Podziel się wrażeniami!
Witam. Posiadam model 55HX850 i czy może mi ktoś coś napisać o kalibracji obrazu w tym modelu?? Po za tym podczas oglądania przeważnie meczów na ekranie widzę takie jakby pionowe plamy i widziałem to już w innych egzemplarzach tych modeli. Czy jest to mankament tych modeli??
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Ja na Twoim miejscu zacząłbym od ustawień jakie podał Ci Zimny. Będzie to baza z której możesz dalej kombinować z ustawieniami obrazu.
Przede wszystkim powinieneś mieć rozeznanie odnośnie tego, jaka funkcja do zmienia.
Nie za bardzo rozumiem co ma amplituner do tv?? Ja mam sygnał z satki przez tuner dreambox Dm 800 HD se połączony kablem hdmi da vinci. Także nie wiem co ma piernik do wiatraka? Pozdro
Uzywając innego skalera np. takiego wbudowanego w amplituner np. wspomnianego Reona który jest duzo lepszy niz ten w TV mozna pozbyć sie tego problemu który opisujesz.
TV nie radzi sobie za dobrze z materiałem z przeplotem i nie potrafi go odpowiednio poskładać zebyś potem nie widział takich własnie takich konturów z lini na ekranie przy dynamicznych scenach.
Mając dreamboxa moze spróbuj wymusic skalowanie obrazu za jego pomocą choc nie wiem jaki tam siedzi skaler i jak sobie radzi i czy w ogóle jest taka mozliwość ustawienia na sztywno 1080p na wyjściu dla sygnałów 1080i. 50hz.
Poczytaj recenzje HX750 - "Deinterlacing", wiem Ty masz HX850 ale tu jest taka sama sytuacja niestety.
Message was edited by: Peter.Mac
Nie rozumiemy się. Chodzi o to że u mnie w moim HX850 występują takie jakby pasy pionowe i tak po dłuzszym oglądaniu a widać to na jasnym polu bardziej wygląda to jakby matryca była BRUDNA pod powłoką gorilla glass? I dlatego pytam co z tym zrobic? Czy reklamować Tv czy jak??
Message was edited by: manowak1379
Myslalem ze chodzi o zupelnie co innego :smileywink:, mianowicie zapewne chodzi Tobie o Vertical Banding, problem znany i niestety występujący w tym modelu raz w wiekszym raz w mniejszym stopniu w zaleznosci od sztuki, zresztą wystepujący w niemal każdym ekranie LED, a im wieksza przekątna tym bardziej jest to widoczne z reguły.
Message was edited by: Peter.Mac
Zgadza się!
Vertical możesz ograniczyć (nie zniknie on całkiem, bo to praktycznie niemożliwe) poprzez odpowiednie ustawienia. Spróbuj na początek wyłączyć funkcję ECO-logiczne oraz trochę przygasić swój TV. Jasność w dół o 5-10 oczek, do tego kontrast zjedź o około 3-5 i nasycenie minimalnie daj w dół.
To są tylko teoretycznie ustawienia, bo bez zobaczenia Twojego TV na żywo nikt Ci nie pomoże.
Możesz za to przedzwonić do Maćka i dopytać o profesjonalną kalibrację:
Kwota nie jest jeszcze duża a ludzie na forach są zadowoleni z jego usług.
To wydałem prawie 7 koła za tv i nie idzie tego wyeliminować??????
Każdy TV ma clouding lub banding. Tyle, że w niektórych jest to praktycznie niewidoczne gołym okiem a w niektórych (jak u Ciebie) widać to przy normalnych ustawieniach TV.
Zawsze możesz poprosić Sony o wizytę serwisu, który rzuci okiem na Twoją Bravię. Pamiętaj, że kupując TV dostałeś sprzęt z pełną obsługą po sprzedażową.
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Zgłoszenie możesz zrobić w powyższym linku. Nie musisz nigdzie odsyłać TV i narażać go na uszkodzenia. Serwis powinien zgłosić się do Ciebie do domu.
A powiedzcie mi czy profesjonalna kalibracja może to wyeliminowac??? Napisałem do tego Maćka od kalibracji i do sony. Jeżeli przyjedzie do mnie sony i stwierdzą że jednak coś jest nie tak to co wtedy zrobią?
Ja w swoim HX850 nie mam takiego efektu, nie występują żadne pasy. Nie sądzę, aby kalibracja wyeliminowała to, skoro nie widzisz poprawy po zmianach ustawień. Od początku radziłem zgłosić na serwis i tego się trzymam. Nie da się ocenić tego efektu z przedstawionego opisu. Przyjadą, zobaczą i ocenią. Pytałeś co serwis zrobi - zależy. Jeśli występuje i jest to usterka, będą próbowali naprawić. Są tu trzy opcje, albo naprawią na miejscu, albo zostawią w oczekiwaniu na część, albo zabiorą do dalszej diagnozy. W przypadku gdy nie da się naprawić, podejście serwisu jest indywidualne. Zazwyczaj telewizor zostaje wymieniony na nowy. Jeśli nie ma w sprzedaży, dostaje się tej samej lub wyższej klasy.