anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

55HX850 Kalibracja

ROZWIĄZANE
profile.country.pl_PL.title
manowak1379
Poszukiwacz

55HX850 Kalibracja

Witam. Posiadam model 55HX850 i czy może mi ktoś coś napisać o kalibracji obrazu w tym modelu?? Po za tym podczas oglądania przeważnie meczów na ekranie widzę takie jakby pionowe plamy i widziałem to już w innych egzemplarzach tych modeli. Czy jest to mankament tych modeli??

23 ODPOW. 23
stubbs.
Użytkownik

Ja na Twoim miejscu zacząłbym od ustawień jakie podał Ci Zimny. Będzie to baza z której możesz dalej kombinować z ustawieniami obrazu.

Przede wszystkim powinieneś mieć rozeznanie odnośnie tego, jaka funkcja do zmienia.

http://www.komputerswiat.pl/poradniki/sprzet/telewizja-i-wideo/2010/05/ustawianie-obrazu-na-telewizo...

Pozdrawiam Stubb
manowak1379
Poszukiwacz

Nie za bardzo rozumiem co ma amplituner do tv?? Ja mam sygnał z satki przez tuner dreambox Dm 800 HD se połączony kablem hdmi da vinci. Także nie wiem co ma piernik do wiatraka? Pozdro

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Uzywając innego skalera np. takiego wbudowanego w amplituner np. wspomnianego Reona który jest duzo lepszy niz ten w TV mozna pozbyć sie tego problemu który opisujesz.

TV nie radzi sobie za dobrze z materiałem z przeplotem i nie potrafi go odpowiednio poskładać zebyś potem nie widział takich własnie takich konturów z lini na ekranie przy dynamicznych scenach.

Mając dreamboxa moze spróbuj wymusic skalowanie obrazu za jego pomocą choc nie wiem jaki tam siedzi skaler i jak sobie radzi i czy w ogóle jest taka mozliwość ustawienia na sztywno 1080p na wyjściu dla sygnałów 1080i. 50hz.

Poczytaj recenzje HX750 - "Deinterlacing", wiem Ty masz HX850 ale tu jest taka sama sytuacja niestety.

http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/sony/mega-test-lcd-led-3d-sony-bravi...

Message was edited by: Peter.Mac

manowak1379
Poszukiwacz

Nie rozumiemy się. Chodzi o to że u mnie w moim HX850 występują takie jakby pasy pionowe i tak po dłuzszym oglądaniu a widać to na jasnym polu bardziej wygląda to jakby matryca była BRUDNA pod powłoką gorilla glass? I dlatego pytam co z tym zrobic? Czy reklamować Tv czy jak??

Message was edited by: manowak1379

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Myslalem ze chodzi o zupelnie co innego :smileywink:, mianowicie zapewne chodzi Tobie o Vertical Banding, problem znany i niestety występujący w tym modelu raz w wiekszym raz w mniejszym stopniu w zaleznosci od sztuki, zresztą wystepujący w niemal każdym ekranie LED, a im wieksza przekątna tym bardziej jest to widoczne z reguły.

Message was edited by: Peter.Mac

stubbs.
Użytkownik

Zgadza się!

Vertical możesz ograniczyć (nie zniknie on całkiem, bo to praktycznie niemożliwe) poprzez odpowiednie ustawienia. Spróbuj na początek wyłączyć funkcję ECO-logiczne oraz trochę przygasić swój TV. Jasność w dół o 5-10 oczek, do tego kontrast zjedź o około 3-5 i nasycenie minimalnie daj w dół.

To są tylko teoretycznie ustawienia, bo bez zobaczenia Twojego TV na żywo nikt Ci nie pomoże.

Możesz za to przedzwonić do Maćka i dopytać o profesjonalną kalibrację:

http://skalibrujtv.pl/

Kwota nie jest jeszcze duża a ludzie na forach są zadowoleni z jego usług.

Pozdrawiam Stubb
manowak1379
Poszukiwacz

To wydałem prawie 7 koła za tv i nie idzie tego wyeliminować??????

stubbs.
Użytkownik

Każdy TV ma clouding lub banding. Tyle, że w niektórych jest to praktycznie niewidoczne gołym okiem a w niektórych (jak u Ciebie) widać to przy normalnych ustawieniach TV.

Zawsze możesz poprosić Sony o wizytę serwisu, który rzuci okiem na Twoją Bravię. Pamiętaj, że kupując TV dostałeś sprzęt z pełną obsługą po sprzedażową.

http://www.sony.pl/support/pl/repair

Zgłoszenie możesz zrobić w powyższym linku. Nie musisz nigdzie odsyłać TV i narażać go na uszkodzenia. Serwis powinien zgłosić się do Ciebie do domu.

Pozdrawiam Stubb
manowak1379
Poszukiwacz

A powiedzcie mi czy profesjonalna kalibracja może to wyeliminowac??? Napisałem do tego Maćka od kalibracji i do sony. Jeżeli przyjedzie do mnie sony i stwierdzą że jednak coś jest nie tak to co wtedy zrobią?

Zimny_
Użytkownik

Ja w swoim HX850 nie mam takiego efektu, nie występują żadne pasy. Nie sądzę, aby kalibracja wyeliminowała to, skoro nie widzisz poprawy po zmianach ustawień. Od początku radziłem zgłosić na serwis i tego się trzymam. Nie da się ocenić tego efektu z przedstawionego opisu. Przyjadą, zobaczą i ocenią. Pytałeś co serwis zrobi - zależy. Jeśli występuje i jest to usterka, będą próbowali naprawić. Są tu trzy opcje, albo naprawią na miejscu, albo zostawią w oczekiwaniu na część, albo zabiorą do dalszej diagnozy. W przypadku gdy nie da się naprawić, podejście serwisu jest indywidualne. Zazwyczaj telewizor zostaje wymieniony na nowy. Jeśli nie ma w sprzedaży, dostaje się tej samej lub wyższej klasy.