z 2011r. współgrają). O tyle dziwna sprawa, bo nie ma następcy a nie przypominam sobie aby Sony kiedyś wypuścilo sprzęt typu TV bez wszystkich pasujących dodatków takich jak moduł Wi-Fi.

Próbowałeś może drugiego rozwiązania z dodatkowym modemem?

Możesz poczytać o nim tutaj:

http://www.hdtv.com.pl/forum/sony/62798-zamiennik-adaptera-wifi-sony.html

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Ja podtrzymuję to co napisałem wcześniej. Nawet w instrukcji obsługi masz napisane:

• - Jeśli ta zmiana nie spowoduje żadnej poprawy, spróbuj użyć adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN UWA-BR100 oraz zmienić ustawienia routera (lub punktu dostępu) na 5 GHz. Może to poprawić jakość strumieniowego przesyłania wideo.
  • Jeśli chcesz połączyć telewizor z routerem bezprzewodowym (lub punktem dostępu) z prędkością 5 GHz, użyj adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN UWA-BR100. Adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN może nie dać się podłączyć bezpośrednio do portu USB telewizora, w zależności od modelu telewizora. W takim przypadku nie próbuj na siłę podłączyć adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN. Użyj dostarczonego wraz z adapterem kabla przedłużającego. W innym przypadku może dojść do usterki.

Źródło: http://pdf.crse.com/manuals/AE7L100511/PL/c_cntnet_wfintegrated.html

Według mnie jednoznacznie daje to odpowiedź na Twoje pytanie dotyczące kompatybilności. Sam wbudowany moduł WiFi nie pracuje na częstotliwości 5Ghz, Sony daje możliwość podłączenia adaptera z tą opcją. Do tego w odbiorniku jest opcja wyłączenia wbudowanego modułu WiFi, aby skorzystać z adaptera (

[Ustawienia] → [Sieć] → [Bezprzewodowa LAN (wbud.)] → [Wył.]. Sprawdź, czy w Twoim modelu jest podobnie.

maarcell
Użytkownik

"Jeśli chcesz połączyć telewizor z routerem bezprzewodowym (lub punktem dostępu) z prędkością 5 GHz, użyj adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN UWA-BR100."

:smileygrin:

nie czepiam się, ale instrukcja jest dla tych którzy z założenia nie wiedzą lub nie rozumieją i takie błędy jeszcze bardziej ogłupiają.

Może warto kopiując takie wpisy nawet z instrukcji, skorygować błędy i wyjaśnić iż chodzi o częstotliwość pracy 5GHz, a nie szybkość.

Pzdr

M.

stubbs.
Użytkownik

Nie mniej skrót Hz oznacza częstotliwość :wink: i Zimny się wybronił trochę ... he he.

Rzeczywiście powinno być napisane z częstotliwością zamiast z prędkością.

Ogółem pomijając ten czeski błąd to reszta treści jest jak najbardziej zgodna merytorycznie :smileyhappy:.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Dziękuję za uwagę maarcell. Oczywiście masz rację z nazewnictwem. Jednak od zawsze jeśli cytuję coś, czyjąś wypowiedź - nie zmieniam jej treści. Na tym de facto polega cytat (dosłowne przytoczenie czyiś słów). Jak widać cytat jest wyraźnie zaznaczony, nawet z podanym linkiem. Nie uważam, że to jest "czeski błąd" z mojej strony. Jeśli chodzi o tłumaczenie i poprawianie błędów, poniżej cytatu wyraźnie napisałem o częstotliwości 5GHz, a nie o prędkości.

maarcell wrote:

Może warto kopiując takie wpisy nawet z instrukcji, skorygować błędy i wyjaśnić iż chodzi o częstotliwość pracy 5GHz, a nie szybkość.

.

W sumie patrząc na częstotliwość 5GHz, głównym jej profitem jest prędkość. Także poza nazewnictwem, znaczenie zdania nie jest zmienione. Oczywiście, poprawniej by było np.

Jeśli chcesz połączyć telewizor z routerem bezprzewodowym (lub punktem dostępu) z prędkością jaką daje 5 GHz, użyj adaptera USB sieci bezprzewodowej LAN UWA-BR100.

Bądź zastąpienie "prędkości" "częstotliwością".

Można brnąć dalej. Dlaczego prędkość, a nie szybkość - według specjalistycznego nazewnictwa powinna być szybkość. Ktoś inny może zauważyć, że zamiast prędkości / szybkości powinna być przepustowość, mimo iż różnice są zasadniczo tylko w jednostkach. Podobnie z innej beczki niepoprawnie jest mówić "kabel HDMI" - powinno być "przewód HDMI". Jednak ogólnie przyjęta jest poprawność obu zwrotów, nie wgłębiając się w techniczną terminologię.

Moim zdaniem najważniejsze jest pisanie w taki sposób, aby ktoś zrozumiał. Czytając fragment instrukcji o którym mowa uważam, że można zrozumieć sens przekazu, który dotyczy zwiększenia przepustowości (prędkości, szybkości) - co chyba jest najważniejsze.