Podziel się wrażeniami!
Mam Sony 46hx750 i mam pewien problem. Przy jasnych scenach (np turkus, błękit) na ekranie widać że podświetlanie krawędziowe jest za mocne. Tak jakby te diody dawały za mocne światło i widać takie odblaski (może dziwne wytłumaczenie ale jak w nocy z latarni morskiej - taki słup światła), a na białym są cienie po rogach i krawędziach. To normalne w LED (w laptopie Sony też tak mam) czy da się do jakoś zniwelować ? Może podświetlanie lub nasycenie jest za mocne, lub czystość bieli (mam na dużą bo nie lubie takie ecru) lub automatyczne ograniczenie światła trzeba przestawić. Czujnik światła mam wyłączony. Da sie coś z tym zrobić ?
Świetnie, że znalazło się rozwiązanie Doskonały przykład jak wiele czynników ma wpływ na obraz i jak wiele może być powodów dziwnych efektów..
W dekoderze cyfry zmieniłem z systemu kolorów RGB na PAL, nie wiem czy to ma znaczenie i co jest lepsze.
Zgodę się z Zimnym, że nie ma co inwestować w najtańsze przewody o czym zawsze każdemu powtarzam (wręcz do znudzenia). Noname za kilka groszy w markecie nie zdadzą egzaminu i szkoda wydawać na nie pieniądze.
Z drugiej strony przy kablach powyżej 100zł różnice są mikroskopijne jak dla mnie więc nie ma znaczenia czy kabel kosztuje 100 czy 1000zł. W przedziale 50-60 zaproponowanym przez Zimnego dostaniesz kable już jakiejś firmy, które powinny wytrzymać normalne oglądanie i eksploatację.